Humorná reflexe kritické situace v divadlech. Tvůrci hitu Lajna uvádí internetový seriál sKORO NA mizině

Filip HouskaFilip Houska

skoronamizine

Foto: The Well Stuffed Beaver

V novém komediálním seriálu sKORO NA mizině hraje i Michal Suchánek

0Zobrazit komentáře

Pro kulturu to nejsou lehké časy. Vzhledem ke koronavirovým opatřením české vlády se stále nesmí pořádat žádné společenské akce, což kulturní instituce nutí přehodnocovat své plány a adaptovat se na aktuální situaci. Vtipným a originálním způsobem na to reaguje nový český seriál Skoro na mizině, chytře v sobě ukrývající slůvko korona, z prostředí divadla, který se dnes dočkal debutové epizody o tom, jaké to vlastně je. vysílat představení po internetu.

Stejně jako hudebníci závislí především na příjmech z koncertů a festivalů i divadelníci čelí bezprecedentní výzvě. Prakticky ze dne na den přišli o svá povolání, jelikož by jinak museli hrát před prázdnými sály. A ani to by možná teď nebylo možné. Díky internetu však řada divadelních institucí a herců zkouší štěstí prostřednictvím živých vysílání, což je může nejen lépe propojovat s diváky, ale také zajistit alespoň část příjmů z darů od fanoušků.

Přední česká divadla se tak poměrně rychle adaptovala a začala své diváky alternativně bavit alespoň online, což je případem i ostravského Divadla Mír, které na tento trend nasedlo mezi prvními a dokázalo si zajistit nutnou přízeň veřejnosti. Zároveň je také styčným bodem nového komediálního seriálu sKORO NA mizině kombinujícího realitu a fikci, na němž pracují tvůrci internetové série z hokejového prostředí Lajna.

„Roušky šít neumím, plicní ventilátory neumí vyvinout asi nikdo z nás, tak přicházíme s pomyslnou rouškou seriálovou. Doufáme, že nejen pobaví diváky, kteří nyní kvůli karanténě tráví většinu času doma, ale také, že pomůže hercům a tvůrcům, kteří jsou nyní – jak už napovídá sám název seriálu – skoro na mizině,“ říká jeho režisér Vladimír Skórka.

Jak přežít díky streamování

Vymýšlet složitý scénář k zachycení momentálních dilemat divadel a divadelních herců je poměrně zbytečné. Ideální téma totiž pramení z reálných zkušeností zakomponovaných stran, čehož je nové dílo sKORO NA mizině zářným příkladem. V něm se Divadlo Mír snaží vypořádat s nastalými nepříjemnostmi a plánuje námět na živé vysílání, které by přilákalo diváky a pomohlo jim vydělat nějakou kačku na provoz.

O komickou atmosféru se pak starají především ostravští herci z osobitého improvizačního uskupení Tři tygři v čele se Štěpánem Kozubem, který mimo jiné ztvárnil roli Luptáka v Lajně, a šéfem Divadla Mír Albertem Čubou. Své role mají v novém seriálu i jejich kolegové Vladimír Polák a Robin Ferro.

Sáhlo se však i po mainstreamových hercích z televize, kteří poněkud explicitní dějový humor jen umocňují. Nechybí například Michal Suchánek, Jana Bernášková nebo Jiří Langmajer, jež si v debutové epizodě seriálu zahráli prostřednictvím videokomunikační služby FaceTime od Applu. Obecně jde ale spíše o moravskoslezskou jízdu s náležitým přízvukem a dávkou zábavných scén.

Pilotní díl se stopáží okolo 22 minut je nabízen ke zhlédnutí přímo na YouTube, a to zcela zdarma. Zatím není jasné, kolik epizod vyjde, nicméně jak tvůrci uvádí, vše záleží na náklonnosti diváků. Ti mimo jiné mohou fungování divadla i herce podpořit dobrovolnou finanční částkou na účet uvedený v popisku videa. Navíc je tvůrci nabádají, aby do komentářů psali své nápady na další vývoj děje.

Pandemiální sitcom o současné situaci chce již brzy uvést také Česká televize.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym