Brzy se zase osobně uvidíme, věří Ivo Lukačovič. Pandemie zasáhla i jeho Windy.com, a tak spouští prémiové funkce

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

ivo-lukacovic-windy-boxed-min

Foto: Windy.com

Zakladatel Seznamu a Windy.com Ivo Lukačovič

0Zobrazit komentáře

„Ahoj, jmenuji se Ivo a miluji vítr!“ napsal v roce 2015 zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič. O rok dříve začal sám jako osobní vedlejší projekt pracovat na službě, která animacemi na mapě zobrazuje větrné podmínky. Nástroj s předpokládaným užitkem zejména pro surfaře či příležitostné piloty, mezi něž se řadí i sám šestačtyřicetiletý Lukačovič, se ale poměrně rychle rozrůstal až do současné podoby komplexní meteorologické služby.

Nyní Windy.com představilo svou prémiovou verzi s několika novými funkcemi ve snaze získat dostatek prostředků na bezproblémový provoz, který je nezatížený reklamou a pro všechny zcela zdarma.

Windy původně vzešlo z inspirace společností Meteoblue nabízející v přehledných grafikách povětrnostní předpovědi pro jakékoliv vybrané místo na světě s poměrně velkou přesností. Spojení s animacemi pohybu větru, jako to dělá například projekt Earth, pak dalo jasnou cestu zrodu velmi zajímavé meteorologické služby pocházející z Česka. Následující kroky se nesly v rámci výrazného rozšiřování schopností Windy při zachování jeho základní přehlednosti.

windy1

Foto: Windy.com

Česká aplikace Windy.com

Pomocí dat z mnoha zdrojů a nejmodernějších předpovědních modelů jako ECMWF služba nabízí několik různých vrstev informací, od hodinové předpovědi počasí pro kterékoliv místo na světě až po specifické detaily pro piloty. Přirozeně se také postupně rozšířil počet lidí, kteří na jejím vývoji pracují. V roce 2017, když řádily hurikány Irma a Maria, se Windy stalo jedním z důležitých informačních zdrojů pro média i vlády.

Minulý rok pak byl pro český meteorologický startup dosud nejvýznamnějším. Výrazněji byly jeho funkce integrovány do map i počasí od Seznamu, přibyla globální mapa kvality vzduchu a animované satelitní snímky s aktuálním vývojem i předpověďmi extrémního počasí. Zároveň se mohou uživatelé díky integraci webkamer po celém světě podívat, jak to na daném místě vypadá i v realitě.

V srpnu se pak Windy objevilo dokonce na Instagramu herce a ekologického aktivisty Leonarda DiCapria, který na jeho mapách ukazoval hořící amazonské pralesy.

windy

Foto: Leonardo DiCaprio/Instagram

České Windy.com na Instagramu Leonarda DiCapria

Díky tomuto růstu, spojenému i s úplnou absencí omezení placenými funkcemi a zatížení reklamu, se startupu podařilo loni od dobrovolných dárců získat zhruba 450 tisíc eur (přes 12 milionů korun). Jelikož ovšem provoz už poměrně velké služby je finančně náročný, byla představena také její prémiová verze. Vše, co bylo dosud dostupné zdarma, přitom minimálně prozatím zůstane beze změny, zájemci si mohou naopak připlatit pro ještě rozsáhlejší informace.

Předplatné stanovené na 19 eur ročně (přes 500 korun), nebo 3 eura měsíčně (80 korun) nabídne hlavně předpověď pro každou další hodinu místo tří hodin, jak je na Windy standardem. V blízké době se navíc chystá uvedení dalších podobných privilegií. Lidé, kteří už dříve darovali padesát dolarů a více, mají nárok na rok prémiové verze zdarma.

pavel_voparil-min

Přečtěte si takéBonami otvírá prodejny a spouští vlastní dopravu. Chceme být první volbou při vybavování bydlení, říká jeho šéf VopařilBonami otvírá prodejny a spouští vlastní dopravu. Chceme být první volbou při vybavování bydlení, říká jeho šéf Vopařil

Jak Lukačevič vysvětluje na blogu startupu, ačkoliv je za téměř půl milionu eur v desítkách tisíc dobrovolných darů vděčný, stále je to polovina toho, co by bylo potřeba pro bezproblémový provoz. Windy.com se stává více a více populární a nabízí další a další služeb. Za infrastrukturu poskytující služby milionům našich uživatelů musíme platit obrovské sumy, které se každý rok zdvojnásobí,“ píše.

windy-call1-min

Foto: Windy.com

Ve Windy.com teď pracují z domova

Z hlediska financování se situace ještě zkomplikovala kvůli koronavirové krizi, jelikož se minimálně dočasně rozpadl plán firmy, kdy chtěla začít více pronikat do B2B segmentu, odkud měly plynout nové příjmy.

„Doba, ve které žijeme, není normální. Zůstáváme doma a jediné riziko, které podstupujeme, je přejídání se a přibírání na váze. Ale všechny pandemie nakonec skončí,“ říká zakladatel Seznamu a Windy. Spolu s týmem i z domova usilovně pracuje tak, jak jim to sociální distancování umožňuje, a věří, že se lidé při svých oblíbených činnostech opět setkají dříve, než si myslí.

„Uvidíme se na kitingové pláži, letišti, přístavu nebo v horách a užijeme si spolu mnoho skvělých schůzek, letů nebo plaveb,“ plánuje vášnivý outdoorový sportovec a dodává: „Zůstaňte v bezpečí, dodržujte social distancing a nechyťte koronavirus.“

ivo-lukacovic-lockheed

Foto: Ivo Lukačovič

Iva Lukačovič (vpravo) ve svém historickém letounu Lockheed Electra 10A při letu nad Kanadou a Grónskem

Diskuze (0)

Novinka

Anonym