To nejlepší, co dokážete ve tmě vyfotit iPhonem. Podívejte se na vítězné snímky fotografické soutěže Applu

Filip HouskaFilip Houska

shot-on-iphone-1

Foto: Rubén P. Bescós/Apple

Poutníci při západu slunce

0Zobrazit komentáře

iPhone je dnes již neodmyslitelným společníkem mnoha z nás a vedle toho, že uživatelům slouží jako spolehlivý komunikační a produktivní nástroj, zvládne i velmi dobře fotit. Apple ostatně na tomto aspektu staví i svou fotografickou soutěž Shot on iPhone, v níž vybírá ty nejoriginálnější a nejlepší záběry. Nyní zveřejnil šest „nejlepších“ fotek z temných prostředí, které byly vítězi pořízeny s pomocí režimu Night Mode, což je funkce pro noční focení.

Dnes už je běžné, že každý vlajkový model telefonu předního výrobce dokáže pořizovat velmi dobré fotky. V některých případech natolik vykreslené, že jsou minimálně na první pohled jen stěží rozeznatelné od profesionálních fotek z digitálních zrcadlovek. Větší výzvou jsou však snímky zachycené v nočních hodinách, které jsou kvůli světelnosti pro malé čočky smartphonů mnohem náročnější.

Není proto divu, že se firmy jako Apple, Samsung, Google nebo Huawei snaží s každou generací nových vlajkových modelů posouvat i možnosti pro focení ve špatných světelných podmínkách, kde musí ideálně zafungovat především algoritmy založené na umělé inteligenci. Právě skryté softwarové procesy mohou schopnosti mobilního fotografování neustále povznášet na vyšší úroveň.

tim-cook-iphone11-pro-apple

Foto: Apple

Šéf Applu Tim Cook představuje nový iPhone 11 Pro

To je pochopitelně případem i iPhonů, které Apple čím dál usilovněji profiluje do role pokročilého fotoaparátu (a kamery). Důkazem jsou především aktuální modely 11 Pro, respektive 11 Pro Max, jež nabízí trojici objektivů a disponují funkcí zvanou jako Night Mode, která pracuje se širokoúhlou čočkou a snaží se vykreslovat co nejlepší záběry v horších světelných podmínkách.

Apple to zkrátka umí prodat

Ačkoliv řada Galaxy S od Samsungu nebo Pixely z dílen Googlu nabízí velice dobré noční režimy pro focení, které mohou někteří ve srovnání s iPhony považovat za přesvědčivější (byť jde většinou hlavně o podmínky na dané scéně), je to právě Apple, který z toho obvykle umí nejvíce vytěžit. Nejde však ani tolik o technické parametry, ale fakt, jak to dokáže prodat uživatelům. Už pár let v tomto duchu pořádá soutěž Shot on iPhone.

Do ní se může přihlásit naprosto každý. Stačí jen ve vyhlášeném termínu umístit fotku na Instagram nebo Twitter pod hashtagem #shotoniphone a věřit v úspěch. Pokud máte štěstí, vaše fotka pak může viset na jablečných billboardech po celém světě a teoreticky ji Apple použije i pro své digitální kampaně. Výherce navíc obdrží autorský honorář a velkou poctu.

Něco podobného se nyní stane šestici lidí, kteří podle Applu a příslušné odborné poroty, v níž sedí i marketingový šéf firmy Phil Schiller, vyfotili ty nejlepší fotky pomocí funkce Night Mode. Apple bohužel neuvádí, zda byly na vítězných snímcích využity nějaké postprodukční efekty (a případně jaké), ale to je ostatně standardem i u snímků z profesionálních zrcadlovek. O tom, jak dokáže fotit iPhone v noci, se již přesvědčte sami…

Konstantin Chalabov

  • Moskva, Rusko
  • iPhone 11 Pro

Tajemné mrazivé místo, které vyvolává pocity ztracena, nebezpečí a dobrodružství. Dramatickou atmosféru ruské krajiny kontrastně narušuje jedoucí vozidlo, které jako jediné vyzařuje odlišné barvy od okolí.

shot-on-iphone-2020-5

Foto: Apple

Konstantin Chalabov (Moskva, Rusko)

Andrei Manuilov

  • Moskva, Rusko
  • iPhone 11 Pro Max

Typická ruská pavlač zachycená na kompozičně vyladěném snímku, kde je kladen důraz nejen na socialistickou architekturu, ale také na pověšené barevné prádlo schnoucí během nočních hodin.

shot-on-iphone-2020-6

Foto: Apple

Andrei Manuilov (Moskva, Rusko)

Mitsun Soni

  • Bombaj, Indie
  • iPhone 11 Pro

Kontrast stromu a jeho rozrostlých červených větví, které korespondují s rudou zemí pod nimi. Fotka navozuje pocit, jako by se fotilo na cizí planetě.

shot-on-iphone-2020-4

Foto: Apple

Mitsun Soni (Bombaj, Indie)

Rubén P. Bescós

  • Pamplona, Španělsko
  • iPhone 11 Pro Max

Hrátky se světlem. Cesta španělských poutníků během západu slunce, které zbarvuje oblohu do oranžové barvy. Jednotlivé černé siluety lidí a zvířat pak dotváří sílu použité expozice.

shot-on-iphone-2020-3

Foto: Apple

Rubén P. Bescós (Pamplona, Španělsko)

Rustam Shagimordanov

  • Moskva, Rusko
  • iPhone 11

Malá skalnatá vesnička pod masivní horou, díky níž celá fotka působí dobrodružným a zároveň opuštěným dojmem. Přítomnost červených domečků evokuje tamní skromný život.

shot-on-iphone-2020-2

Foto: Apple

Rustam Shagimordanov (Moskva, Rusko)

Yu „Eric“ Zhang

  • Peking, Čína
  • iPhone 11 Pro Max

Pohled na běžný večerní život v odlehlé části Pekingu. Vzhledem k rozmazaným fragmentům fotky a mnohdy až příliš tmavých osob navíc zdůrazňuje to, k čemu je iPhone určen – spontánní zachycení každodenních nálad, ať už jde o jakékoliv okolní světlo.

shot-on-iphone-2020-1

Foto: Apple

Yu „Eric“ Zhang (Peking, Čína)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym