Zdravotníky ochrání netradiční výbava. Tým Davida Miklase na ČVUT vyrábí respirátory z potápěčských masek

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Zdravotníkům nově pomohou i potápěčské masky fungující jako respirátor

0Zobrazit komentáře

Když byste před pár týdny řekli zdravotníkům, že budou mít na hlavě při své práci potápěčské masky a že za to ještě budou děkovat, smáli by se a klepali si na čelo. Koronavirová krize si ovšem žádá zcela bezprecedentní opatření a zásadní nedostatek ochranných prostředků pro zdravotníky v první linii nakonec posílá do boje s šířícím se koronavirem také právě potápěčské masky.

Přestože do České republiky v posledních dnech proudí z Číny několik letounů s různými ochrannými pomůckami včetně roušek a respirátorů, na většině míst země jich je stále málo. Lékaři, zdravotní sestry a další lidé v tzv. první linii, kteří denně přichází do styku s nakaženými pacienty, kvůli tomu riskují, že se sami nakazí. To jednak pochopitelně ohrožuje je samotné, ale zejména celý zdravotnický systém.

Na to už se nechtěl dál dívat David Miklas, který úspěšně podnikal v 3D tiskárnách a naposledy o něm bylo slyšet v souvislosti s unikátním leteckým simulátorem a neméně zajímavou elektrickou lodí. Teď je ale z Miklase výrobce improvizovaných respirátorů. Společně s Martinem Hřebenem (Prototypum & Deeptime), Robinem Fišerem (Repete), Pavlem Konířem (Konir.cz) a partou kolem skupiny COVID19CZ vyrábějí ochranné pomůcky z vybavení pro potápěče.

zdrav1

Zdravotníkům v první linii potápěčské masky zvýší ochranu

„Skoupili jsme tisíce potápěčských masek a vyrábíme z nich ochranné celoobličejové masky. Fungují jako respirátor, nejsou sice nejpohodlnější, ale je to lepší než všechno, co zatím zdravotníci mají. Třeba záchranáři si teď lepí brýle k roušce a ochranným oblekům gafou,“ říká pro CzechCrunch David Miklas.

Vše odstartovalo, když Miklas s kolegy narazil na projekt italského týmu Isinnova, který ukázal, jak se dají celoobličejové potápěčské masky upravit, aby mohly fungovat i jako respirátor. A začaly velké nákupní manévry. Potřebné masky měli v Decathlonu a Sportisimu, odkud se nejprve nakoupilo dva tisíce kusů a následně se objednalo dalších deset tisíc kusů, které byly na skladech nejen v Česku, ale i v sousedních zemích.

„S týmem konstruktérů jsme navrhli část, která napojuje ‚šnorchl‘ s virovým filtrem P3R, který zajistí, že se ani k dýchajícímu, ani do volného prostředí, nákaza nedostane,“ popisuje výrobní proces Miklas s tím, že filtrace vojenského filtru P3R je 99,999 % a vyšší. Filtr je tedy oproti FFP3 respirátorům výrazně účinnější, zároveň ho lze sterilizovat a opakovaně používat.

covidmask-cvut1

Foto: ČVUT

Výroba masek probíhá na ČVUT (vpravo rektor Vojtěch Petráček, vedle něj David Miklas)

Hlavní výhoda „potápěčských respirátorů“ je v tom, že kryjí celý obličej a zajišťují filtraci vzduchu. Jde tak fakticky o propojení respirátoru a ochranných štítů, které vyrábí na 3D tiskárnách v Prusa Research, do jednoho produktu. „Díky tomu by se nákaza ke zdravotníkovi neměla dýchacím ústrojím nebo sliznicemi dostat,“ dodává Miklas. Navíc i Josef Průša se se svým týmem opět zapojil a tiskne redukce.

V plánu je teď co nejrychleji přetvořit všech více než 12 tisíc potápěčských masek a následně je dodat integrovaným záchranným složkám, lékařům v první linii a všem, co jsou nejvíce exponovaní infekcí. Výroba probíhá na půdě ČVUT pod záštitou rektora Vojtěcha Petráčka, který zároveň zajistil na projekt finance. V první vlně se vyrábí 2 200 masek s denní kapacitou kolem 400 kusů.

snuggs-boxed

Přečtěte si takéIntimní český úspěch. Menstruačních kalhotek Snuggs se v prvním roce prodalo přes 27 tisíc a teď cílí na čtyřnásobekIntimní český úspěch. Menstruačních kalhotek Snuggs se v prvním roce prodalo přes 27 tisíc a teď cílí na čtyřnásobek

„Poděkování patří také společnostem Decathlon, Sportisimo, které darovaly několik kusů masek k vytvoření prototypu a následně nám za zvýhodněných podmínek prodaly veškeré masky, které měly ve skladu. Dále děkuji panu Josefu Průšovi, který na 3D tiskárně tiskne redukce,“ uvedl Petráček. Na projektu se podílí také společnost AVEC, která dodává zmíněné filtry, a Texim HK, které zajišťuje potřebné těsnění.

A pokud by měl někdo k dispozici další potápěčské masky a chtěl vědět, jak z nich ochrannou pomůcku pro zdravotníky vyrobit, veškeré materiály zveřejnila skupina COVID19CZ zde.

covidmask-cvut2

Foto: ČVUT

Z potápěčských masek jsou ochranné pomůcky pro zdravotníky

Diskuze (0)

Novinka

Anonym