Za filmem i v karanténě. Česká kina umožní užít si projekci oscarového Parazita a dalších snímků společně doma

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

parasite-poster

Plakát filmu Parazit

0Zobrazit komentáře

Kina jsou zavřená, v době internetu to ovšem automaticky neznamená nemožnost si užít filmy v komunitě lidí s podobným vkusem. Výsledkem není Netflix s rodinou nebo sousedy, složité domlouvání na čase ani nekonečné vybírání titulu. O to se postarají pořadatelé. Dnes v osm večer je na programu Parazit.

Několik českých kin, konkrétně Aero, Bio Central, Bio OKO, Univerzitní kino Scala a Světozor, se rozhodlo, že se s izolovaností nastalé karantény nespokojí a diváky ke společnému promítání přeci jen pozvou. Není přitom nutné porušit žádné z krizových vládních zařízení, právě naopak. Akce Moje kino LIVE má za cíl se co nejvíce přiblížit sociální stránku chození do kina a zároveň podnítit publikum, aby zůstalo doma.

Vše proběhne formou streamu, který bude kromě samotné projekce filmu obsahovat také úvody dramaturgů nebo následné debaty. Spíše než o klasickou návštěvu kina tak půjde o festivalovou zkušenost. Vstupenky lze pochopitelně koupit pouze online na webech kteréhokoliv ze zmíněných kin.

parasite

Foto: Michael Yada/A.M.P.A.S

Režisér vítězného filmu Parazit Džun-ho Pon

Cena začíná na 100 korunách a pokračuje až na nejvyšších 1 000 korun. Kromě poplatku za možnost zhlédnutí filmu představuje zároveň možnost přispět na přežití byznysu promítání v ekonomicky náročném období.

Na dnešní projekci, naplánovanou na osmou hodinu večer, je možné vstupenku koupit nejpozději do 19.00 a podrobnosti o události najdete zde. Odkaz na stream přijde v e-mailu 30 minut před začátkem představení, aby měl každý divák dostatek času se správně naladit a „nasát atmosféru oblíbeného kina“. Samozřejmostí je promítání bez přerušení, jedné z typických možností i problémů domácího sledování.

Na programu je Parazit, sociální drama, černá komedie i thriller, který letos vstoupil do historie jako první neanglicky mluvený film, který vyhrál hlavního Oscara. Snímek, který mnozí označují za mistrovské dílo režiséra Džun-ho Pona, svou sérii úspěchů začal už na loňském festivalu v Cannes, kde také dostal ocenění za nejlepší film, Zlatou palmu.

Zajímavým prvkem, jehož účelem je zesílit dojem společného sledování, je chat, při klasické projekci zcela neakceptovatelný. Ať už se ale teď diváci budou dívat na snímek poněkolikáté, nebo to bude premiéra, bude jim tentokrát umožněno o něm přímo v jeho průběhu diskutovat s ostatními.

V následujících dnech se diváci mohou vždy ve 20 hodin těšit také na společné projekce bizarní povídkové komedie Divoké historky, komediálního dramatu Malá lež, oscarové Zelené knihy, nebo filmu The Kid.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym