Unikátní kavárenský zážitek. V japonském Tokiu vyroste nový Starbucks ve skleníku plném květin a barev

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

starbucks-tokyo-1

Nová pobočka Starbucks v západním Tokiu

0Zobrazit komentáře

Nedávno americký Starbucks překvapivě představil sendviče s „rostlinným masem“. Nyní, podobně nečekaně, japonský Starbucks odhalil podobu nové pobočky v Tokiu, které rostliny využívá k něčemu jinému než k jídlu. V kontextu všudypřítomné firmy s okamžitě rozeznatelným designem se japonci rozhodli pro jiný, mnohem psychedeličtější přístup.

Starbucks má typicky poměrně konzervativní kavárenský design plný tlumených odstínů hnědé, nepříliš výrazného osvětlení a dřeva, kamene a skla. Přesto po celém světě existuje mnoho poboček hodných navštívit už jen kvůli tomu, jak vypadají.

Dají se tak mezi nimi najít prostory, které skvěle integrují samotný proces vzniku kávy nebo tradici její konzumace, zajímavě kontrastují se svým okolím či se naopak inspirují širším prostředím, kde se nacházejí.

starbucks-tokyo-2

Nové tokijské Starbucks je plné barevného života

Nedávno jsme například psali o nové pobočce v Chicagu, která se stala největší na světě a je těžké ji označit jinak než jako architektonický skvost. Za pozornost stojí i první Starbucks Reserve v Česku, kde by si na své měli díky prémiovému sortimentu a alternativním způsobům přípravy přijít i nároční konzumenti kávy.

Nová pobočka v Tokiu, jejíž otevření se chystá na 14. března, nabídne něco úplně jiného než klasicky sofistikovanou paletu barev nebo důraz na kávové rituály. Její hlavní atrakcí budou také barvy, nic konzervativního na nich ale nebude.

Dostupné vizuály naopak působí například jako fascinující svět nedávného sci-fi filmu Annihilation, kde důsledkem extrémních mutací DNA vznikaly zcela nové, krásné a psychedelicky bizarní formy života.

Starbucks se samozřejmě k žádným experimentům s genetikou uchylovat nemusel, stačilo se inspirovat okolními rozkvetlými japonskými zahradami. Nová kavárna vznikla přímo uvnitř skleníku. Jeho vysoké stropy a velký vnitřní prostor o rozloze 1 500 metrů čtverečních dokonale posloužil jako domov pro stovky květin zasazených po stěnách, ve velkých květináčích na zemi a zavěšených nad hlavami návštěvníků.

starbucks-tokyo-6

Foto: Yomiuriland

Skleník s kavárnou Starbucks spadá pod zábavní park Yomiuriland

Prostředí skleníku Hana Biyori nabídne barevnou krásu begónií, fuchsií, petunií, pelargónií, zvonků a dalších kvetnoucích rostlin. Tuto flóru doplní také fauna umístěná do dvou velkých akvárií v popředí kavárny. Jedno osmimetrové bude obsahovat 1 200 ryb padesáti různých druhů, jimž útočiště poskytne malý korálový útes. Druhé, třímetrové, nabídne hlavně pohled na mořskou zeleň.

Ačkoliv tyto atrakce by mnohým bohatě stačily, ještě úžasnější pohled se jim naskytne večer, po zhasnutí bílých světel. Status jedné z nejzajímavějších poboček Starbucks na světě tehdy bude stvrzen rozsvícením komplexních barevných digitálních projekcí doplněných také o zvuk.

starbucks-tokyo-4

Po zhasnutí denních světel a zapnutí projektorů se naskytne úžasná psychedelická podívaná

starbucks-tokyo-3

Desítky velkých kvetoucích rostlin budou zavěšeny přímo nad hlavami návštěvníků

O audiovizuální show se postará dvacet projektorů a 18 reproduktorů rozmístěných na ploše dlouhé šedesát metrů. Návštěva kavárny pak bude připomínat spíše noční výlet do světa Avataru. Těšit se bude možné na čtyři projekce denně v týdnu a šest projekcí denně o víkendu.

Bezprostřední okolí nového tokijského Starbucks pak nabídne pohled na japonskou zahradu se dvěma imopzantními sochami Bódhisattvy, budhistickou pagodu ze 17. století a bránu Hijirimon, která se kdysi nacházela v císařském paláci v Kjótu.

starbucks-tokyo-5

Prostor skleníku bude obsahovat i velké terárium s vydrami

Diskuze (0)

Novinka

Anonym