Udáváme trendy a před konkurenčními lékárnami máme náskok, říká Martin Kasa z Pilulky v CzechCrunch Podcastu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

martin-kasa0boxed1

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Martin Kasa, spolumajitel skupiny Pilulka.cz

0Zobrazit komentáře

Česká republika je rájem internetových obchodů, na hlavu jich tu má každý člověk více než prakticky kdekoliv jinde na světě, a daří se tak e-shopům všeho druhu. Speciální kategorii představují online lékárny, kterých sice není tolik, ale přesto dokáží udávat trendy a inovovat tak, že se jimi dokáže inspirovat celý trh. Řeč je především o lékárnách Pilulka.cz, za nimiž stojí bratři Kasovi.

Martin a Petr Kasovi si udělali ve světě byznysu jméno s jedním z prvních tuzemských e-shopů Kasa.cz, který později prodali. V posledních letech jsou již naplno spojeni s Pilulkou, jež začala jako ryze internetová lékárna, postupně se rozšířila i do kamenných poboček po celém Česku, Slovensku a nově obsazuje Maďarsko.

Loni celá lékárenská skupina utržila 2,5 miliardy korun a Martin Kasa v nejnovějším CzechCrunch Podcastu prozrazuje, že vše běží, jak má. „Bylo to podle plánu, dál rosteme, takže jsme spokojení,“ říká devětatřicetiletý Martin Kasa, který odráží konkurenci na pozici největší tuzemské online lékárny, ale stále více proniká i právě do offlinového světa.

Celý podcast si můžete poslechnout v přehrávači níže nebo ve vašich podcastových aplikacích včetně Spotify, Apple PodcastůGoogle Podcastů:

***

A co dalšího v CzechCrunch Podcastu prozradil Martin Kasa?

„Internetová lékárna sice může žít bez kamenných lékáren, existují takové projekty, ale myslím si, že dnes je to handicap. Nejsou tu jen internetoví, nebo jen kamenní zákazníci, jsou zkrátka zákazníci, kteří využívají internetový i kamenný obchod. Myslím, že největší a nejúspěšnější subjekty budou aktivní na všech platformách,“ míní Martin Kasa.

Pilulka jde nicméně trochu jinou cestou než její aktuálně největší konkurenti, mezi něž se v Česku řadí zejména nadnárodní obři jako Dr. Max či lékárny Benu. Jednak zatímco oni se pomalu přesouvají z kamenných prodejen i na internet a Pilulka jde opačným směrem, mají zároveň úplně jinou finanční sílu.

Pilulka to ale jako svou nevýhodu nevidí, naopak se snaží budovat dlouhodobě udržitelný model, který neobsahuje nekonečné obří investice. Česká republika tak loni stejně jako předloni skončila provozně v mírném zisku, příští rok se má do černých čísel přetočit i Slovensko a v Rumunsku to je prý záležitost několika let.

martin-kasa03

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Martin Kasa, spolumajitel skupiny Pilulka.cz

„Plánujeme tam kvůli růstu ještě dva až tři roky pálit peníze, ale jedeme podle našeho standardního plánu, kdy musíme vyrůst do určité velikosti,“ vysvětluje expanzní strategii Martin Kasa. Jak v podcastu dodává, až od nějaké velikosti totiž spousta věcí, které Pilulka dělá, dává smysl. „A to nás žene dopředu,“ dodává.

Dopředu Pilulku pohání i její role inovátora a lídra trhu, který se snaží udávat trendy napříč celou e-commerce. Digitalizace, nasazování moderních řešení, vlastní flotila se sledováním řidiče, jako když si objednáte Uber, to jsou všechno služby, jimiž podle Martina Kasy jeho firma utíká konkurentům, kteří sice mohou být větší a kapitálově silnější, ale ztrácí jinde.

„Jsme rádi, že udáváme trendy, a to nejen v lékárenství, ale v rámci celé e-commerce. Být inovátor jen mezi lékárnami by nebylo tolik obtížné, protože tam nikdo jiný tolik neinovuje. Co se týká inovací, myslím, že máme nabito. To, co dnes konkurence nasazuje, máme už rok dva otestované, a jsme zase dál,“ pochvaluje si Martin Kasa, který touhu inovovat se svými kolegy od začátku pevně ukotvil v DNA firmy.

Inovace a digitalizace ostatně v lékárenské e-commerce znamenají i to, že se Pilulka potýká se státním aparátem a snaží se napomoci v modernizaci celého tuzemského lékárenského sektoru, který je logicky svázán četnými regulacemi, ale také pomalou státní správou a dalšími subjekty, které o tom na nejvyšší úrovni rozhodují.

Ledy se pomalu prolamují, dnes je již možné získat od lékaře elektronický recept, jenže ten si dnes stále ještě paradoxně nemůžete vyřídit v online lékárně, ale musíte jednu fyzicky navštívit. Martin Kasa nicméně věří, že i tohle se postupně změní.

martin-kasa05

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Martin Kasa, spolumajitel skupiny Pilulka.cz

„Nechci otevírat téma stát a jeho efektivita, ale myslím, že se to posouvá dobrým směrem a k elektronizaci postupně dochází. Představovali bychom si to asi rychleji, ale když pak jdete do detailu, zjistíte, že to není celé tak jednoduché. Navíc je dobré se podívat do zahraničí, třeba v Rumunsku nemají ani žádné datové schránky a komunikace se státní správou je ještě obtížnější,“ popisuje své zkušenosti z nové země Kasa.

V elektronizaci dalších procesů každopádně vidí benefit pro všechny strany, a to i co se týče využití dat. Jakmile se nebude spousta dat povalovat na papírech a v nepřístupných souborech, půjde díky tomu zlepšit zkušenost zákazníků například při nakupování léků a dalších produktů, kdy bude možné spoustu věcí doporučit a ušetřit čas všem. I v tom chce být Pilulka lídrem trhu.

Pokud vás zajímá, jak vidí Martin Kasa budoucnost celého svého byznysu, proč má Pilulka vlastní auta, jak ji ovlivňuje aktuální panika kolem koronaviru, kdo skupinu financuje a kdy a kde Pilulka porazí své největší konkurenty, pusťte si novou epizodu CzechCrunch Podcastu. Najdete ji online na Soundcloudu, Spotify, Apple Podcastech, Google Podcastech a vašich oblíbených podcastových aplikacích.

Další díly CzechCrunch Podcastu můžete najít i přímo zde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym