Avast nezastavuje ani globální virus. Za první čtvrtletí českému obrovi vyrostly tržby na více než 5,3 miliardy korun

avast-office-praha-hq-min

Foto: Avast

Pražské sídlo Avastu

0Zobrazit komentáře

Pokud bychom se ohlédli za několika posledními měsíci tuzemské antivirové firmy Avast, dalo by se říct, že neměla zrovna nejjednodušší období. Ať už šlo o skandál s dceřinou firmou Jumpshot, která nepřímo prodávala anonymizovaná data uživatelů a Avast se ji rozhodl na přelomu ledna a února uzavřít, související propad akcií nebo o právě probíhající koronakrizi, která více či méně doléhá prakticky na každou firmu.

Nic z toho ale Avast nezastavilo a za první kvartál letošního roku hlásí další rekord v tržbách i zisku. Upravené tržby za první tři měsíce se posunuly ze 211,8 milionu dolarů na 214,6 milionu dolarů, v přepočtu tedy lehce přes 5,3 miliardy korun. Samotný zisk EBITDA (před odečtením daní, úroků a odpisů) poskočil o 3,1 % na 121,2 milionu dolarů, respektive 3 miliardy korun.

Avast navíc plánuje i nadále akcionářům vyplatit dividendy v běžném režimu, stejně jako prozatím nesnižuje výhled na následující období, byť nelze předpovídat, jaký bude mít koronavirus výsledný vliv. Přeci jen druhý kvartál bude pro globální firmy tou největší zkouškou, jelikož už je krizí postižen naplno.

ondrej-vlcek-avast3

Foto: Avast

Ondřej Vlček, CEO Avastu

Letos by měl zisk Avastu podle odhadů vyrůst přibližně o 5 procent. Po oznámení výsledků za první kvartál se pohnula směrem nahoru i hodnota akcií Avastu na burze, kde zatímco před měsícem je sužoval propad na 309 pencí za akcii, teď se pohybuje na hranici 442 pencí.

Nicméně zatímco zájem o počítačové produkty Avastu rostl, ve sledovaném období se snížila poptávka po reklamním prostoru, který si lze v některých aplikacích koupit. Nyní zároveň Avast čelí poměrně velkému experimentu s prací na dálku, když v polovině měsíce uzavřel všechny své pobočky a převedl zaměstnance na home office.

Zásadní budou pro Avast také změny po uzavření rychle rostoucí divize Jumpshotu, která byla součástí lednového skandálu s nepatřičným nakládáním s daty. Před časem v něm Avast prodal třetinový podíl, který se rozhodl na konci ledna odkoupit od stávajícího majitele zpět a celou divizi poté uzavřít. V očích akcionářů se pravděpodobně podařilo takovým krokem celou situaci trochu zahladit a firmě pod vedením Ondřeje Vlčka, který do čela Avastu nastoupil před rokem, se začíná znovu dařit.

Daří se také dvojici, která Avast založila – Pavlu Baudišovi a Eduardu Kučerovi. Dvojice, která už z vedení společnosti dávno vystoupila, stále drží poměrně velkou část akcií firmy, díky čemuž se jim daří držet v žebříčku nejbohatších Čechů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym