Z iPadu Pro je laptop, Apple mu dal novou klávesnici s trackpadem. Spolehlivější klávesy dostává i MacBook Air

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

ipadpro2020_2

Foto: Apple

iPad Pro má nově polohovatelnou klávesnici i s trackpadem

0Zobrazit komentáře

Momentálně je stejně důležité jako zůstat informovaný o současném dění se šířící se nákazou také nezapomenout se pravidelně rozptylovat a nevystavovat se příliš velkému psychickému tlaku. O jedno z takových rozptýlení se nyní postaral Apple, který bez velkých fanfár představil možná jednu z nejzásadnějších verzí iPadu v historii. Zajímavý je také nový MacBook Air, který snížil základní cenu, ale dostal dvojnásobek výkonu a novou nůžkovou klávesnici.

Apple za uplynulý rok pouze prostřednictvím tiskových zpráv představil už několik poměrně významných produktů, malé aktualizace interního hardwaru pak typicky nedostávají žádná větší oznámení. Přesto tentokrát nastává velká změna, protože nový iPad Pro a MacBook Air jsou součástí jádra nabídky značky. Velkou prezentaci si ale Apple kvůli šířícímu se koronaviru zkrátka nemohl dovolit.

Ačkoliv iPad Pro pro rok 2020 vypadá z přední strany zcela totožně a ze zadní velice podobně jako model z roku 2018, představuje významný krok vpřed. Z tabletu totiž činí skvělé zařízení pro konzumaci obsahu, v mnoha případech plnohodnotnou náhradu klasického počítače a nově také výkonnou platformu pro rozšířenou realitu.

ipadpro2020_3

Foto: Apple

iPad Pro má novou klávesnici i kameru

V zásadě samozřejmostí jsou další navýšení výkonu díky procesoru A12Z Bionic, přičemž už čip v předchozím iPadu Pro překonával schopnosti naprosté většiny laptopů na trhu. Kombinace osmijádrového procesoru, osmijádrového grafického čipu a Neural Enginu má tabletu umožnit bez problémů pracovat se 4K videem, designem 3D modelů a podobně. Nezapomnělo se ani na důležitost termální architektury, takže by iPadu i při dlouhodobé zátěži mělo stačit pasivní chlazení.

Displeje i dvě velikosti nejvyšší řady tabletů Applu zůstávají nezměněny, takže opět nabízejí pokrytí barevného spektra v rozsahu standardu P3 a dynamickou obnovovací frekvenci do 120 Hz. Tato funkce se od svého prvního objevení v iPadu Pro z roku 2017 stala novým trendem mobilních technologií, jelikož oproti klasickým 60 Hz (zjednodušeně snímkům za vteřinu) nabízí mnohem plynulejší dojem při ovládání.

LiDAR, podsvícená klávesnice a podpora myši pro iPad

Největší a možná nejpřekvapivější novinkou je integrace senzorů LiDAR. Jedná se o technologii pro měření vzdálenosti na základě výpočtu doby šíření pulsu paprsku odraženého od snímaného objektu. Používají ji například samořídící automobily, kterým umožňuje kontinuálně vytvářet prostorovou mapu svého okolí. V iPadu Pro bude sloužit jako nástroj rozšířené reality.

ipadpro2020_1

Foto: Apple

Nová klávesnice pro iPad Pro je podsvícená a má trackpad

V tomto oboru se Apple v posledních letech angažuje čím dál tím více a skvělým příkladem je kromě aplikace Měření také funkce Look Around v Apple Mapách, která přímo na 3D fotografiích budov zobrazuje informace o nich. LiDAR v iPadu má v kombinaci s daty z nových zadních kamer a algoritmy iPadOS pro počítačovou vizi nabídnout vůbec nejlepší rozšířenou realitu na mobilním zařízení.

revolut-junior1

Přečtěte si takéRevolut spouští účty pro děti s vlastní kartou. Rodiče budou mít nad financemi svých potomků kontroluRevolut spouští účty pro děti s vlastní kartou. Rodiče budou mít nad financemi svých potomků kontrolu

I když se stále zdá zvláštní používat tablet pro focení nebo natáčení, mnozí to dělají a Apple jim jde plně vstříc. Poprvé na zadní stranu iPadu umístil dvě čočky, jednu klasickou a jednu širokoúhlou. Ty jsou doplněny pěticí kvalitních mikrofonů, celek má tedy potenciál stát se zajímavým produkčním zařízením pro tvůrce podcastů nebo youtubery.

Možná vůbec nejzajímavější představené produkty nicméně nejsou s novými iPady Pro přímo spojeny, jedná se totiž o nový kryt s klávesnicí a plnohodnotná podpora trackpadu v iPadOS. Obojí tablety Applu opět výrazně přiblíží tradičním laptopům, aniž by ztratily své typické výhody.

apple_new-ipad-pro-ar-screen-1_03182020

Zdroj: Apple

Senzory LiDAR v nových iPadech Pro mají výrazně vylepšit rozšířenou realitu

Jen chvíli po tom, co Apple představil novou vizi pro iOS na iPadech a představil dedikovaný iPadOS, se objevila volání po podpoře ovládání myší. To bylo sice umožněno prostřednictvím funkce Zpřístupnění, avšak jen ve velmi omezené podobě. iPadOS 13.4 již bude mít plnohodnotnou podporu s malým kruhovým kurzorem a prostředím, které na něj přirozeně reaguje. Při přejetí po doku se tedy ikony budou podobně jako v macOS zvětšovat a ovládací prvky se budou zvýrazňovat, indikujíc možnost interakce.

A čím nový kurzor ovládat? Podle Applu nejlépe trackpadem integrovaném v novém krytu s klávesnicí. Ten kromě velikosti velmi výrazně připomíná MacBooky, a to jak designem, tak funkcí. Obsahuje totiž podsvícenou klávesnici s nůžkovým mechanismem, stejným jako v 16palcových MacBoocích Pro. Pod ní se nachází trackpad, který samozřejmě podporuje gesta několika prsty pro vyvolání multitaskingu, zoomování a podobně.

Zajímavá je také samotná konstrukce krytu. Oproti pouhým dvěma polohám u starších nabídek Applu obsahuje kloub, který se chová opět velmi podobně jako u MacBooků.

Jelikož se má jednat o náhrady stolních počítačů, iPady Pro jim odpovídají i cenově. Základní 11palcová verze jen s Wi-Fi a 128GB úložištěm začne na 22 990 korunách. Naopak 12,9palcová verze s mobilními sítěmi a 1TB úložištěm se vyšplhá až na 48 490 korun. Všechny lze předobjednat nyní s dodáním nejdříve 25. března.

psh

Přečtěte si takéKdyž nemůžeme za kulturou, musí kultura za námi. Mall.tv a Donio spouští online přenosy kulturních akcí do obývákůKdyž nemůžeme za kulturou, musí kultura za námi. Mall.tv a Donio spouští online přenosy kulturních akcí do obýváků

Nové podsvícené klávesnice s trackpadem vyjdou na 8 890 korun pro 11palcový iPad a 9 990 korun pro 12,9palcový iPad. Dostupné budou v květnu. Důležitou informací přitom je, že jsou kompatibilní i s předchozími verzemi iPadů Pro z roku 2018.

Nové MacBooky Air mají dvojnásobný výkon a nůžkový mechanismus klávesnic

Vedle této záplavy novinek působí aktualizovaný MacBook Air poněkud chudě, což možná také naznačuje směřování počítačové nabídky Applu. Přesto se nyní jedná o mnohem zajímavější zařízení než dříve, protože obsahuje až čtyřjádrové procesory Intelu 10. generace, poskytující i dvojnásobný výkon oproti předchozím modelům.

Výrazně, prý až o 80 %, se zlepšil také grafický výkon díky nové generaci grafický čipů Intel Iris Plus. V duchu rozšiřování možností se pak nese i dvojnásobné nejvyšší úložiště. Letošní Macbooky Air tak poprvé nabídnou SSD o kapacitě až 2 TB, přičemž základem je 256 GB.

macbook-air2020

Foto: Apple

Nový MacBook Air dostává spolehlivější klávesnici

Podobně jako u 16palcových MacBooků Pro, také u nových MacBooků Air je nutné zmínit klávesnice, které lze konečně s klidným svědomím doporučit. Obsahují totiž tradičně spolehlivý nůžkový mechanismus s nízkým zdvihem. Seznam zajímavých novinek dokončuje podpora 6K monitorů, vylepšený systém tří mikrofonů a nové reproduktory. Ty se díky své kvalitě staly u nejnovějších MacBooků Pro velkým bodem zájmu.

Ceny letošních MacBooků Air začínají na 29 990 korunách za dvoujádrový Intel i3 s 1,1GHz, 256GB úložiště a 8 GB RAM. Naopak nejvyšší verze za 67 490 korun nabídne čtyřjádrový Intel i7 s 1,2GHz, 16 GB RAM a 2TB úložiště. První zákazníci se na ně mohou těšit 6. dubna.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym