Startup QuarticOn zlepšuje vyhledávání v e-shopech. Prodeje chce zvýšit doporučováním správných produktů

Peter BrejčákPeter Brejčák

kozdon

Head of Business Development pro CEE v QuarticOnu Daniel Koždoň

Vytvořit autonomní systém na bázi umělé inteligence, který pomůže manažerům v e-commerce dělat každodenní úkoly v rámci internetových prodejů plně automaticky. Taková je mise původem polského startupu QuarticOn, který má své kanceláře i v Praze a Londýně.

Startup se původně v rámci umělé inteligence zaměřoval na automatické doporučování relevantních produktů pro konkrétní zákazníky. Když uživatel přijde na web a prochází sortiment, výsledky jsou díky softwaru personalizované a s častějšími návštěvami se mu ukazují produkty, u kterých je s ohledem na jeho chování vyšší pravděpodobnost zakoupení. Hráčům na poli e-commerce tak podle svého vyjádření dokáže zvýšit příjmy o 15 procent.

Nejde však o jediný produkt firmy. Dnes osmiletý QuarticOn v roce 2018 získal investici od německého fondu Acatis, díky čemuž se pro něj stal loňský rok přelomovým a vstoupil například na Varšavskou burzu cenných papírů. Firmě se podle jejího vyjádření daří i ve finančních ukazatelích a v prosinci dosáhla kladného zisku EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů).

quarticon_ceo

CEO QuarticOnu Paweł Wyborski

„Čistý zisk se ve srovnání s prvním kvartálem zvýšil o tři miliony korun, zatímco prodeje rostly o 5 procent. Prodeje v modelu SaaS stouply ve čtvrtém kvartálu o 259 procent oproti předchozímu,“ popisuje Paweł Wyborski, CEO a zakladatel QuarticOn, s tím, že se firmě podařilo významně snížit i provozní náklady, během loňského roku o více než třetinu.

Nová služba pro e-shopy

Tato čísla podle Wyborského dokazují efektivitu prodejní strategie založenou na prodeji v modelu SaaS, tedy software jako služba, na e-commerce platformách. Díky lepšímu využití algoritmů umělé inteligence a strojového učení ve svých produktech teď QuarticOn na trh uvádí další službu pro e-shopy – Smart Search.

„Smart Search je řešení, které na trhu stále chybí. Klientům pomáhá snadno a přirozeně najít produkty v e-shopu. Na první pohled se může zdát, že každý e-shop má svůj interní vyhledávač produktů, ale pravdou je, že je to obvykle pouze okno na vepsání dotazů, což je rozhodně málo,“ říká Daniel Koždoň, Head of Business Development CEE.

Dotazy lidí totiž často bývají nepřesné, obsahují překlepy a uživatelé vyhledávají i pomocí synonym či podle jiných slov než mají názvy produktů. Právě to dokáže nově představený software zpracovat. Podle Koždoně se tím může u e-shopů navýšit až trojnásobně následná konverze.

Služba Smart Search díky integraci se zmiňovaným systémem personalizace doporučených produktů umožňuje lepší přizpůsobení výsledků vyhledávání pro potřeby klientů. Díky využití dřívějších nákupních zkušeností uživatelů a jejich preferencí podléhají výsledky neustálé optimalizaci v reálném čase. Vyhledávač navíc funguje bez ohledu na používaný systém.

Zaměření na SaaS

V rámci další vývojové strategie se tak QuarticOn letos zaměří na dynamický prodej v modelu SaaS prostřednictvím e-commerce platforem, se kterým firma začala v srpnu loňského roku. Díky tomu jsou její produkty dostupné mimo jiné na Shopify, Shoptetu či Creative Sites, což umožňuje jednodušší implementaci doplňků.

quarticon-w

„Prodejní model SaaS má obrovský vliv na zvýšení obratů a otevírá pro nás několik evropských trhů najednou. Podíl zahraničního prodeje se meziročně výrazně zvýšil, vděčíme za to mimo jiné vzniku kanálu SaaS na českém a slovenském trhu,“ popisuje Koždoň a jako partnery využívající jejich služby jmenuje Lunzo.cz, ozvučujeme.eu nebo fotbalfans.cz.

V dalších plánech chce QuarticOn rozšiřovat přítomnost na e-commerce platformách v západní Evropě a pracovat na vývoji dalších produktů využívajících umělou inteligenci. „Zároveň prohlížíme trh a hledáme potenciální akvizice. Všechno ukazuje na to, že příští rok budeme opět o tom letošním říkat, že byl výjimečný,“ doplňuje na závěr Koždoň.