Zoot se po odepsání stovek milionů korun definitivně ozdraví. Novým majitelem módního e-shopu bude Natland

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

zoot-vydejna

Foto: Zoot

Výdejna radosti Zootu

0Zobrazit komentáře

Módní internetový obchod Zoot přežije. To je hlavní zpráva z dnešního jednání u Městského soudu v Praze, kde věřitelé schválili navržený reorganizační plán, který firmě pomohl přečkat krizové období, zbavit se dluhů a dotáhnout pod novým vedením včetně majitele ozdravení. Součástí je i odepsání stovek milionů korun v pohledávkách.

Významnější problémy Zootu začaly poprvé probublávat koncem roku 2018. Na začátku loňského roku pak populární tuzemský e-shop oznámil, že již není schopen dál splácet své závazky, které se vyšplhaly do stovek milionů korun, nakonec požádal o ochranu před věřiteli a již pod novým vedením představil plán, jak hodlá přežít.

Velkou část pohledávek, která se vyšplhala až do zhruba 783 milionů korun, odkoupila investiční skupina Natland, pod jejíž taktovkou jako největšího věřitele se následně rozhodovalo o budoucnosti celé firmy. Do jejího vedení nastoupila dvojice Lukáš Uhl a Robert Vojáček, která se s věřiteli dohodla na reorganizačním plánu, v rámci něhož byly nakonec odepsány pohledávky za stovky milionů korun.

Své pohledávky vůči Zootu uspokojí v plné výši pouze zajištění věřitelé. Nezajištění věřitelé a majitelé firemních dluhopisů získají zpět jen zlomek svých peněz. Celkově se u nezajištěných pohledávek jednalo zhruba o 675 milionů korun. V takové podobě byl dnes reorganizační plán věřiteli a následně i soudem definitivně schválen.

zoot-sklad

Foto: Zoot

Sklad Zootu

„Rozhodnutí znamená, že kromě vyřešení starých dluhů bude mít Zoot i nového vlastníka – Company New, která je součástí investiční skupiny Natland,“ napsal módní e-shop v tiskové zprávě s tím, že se formálně završí úspěšné dokončení reorganizace, kterou společnost prochází od května 2019.

Pod vedením Lukáše Uhla a Roberta Vojáčka se firma nejen dohodla s věřiteli na vyřešení dluhů, ale zároveň zásadně zeštíhlila svůj provoz, náklady seškrtala na polovinu a aby nastartovala svůj další růst, začala budovat rozvojové aktivity. Větší důraz bude Zoot klást na vlastní značky, na nichž má vyšší marže, a také otevírá nové pobočky, které již neslouží jen jako výdejny, ale i jako klasické obchody.

Celý proces by se neobešel bez finanční injekce od nového vlastníka, finanční skupiny Natland Tomáše Rašky, která prostřednictvím společnosti Company New veškeré své zajištěné pohledávky kapitalizuje a získá v Zootu kontrolní podíl. Natland postupně skoupil pohledávky ve výši zhruba 230 milionů korun, z čehož 108 milionů korun připadalo na zajištěné.

„Company New zároveň posílí vlastní kapitál společnosti formou příplatku mimo základní kapitál, kterým splatí část provozního úvěru a sníží zadluženost Zootu. Vlastní kapitál Zootu posílí také odpis dluhů během reorganizace, což bude mít pozitivní dopad na výsledek hospodaření firmy,“ píše Zoot, který již v prosinci hlásil, že se i díky zavedeným opatřením poprvé v historii dostal do zisku.

Nezajištění věřitelé, kteří přihlásili své pohledávky, teď mají dvě možnosti. Buď z nich získají zhruba 2,5 % do 30 dnů po nabytí účinnosti reorganizačního plánu (očekává se do 30. června letošního roku), nebo odložení plnění až do 30. září 2022, kdy Zoot slibuje uspokojení pohledávek ve výši zhruba 15 %.

zoot-prodejna-cerny-most3-min

Foto: Zoot

Nová prodejna Zootu na Černém mostě

S držiteli firemních dluhopisů se firma domluvila na vydání nových dluhopisů se splatností rovněž k 30. září 2022, přičemž jejich hodnota odpovídá zhruba 9,5 % nominální hodnoty současných dluhopisů. Podle zákona jim jinak hrozilo, že nedostanou peníze vůbec žádné. Alternativně pak ještě mohou získat akcie již finančně zdravé a provozně restrukturalizované firmy.

„Věřiteli přijatý reorganizační plán umožňuje podstatně vyšší uspokojení pohledávek především u početné skupiny nezajištěných věřitelů a vlastníků dluhopisů než při rozprodeji majetku v konkurzu, kdy by bylo nulové,“ uvedl insolvenční správce firmy, který dohlíží na celý průběh reorganizace, Lukáš Zrůst.

tomas-cupr-rohlik-boxed

Přečtěte si takéAlternativa k plným obchodům: Jak se české e-shopy a kurýrní služby vypořádávají s obrovským náporemAlternativa k plným obchodům: Jak se české e-shopy a kurýrní služby vypořádávají s obrovským náporem

Jakmile se reorganizace Zootu finálně dokončí, vyjde firma z insolvenčního řízení a začne fungovat opět v běžném režimu. V něm plánuje módní e-shop pokračovat v nastoleném trendu a ideálně zůstat v černých číslech, které vykázal koncem loňském roku. Tehdy mluvil o tom, že za rok 2019 skončí v provozní ztrátě kolem 70 milionů korun.

Výhled na letošní rok prozatím komentovat nechce, nicméně během loňského roku nové vedení Zootu vyhlašovalo, že letos plánuje skončit v provozním zisku EBITDA ve výši téměř 30 milionů korun. Podrobnější finanční plány plánuje firma prozradit až po konci insolvence, který se očekává do dvou měsíců.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym