Výhled na Zemi jako nikde jinde. NASA za čtyři roky připojí k Mezinárodní vesmírné stanici svůj vesmírný hotel

Jiří SvobodaJiří Svoboda

axiom2

Foto: Axiom

Takto by mohl vypadat výhled z kopule na stanici Axiom

0Zobrazit komentáře

Vesmírný turismus je v kuloárech raketových inženýrů už léta hojně diskutovaná oblast, ale teprve v posledních letech výrazně nabývá reálnějších obrysů. Kromě turistických letů, ať už kolem Měsíce nebo třeba jen na pár minut beztíže, se dlouhodobě uvažuje i o soukromých vesmírných stanicích nebo rovnou modulech, které se nazývají vesmírnými hotely.

Komerční modul chce i americká NASA, a proto vypsala veřejnou zakázku, kterou vyhrála firma Axiom Space. Má postavit speciální vesmírnou stanici, jež bude obsahovat modul na výzkum, pro posádku a prosklenou panoramatickou vyhlídkovou kopuli.

Tvůrci slibují komfortní zážitek, protože nebude chybět ani Wi-Fi a polstrované vyztužení vnitřku. Přinejmenším dosavadní vizualizace slibují efektní zážitek, vzhled stanice má ostatně na svědomí francouzský designer Philippe Starck.

axiom3

Foto: Axiom

Stanice Axiom se nejdříve připojí k Mezinárodní vesmírné stanici

NASA už vyjednala s Axiom Space oficiální kontrakt za 140 milionů dolarů (3,2 miliardy korun), a pokud vše dopadne, jak má, už za čtyři roky bude po oběžné létat první vesmírný hotel. Oficiální cena za pobyt zatím není známá, ale zájemci budou moci do vesmíru odletět pouze poté, co projdou patnácti týdenním výcvikem.

Oproti už dříve představeným vesmírným stanicím má ale Axiom zásadní výhodu – v počátcích neplánuje fungovat zcela samostatně, místo toho se nejdříve napojí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a bude v provozu po jejím boku.

Až půjde ISS k Zemi

Nicméně ISS stojí Spojené státy 4 miliardy dolarů (92 miliard korun) ročně, přičemž její současný rozpočet platí do roku 2024 a materiály jsou již opotřebené, a tak se počítá s tím, že nejpozději do deseti let ISS bude úmyslně nechána na pospas a shoří v atmosféře. Ještě předtím je ale plánu kompletní oddělení stanice Axiomu, která v tu chvíli už bude moci existovat samostatně.

NASA ostatně v této oblasti má zajímavou zkušenost. Jiná firma, zvaná Bigelow Aerospace, pracuje s konceptem částečně nafukovací komerční stanice, která by umožnila jednodušší dopravu na oběžnou dráhu. V současné době na ISS funguje již prototyp tohoto nafukovacího modulu, zvaného BEAM.

axiom4

Foto: Axiom

Stanice Axiom se po vyřazení ISS stane samostatnou stanicí

Minulý rok úřad také uvedl, že chce otevřít samotnou ISS pro turisty. Celková cena i za krátkou misi pro neprofesionálního astronauta by se ale nejspíš vyšplhala do stovek tisíc dolarů. NASA si představovala, že by na ISS firmy mohly například natáčet atraktivní reklamy.

Své plány na vesmírný hotel na podobné bázi jako Axiom představili před třemi lety také Rusové. I jejich modul měl být součástí Mezinárodní vesmírné stanice a měl pojmout až čtyři turisty najednou, kteří by musela zaplatit po 40 milionech dolarů (přes 920 milionů korun).

Participant

Přečtěte si takéHudebníci díky algoritmu vygenerovali 69 miliard melodií. V boji proti autorskému právu je umístili zdarma na internetHudebníci díky algoritmu vygenerovali 69 miliard melodií. V boji proti autorskému právu je umístili zdarma na internet

V nejbližší budoucnosti jsou ale stále reálnější možností lety, kdy se turisté dostanou na krátký let kolem Země. Své snahy v tomto odvětví prohlubuje SpaceX Elona Muska, Blue Origina Jeffa Bezose i Virgin Galactic Richarda Bransona.

Zatímco Bezos i Branson plánují suborbitální lety (tedy kdy se astronauti jen dotknou hranice stavu beztíže a pak spadnou zpět na Zem), Musk počítá s tím, že už v roce 2021 nebo 2022 vynese turisty na standardní vesmírnou podívanou po oběžné dráze Země. I při této podívané se ale navíc turisté podívají na Zemi z větší dálky, než je tomu běžné u letů na oběžné dráze.

axiom1

Foto: Axiom

Takto by mohl vypadat vnitřek stanice Axiom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym