Kateřina Stehlíková z Cincink: Realitní trh utrpěl ránu. Byznys se ale pořád točí a každá nemovitost má svého kupce

katerina-stehlikovaKomentář

Foto: Cincink

Kateřina Stehlíková, zakladatelka realitního startupu Cincink

0Zobrazit komentáře

Realitní trh nejlépe odráží vrcholy i pády celé ekonomiky. Každý dává výhledy, jak bude či nebude realitní trh fungovat, ale dnes jsou to stále jen dohady namísto expertních analýz. Tušíme, že to bude bolet a bolet to bude každý den, kdy bude ekonomika v útlumu.

Nic není ale tak černé, jak se zdá, protože i realitní trh si přes krize najde svá světlá místa, kterých se chytnout – je jen třeba se přizpůsobit. Aktuální situaci kolem realitního byznysu i výhled do budoucna proto pro CzechCrunch popisuje Kateřina Stehlíková, která stojí za startupem Cincink a věří, že nás nečeká absolutní kolaps.

***

Nejdříve je třeba si zopakovat nejzákladnější principy, které v realitách spolehlivě fungují:

  • Každá nemovitost má svého kupce, je to jen otázka ceny a času.
  • Realitní trh je perpetuum mobile, které se pořád točí. Někdy zpomalí nebo se přelije do jiných typů transakcí či segmentů. Ale pořád se točí.
  • Hodnota nemovitosti dlouhodobě roste, po každé krizi.
  • Pokud jde o nemovitost pro bydlení a kupující má ošetřeno i dlouhodobé financování, není na co čekat.

Realitní trh však nejsou jen domácnosti a rezidenční nemovitosti. Globální dopad má krize na kancelářské prostory („Kolika firmám se bude líbit ušetřit za pronájmy v budoucnu?“), hotely a samozřejmě na developery. U developerů budou dopady dvojího charakteru – na straně nabídky i poptávky. Klienti budou řešit schopnost splácet. A developeři mohou přijít o významnou část dodavatelů a pracovní síly.

Všechny tyto otazníky nejsme aktuálně schopni nikdo správně rozklíčovat – dokud nevíme, jak dlouho karanténa, nouzový stav a hibernace ekonomiky (i té globální) bude trvat. Optimistické prognózy naštěstí říkají, že tato krize může mít podobu „U“. Po rychlém sešupu přijde i prudký vzestup. Pořád jsou to ale jen výhledy bez jistoty.

prague

Já jsem optimista. Každá situace a událost nám všem dává příležitost přehodnotit, co je podstatné a v čem je možné pokračovat, popřípadě, co je potřeba dělat. Nebo dělat jinak. Vlastně nám ten život najednou trochu zjednodušuje a zviditelňuje priority.

Když se podíváme na data, tak na první pohled se zvýšil počet nabídek pronájmů. Ano, toto je téma posledních 2 týdnů – Airbnb krátkodobé pronájmy zejí prázdnotou a majitelé, kteří si často vzali hypotéku na financování této nemovitosti, řeší dlouhodobější pronájem (od 3 do 12 měsíců), nebo rovnou plánují prodat.

Naopak ti, kdo chtěli podobnou nemovitost koupit, od tohoto kroku často ustupují. Důvody jsou logické. Má nemovitost danou hodnotu, nebo v brzké době zlevní? Překvapivě zrovna tuto otázku často zodpoví zpracovaný odhad od banky, který ale lidem akorát zvedá tlak, protože je o dost nižší než hodnota, kterou člověk očekává. Na druhou stranu výhoda zprávy k ocenění zástavy spočívá v tom, že reflektuje hodnotu nemovitosti (za kolik by se dala prodat v krátkodobém hledisku) v době recese.

Daleko větší neznámou, na kterou nám dnes nikdo papír se zárukou nedá, je, zda si udržíme stávající příjmy, či ne. A tady se také hodí myslet na zadní vrátka a nejet se splátkou „nadoraz“.

U hledaných a poptávaných nemovitostí je jednoznačný trend v poptávkách po chatách, chalupách či domech. Tento trend byl relativně silný už v několika posledních letech, ale teď může ještě zesílit. Chalupy a chaty v sobě dnes, kromě určité formy uložení kapitálu, zosobňují volnost, svobodu pohybu a soběstačnost. Něco, co začíná být nedostatkovým zbožím.

dsc_2687-retouch-min

Foto: Cincink

Kateřina Stehlíková, zakladatelka realitního startupu Cincink

Pokud se podívám na data rezidenčních nemovitostech, je vidět, že ceny domů výrazně nerostou. Největší volatilita je typicky u bytů, u těch menší zvlášť. Nárůst cen v posledních letech v sobě zahrnoval spíše optimistická očekávání než reálnou hodnotu a v posledních měsících se trochu čekalo, kdy bublina začne stagnovat nebo spíše padat.

Jedna strana mince je hodnota nemovitostí a její změny. Na druhé straně je způsob, jak se realitní transakce budou efektivněji realizovat. Změna fungování je nutná a v této době je to velká příležitost.

Kde ty příležitosti vidím?

  • Digitalizace a propojení státní správy, katastrů i bank bude standardem online.
  • Vyšší bezpečnost a prověřování subjektů v onlinu.
  • Určitě budou menší provize (z titulu nižší hodnoty transakcí).
  • Na druhou stranu tato krize ověří kvalitu a důvěryhodnost realitních makléřů více než nový realitní zákon, který ještě nestihl vejít v platnost.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym