Svoboda slova v kostkách Minecraftu. V populární hře vznikla unikátní knihovna cenzurovaných autorů z celého světa

uncensored-library-minecraft7

Foto: Uncensored Library

Uncensored Library

0Zobrazit komentáře

Cenzura je jedním z efektivních nástrojů totalitních vlád, který jim napomáhá zůstat u moci a oslabovat moc těch, kterým vládnou. Její mechanismy jsou uplatňovány i v Číně, což se potvrdilo i při současné krizi spojené s masovým šířením viru COVID-19. Proti čínské cenzuře se nyní rozhodla bojovat skupina odvážných s kostkou v ruce. Jejich kostky však nejsou z tvrdé žuly, nýbrž z jedniček a nul. Svůj rebelantský způsob obcházení cenzury totiž realizují ve hře Minecraft.

To, že Čína používá mechanismy cenzury, je veřejným tajemstvím. Falšování historie země ve prospěch režimu, zkreslování informací v médiích, okleštěný internet, ve kterém neexistuje anonymita, tresty za porušování nařízení spojených s cenzurou, to všechno jsou nástroje tamní vlády, jak bojovat proti nepřátelům lidu.

Jak daleko může Čína ve svých snahách zajít, dosvědčuje i aktuální problém šíření nákazy koronavirem. Virus se podle všeho začal šířit v čínském městě Wu-chan již v prosinci minulého roku, což vláda zcela ignorovala, stejně jako lékaře Li Wen-lianga, který na tuto skutečnost upozorňoval.

A co víc, policie začala kontrolovat lékařovu internetovou komunikaci s ostatními lékaři, ve které je před virem varoval. Na základě důkazů byl lékař donucen podepsat prohlášení, že jeho informace byla pouhou fámou, kterou již nebude dále rozšiřovat. Li Wen-lianga toto prohlášení dokonce dostalo do čínské televize, coby odstrašující příklad pro všechny další, kteří by chtěli postupovat jinak, než schvaluje vláda. Sám Li Wen-liang nakonec podlehl viru, před kterým se snažil varovat, a i tuto skutečnost se vláda snažila co nejvíce ututlat.

uncensored-library-minecraft1

Foto: Uncensored Library

Stavba celé mapy zabrala více než 4 měsíce

I přesto, že jsou snahy bojovat s cenzurou čínského vládního aparátu postihovány perzekucí, finančními pokutami a v některých případech i vězením, stále se objevují noví a noví lidé, kteří se snaží předávat pravdu dál. Mezi ně patří i organizace Reportéři bez hranic, která tak činí pomocí kostek. Inspiraci ovšem reportéři nenašli u protestantů v Hongkongu, ale spolehli se na virtuální realitu jedné z nejoblíbenějších her současnosti.

V Číně nefunguje Facebook ani Twitter, ale co zde běží bez problémů, je hra Minecraft, ve které je nyní asi 300 milionů registrovaných účtů z Číny. Minecraft pracuje na tzv. sandbox principu, jeho herní prostředí je díky tomu možné přetvářet k obrazu svému. To se děje pomocí bloků, které na sebe lze skládat a tím vytvářet díla stejným způsobem jako v případě stavebnice LEGO. A právě tyto virtuální kostky posloužily k vytvoření svobodného světa s knihovnou plnou pravdivých informací.

Knihovna bez cenzury

Autoři projektu vybudovali ve světě Minecraft obrovskou knihovnu nazvanou Uncensored Library, která je složena z více než 12,5 milionu jednotlivých bloků. V této knihovně jsou ukládány články od novinářů, kteří podléhají ve své zemi cenzuře. Po přidání článku se jeho text zobrazí i v knihovně ve formě knihy, ve které je možné číst.

uncensored-library-minecraft9

Foto: Uncensored Library

Orientace v knihovně probíhá pomocí vlajek

Vytvořit knihovnu zabralo několik měsíců. Na projektu s Reportéry bez hranic spolupracovala také kreativní agentura DDB Germany, produkční společnost MediaMonks z Nizozemska a designové studio BlockWorks, které stojí za samotnou realizací knihovny.

„Bylo neuvěřitelné být součástí projektu, který tak geniálním způsobem překonává cenzuru tisku. Použití videohry k publikování článků a překonání cenzury tisku je skvělý způsob, jak pomoci řešit tento problém u mladšího publika,“ řekl Robert-Jan Blonk, interaktivní producent MediaMonks.

af_covid3

Přečtěte si takéZůstáváme optimističtí a vidíme i v těžké situaci příležitost. Jak koronavirus ovlivňuje české travel startupyZůstáváme optimističtí a vidíme i v těžké situaci příležitost. Jak koronavirus ovlivňuje české travel startupy

V knihovně je vytvořena mapa světa, na které je jednotlivými barvami od bílé přes červenou až po černou vyjádřena svoboda slova v dané zemi. Nad ní jsou k nalezení vlajky, podle kterých se lze snadno orientovat v materiálech z jednotlivých států. Například v sekci Egypta jsou k nalezení články zakázaného plátku Mada Masr, informujícího o korupci ve vládě. V ruské sekci jsou zase k nalezení protestní a aktivistické články ze stránky grani.ru, která je v Rusku blokovaná.

Samotný obsah knihovny nelze měnit, ale hráči sem mohou přidávat vlastní obsah. Momentálně je v knihovně uloženo přes 200 knih.

Možná vás napadlo, co se stane, když vláda tuto knihovnu objeví. I na to autoři mysleli. Pokud se kdokoliv pokusí hacknout hostující server, hra se jednoduše přenese na jiný a vše pokračuje ve starých kolejích.

Jen v Číně je registrovaných asi 300 milionů účtů. Hru Minecraft hraje každý měsíc po celém světě na 145 milionů hráčů a knihovnu objevuje stále větší počet z nich. I to jsou důvody, proč jsou do tohoto projektu vkládány velké naděje, co se týče šíření pravdivých informací tam, kde je to zakázáno.

uncensored-library-minecraft6

Foto: Uncensored Library

Mapa znázorňující míru cenzury v jednotlivých zemích

uncensored-library-minecraft8

Foto: Uncensored Library

Při stavbě mapy bylo dbáno i na estetický zážitek

uncensored-library-minecraft4

Foto: Uncensored Library

uncensored-library-minecraft5

Foto: Uncensored Library

Státy mají své sekce

uncensored-library-minecraft2

Foto: Uncensored Library

Knihovna bojuje proti cenzuře

Diskuze (0)

Novinka

Anonym