Byl jednou jeden… život i vynálezce. Legendární naučný animovaný seriál lze nově sledovat online na Televizi Seznam

Michal MarekMichal Marek

zivot

Foto: FR3

Legendární francouzský animovaný seriál Byl jednou jeden… život

0Zobrazit komentáře

Kdo by neznal legendární francouzský seriál Byl jednou jeden… Tento animovaný skvost poznamenal již několik generací dětí a především v raném školním věku nás učil základní znalosti o lidském těle, historických postavách i samotné planetě. Děti i nostalgičtí dospělí se nyní mohou zaradovat, protože díky Televizi Seznam je nově pět kompletních sérií tohoto naučného seriálu k dispozici ke zhlédnutí online.

Francouzský seriál režírovaný Albertem Barillé, který se dočkal celosvětového věhlasu, poprvé dorazil na obrazovky již v roce 1978. První série byla nazvána Byl jednou jeden… člověk a ve 26 dílech, které trvají lehce pod půlhodinu, seriál dětem dobře stravitelnou formou líčí stručnou historii lidstva.

Ústřední postavou je moudrý starý pán Maestro, který plní roli „učitele“ a vypravěče. Jeho letité zkušenosti a znalosti jsou demonstrovány i jeho zevnějškem – sympatický Maestro má plnovous sahající až na zem.

Maestro provádí děti historickými událostmi

Tvůrci vzali vyprávění historie země a lidstva skutečně „zeširoka“ a děti si tak v první sérii seriálu projdou kompletním vývojem na planetě zemi – od velkého třesku přes neandrtálce, antiku, Vikingy a renesanci až po éru kolonialismu a pesimistickou futuristickou vizi Země, která skomírá, zahlcena odpadem a znečištěním.

O pět let později, v roce 1982, dorazila další „sezóna“ seriálu pojmenovaná Byl jednou jeden… vesmír, která je poněkud netypická v tom, že se jedná spíše o sci-fi s edukativními prvky. V sérii se samozřejmě setkáváme se stejnými postavami, ale jedná se o vědeckofantastické pokračování poslední futuristické epizody předešlé série a pohybujeme se mimo nám známý svět.

V roce 1987, tedy opět s pětiletým odstupem, se ale francouzští tvůrci vrátili s klasickým formátem a odvysílána byla možná nejznámější série celého seriálu – Byl jednou jeden… život. V něm se (nejen) děti pod vedením moudrého Maestra dozvědí, jak funguje lidské tělo. Seriál je velmi názorný a divák se dozví o všech podstatných dějích ve vlastním těle.

Seriál Byl jednou jeden… život nás naučí i třeba to, jak funguje lidské oko

Další dvě série, které Televize Seznam nabízí, byly odvysílány v letech devadesátých a tentokrát se věnují významným postavám světové historie. V roce 1994 na obrazovky dorazil seriál Byl jednou jeden… vynálezce a diváci v něm setkají s nejvýznamnějšími objevy historie.

Děti se tak seznámí s dávnými čínskými vynálezci, s Archimédem, Gutenbergovým knihtiskem, Da Vincim, Newtonem, Faradayem, ale také Henrym Fordem či Marií Curie. Nechybí ale ani rekapitulace „novějších“ zázraků vědy. V předposledním dílu Maestro diváky doprovodí na cestu na Měsíc s Neilem Armstrongem a opět nechybí ani poslední futuristický díl.

corovent-mico1-min

Přečtěte si takéUkážeme, že Češi mají opět světový produkt. Budeme vyrábět tisíce ventilátorů CoroVent denně, hlásí šéf MICo Jiří DennerUkážeme, že Češi mají opět světový produkt. Budeme vyrábět tisíce ventilátorů CoroVent denně, hlásí šéf MICo Jiří Denner

Poslední sezóna dostupná na Televizi Seznam je pak ta s názvem Byl jednou jeden …objevitel, která byla poprvé odvysílána v roce 1997 a zabývá se nejvýznamnějšími dobrodruhy dějin – od prvních navigátorů až po ty nejznámější mořeplavce a objevitele pozdějších kolonií.

Isaac Newton ve vyprávění Maestra

Je nutné podotknout, že dvě série seriálu na Seznamu chybí. Jedna z chybějících sezón se věnuje historii amerického kontinentu a nejspíš by pro české děti nebyla až tak zajímavá. Ta druhá ale nese název Byla jednou jedna… planeta Země a pro dnešní děti by mohla být naopak velmi poučná.

Jedná se totiž o poslední dosavadní sérii celého příběhu, která vyšla až v roce 2008 a věnuje se mnoha různým aktuálním problémům – od potíží se znečištěním přes mizející deštné pralesy a dětskou práci až třeba po postavení žen ve společnosti.

Třeba se tedy od Seznamu dočkáme i tohoto posledního střípku. I bez této chybějící série ale internetová televize české internetové jedničky přinesla mnoho a mnoho hodin zábavného vzdělávání. Jak již bylo zmíněno, každá z pěti dostupných sérií má 26 epizod o téměř třiceti minutách, což by snad na zabavení zvídavých ratolestí po dobu domácí karantény mělo stačit.

tvseznambyljednoujeden

Foto: CzechCrunch

Seriál Byl jednou jeden… na Televizi Seznam

Diskuze (0)

Novinka

Anonym