S British Airways bez plastů. Letecká společnost chce letos z paluby odstranit až 700 tun plastových doplňků

Filip HouskaFilip Houska

british-airways-a350-min

Foto: British Airways

Letadlo společnosti British Airways

0Zobrazit komentáře

Proti jednorázovým plastům bojuje poslední roky nabírá na síle. Prakticky se z toho stal nový ekologický trend, na který postupně nasedají další firmy s cílem se navždy rozloučit s nešetrnými plastovými doplňky a nahradit je udržitelnějšími alternativami. Jedním z nich je i letecký gigant British Airways, který posiluje své ekologické odhodlání a zvyšuje objem plastů, jež ze svých letů během letošního roku odstraní.

Letecký průmysl je této změně výrazně nakloněn. Stačí si jen uvést do kontextu, kolik lidí na denní bázi letadlem cestuje a co jim je během letu nabízeno. Ať už jde o misky pro servírování jídla, kelímky nebo obaly, v nichž jsou uchovávány hygienické nebo spací potřeby, jedná se o obrovské množství produktů, které mají zpravidla jedno společného – plastové obaly.

Konkrétně British Airways má denně v průměru odbavit okolo 145 tisíc cestujících, respektive 45 milionů lidí ročně, pro které musí zajistit všechnu nutnou nabídku pro zajištění optimálního komfortu. V konečném důsledku tak může jít i vyšší stovky tun plastového odpadu, s nimž se musí personál následně vypořádávat. A proto je na místě nový, ekologičtější plán.

Britská letecká společnost oznámila, že v průběhu letošního roku chce ze svých letů odstranit až 700 tun jednorázových plastů, které se na palubě nachází. To se týká například plastových míchátek na nápoje, základního vybavení pro cestující, plastových obalů na povlečení, přikrývky a sluchátka nebo dostupných tašek.

british-airways-1

Foto: British Airways

Airbus A319 od společnosti British Airways

Nejen tyto doplňky tak British Airways ideálně nahradí za udržitelné alternativy z bambusu (v případě míchátek) nebo papíru, který je ekologičtější a rychleji se rozloží než tenké plastové fólie a nádoby. Jedinou výjimkou jsou plastové lahve na vodu, které na palubách britských letadel zůstanou, akorát budou z 50 procent vyráběny z recyklovaného plastu.

„Zkoumali jsme, jak zajistit, aby mohly být přikrývky a další věci udržovány v čistotě, aniž by se nacházely v plastovém obalu, a jak dlouho vydrží funkční oproti těm původním. Některé náhrady mohou mít vyšší hmotnost, což by se projevilo na váze letadla a tudíž našich emisích. Musíme si proto být jisti, že vybereme ty správné možnosti,“ dodává Kate Tannerová, manažerka zákaznického servisu v British Airways.

Důraz se klade také na plastové příbory, kelímky, zubní nitě nebo mističky na máslo. V podstatě tedy na veškeré doplňky, u kterých lze plastový materiál nahradit. U některých však British Airways naráží na problémy, jinak řečeno zatím nenachází vhodnou alternativu, jež by splňovala hmotnostní a environmentální požadavky. To je však otázkou dalšího zkoumání, které se má výhledově projevit na snížení karbonových emisí letadel této společnosti – British Airways má ostatně cíl, že do roku 2025 chce mít nulové emise, čehož dosáhl například EasyJet.

Naplnění 30 tisíc zavazadel

Pokud se British Airways skutečně podaří nahradit až 700 tun plastů ze svých letadel, znamenalo by to, že by se zbavila více než jedné miliardy kusů. Poměrně trefně to společnost dává do kontextu s běžnými zavazadly, kterých by se naplnilo až 30 tisíc.

A aby toho nebylo málo, z nasbíraných jednorázových plastů vytvoří britská aerolinka velkou plastiku kufru složenou ze 160 lžiček, míchátek, víček na nápoje, bublinkových fólií, plastových talířů a podobně. Ta se následně bude pyšnit přímo na londýnském letišti Heathrow poblíž ústředí firmy.

ba-zavazadlo

Foto: British Airways

Plastika zavazadla vytvořená z plastových doplňků z letadla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym