Omezit provoz po celé zemi, více testovat a použít data při vývoji vakcíny. Bill Gates předložil plán pro vyřešení krize

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

bill-gates-3

Foto: MSC / Mueller

Miliardář a filantrop Bill Gates

0Zobrazit komentáře

Globálně bylo identifikováno už téměř milion případů infekce novým typem koronaviru. Nejrozšířenější strategií boje s šířením nemoci COVID-19 je karanténa, tedy minimalizace mezilidského kontaktu a s tím spojené zavírání fabrik, veřejných prostor a podobně. Bill Gates nyní v článku pro The Washington Post ve třech bodech shrnul, které kroky považuje za zásadní pro efektivní zvládnutí současné zdravotní krize.

Jeden z největších filantropů na světě a druhý nejbohatší muž planety před příchodem pandemie varoval posledních deset let. Jeho domovina, Spojené státy, přitom patří k posledním větším zemím zavádějícím důslednější opatření sociálního distancování. Navíc velmi nesystematicky. V zemi je tak už přes 200 tisíc zjištěných případů COVID-19 a problematická situace se v blízké době bude jen výrazně stupňovat.

Zatímco v Česku i jiných evropských zemích se prodlužuje nouzový stav minimálně o několik dalších týdnů, americký prezident Donald Trump ještě před pár dny říkal, že by rád viděl otevření mnoha byznysů před Velikonocemi. Gates si přesto udržuje optimismus: „Rozhodnutí, která my a naše vláda nyní učiní, budou mít masivní vliv na to, jak rychle začnou počty případů klesat, jak dlouho bude ekonomika zabrzděna a kolik Američanů bude muset kvůli COVID-19 pohřbít blízkou osobu.“

face-mask

I obyčejné textilní roušky mohou být pro zpomalení šíření nákazy zásadní

Pokud budou současná opatření proti šíření nákazy efektivní, Bílý dům očekává, že by se oběťmi koronaviru mohlo stát mezi 100 a 240 tisíci Američanů. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace na chřipku ročně zemře mezi 290 a 650 tisíci lidí po celém světě. Ve spojených státech se toto číslo pohybuje nanejvýš kolem 60 tisíc. Kdyby žádná omezení fyzických sociálních interakcí zavedena nebyla, podle koordinátorky řešení koronavirové krize z Bílého domu, lékařky Deborah Brixové, by jen v USA mohlo zemřít až 2,4 milionu lidí.

Ačkoliv Gatesův článek, který vyšel v listu nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose, hovoří především ke Spojeným státům, jeho rady, konzultované s mnoha experty z nadace Gatesových, jsou pochopitelně relevantní pro celý svět. Jednoznačně se přitom staví na stranu poměrně tvrdých kroků pro co nejrychlejší zvládnutí krize.

Nedávno na fóru Reddit spoluzakladatel Microsoftu zmiňoval, že při dobré implementaci zákazů by to mohlo trvat mezi 6 až 10 týdny, například pro USA se však tento scénář stává poměrně rychle nepravděpodobným.

V prvním bodě svého plánu Gates zdůrazňuje význam systémových opatření. Momentálně některé státy, jako například New York s vysokým počtem nemocných s COVID-19, praktikují relativně přísnou karanténu, ale v jiných jsou stále otevřené restaurace a pláže.

Tohle je recept na katastrofu. Jelikož mohou mezi hranicemi států neomezeně cestovat lidé, může i virus. Vláda země v tomto musí jasně říct: shutdown (zastavení/omezení provozu a fungování) kdekoliv znamená shutdown všude,“ popisuje Gates.

bill-gates-home

Foto: Bill Gates

Také Bill Gates teď musí pracovat z domova

Za druhé je podle něj nutné výrazně zvýšit četnost testování, což ve svém komentáři z Los Angeles psal také českoamerický podnikatel John Vanhara a v Česku obecně důležitost vyššího testování zmiňují odborníci i další podnikatelé, kteří se do boje s koronavirem zapojují. Spojené státy se nicméně podobně jako jiné země včetně České republiky od začátku krize potýkají s nedostatky jak zdravotních pomůcek, tak testovacích sad a jejich využívání je podle Gatese poněkud chaotické.

Ve výsledku nemáme dobrý přehled o tom, kolik je případů nakažených nebo kde se virus pravděpodobně dále rozšíří, a bude těžké zjistit, jestli se vrátí,“ míní Gates. Přesto se alespoň na některých místech Spojených států daří zavádět rychlé a široké kontroly. Například New York má být nyní schopen otestovat až 20 tisíc lidí denně.

john-vanhara

Přečtěte si takéV Los Angeles nosí roušky minimum lidí, tak přísná omezení jako v Česku tady nebyla, píše investor John Vanhara z USAV Los Angeles nosí roušky minimum lidí, tak přísná omezení jako v Česku tady nebyla, píše investor John Vanhara z USA

S dostupnými zdroji, jak testy, tak zdravotními pomůckami, je nutné zacházet efektivně a rozdělovat je podle toho, kde jsou nejvíce potřeba. Jako první by měli být podle čtyřiašedesátiletého filantropa testováni zdravotníci a ti, co jim pomáhají, pak vysoce symptomatičtí lidé a ti, kteří s virem přišli nejspíše do kontaktu.

Poslední bod Gatesova plánu se týká vývoje léků a vakcíny přísně vycházejícího z ověřených dat. Gates jako velmi důležité označuje vyhnout se šíření pověstí o možné efektivitě některých léčiv dostupných na trhu. Dopustil se toho i sám Donald Trump a výsledkem samozřejmě bylo rychlé zmizení daného léku ze skladů. Nemohou se k němu pak dostat ani lidé, kteří ho skutečně potřebují k přežití.

korona-1

Koronavirus stále více ovlivňuje ekonomickou situaci

Vakcína proti novému typu koronaviru by mohla být vyvinuta už do 18 měsíců, což by bylo nejrychleji v dějinách. Jen její vytvoření je ovšem pouze polovinou celé operace, pro níž je stejně zásadní také masová výroba a distribuce. Proto Gates argumentuje, že by z vládních zdrojů mělo být financováno budování několika různých fabrik pro několik různých vakcín. Zatím nevíme, která z nich bude nejlepší, ale nemůžeme si dovolit ztrácet čas organizací výroby, až když to vědět budeme.

Součástí všech bodů je také kritika aktuálního stavu, v němž se dostatečně nejedná v souladu s nimi. Gates článek přesto uzavírá slovy: „Stále věřím, že pokud nyní učiníme správná rozhodnutí, informovaná vědou, daty a zkušenostmi zdravotních odborníků, můžeme zachraňovat životy a vrátit naši zemi zpět do práce.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym