Roušky všem a dbát na hygienu. Podívejte se na videa, která vysvětlí, co je COVID-19 a jak si vyrobit vlastní roušku

Filip HouskaFilip Houska

emoji-t

Foto: CzechCrunch

0Zobrazit komentáře

Pokud má národ někdy projevit svou odolnost, ohleduplnost a vzájemnou pomoc, bude to vždy v době krize. Něčemu takovému v posledních dnech čelíme kvůli šířící se nákaze koronavirem a byť naše situace momentálně není tak kritická jako u jiných evropských států, aktuální vládní kroky svědčí o tom, že původem čínskou chorobu rozhodně nemůžeme brát na lehkou váhu. Právě naopak.

Extrémním způsobem nám v tomto negativním období pomáhá internet, který se stal jedinečným místem jak pro živé informování o průběžném vývoji, tak pro sdílení důležitých rad, tipů i triků, jak se před koronavirem chránit a co vše můžeme udělat proto, abychom zamezili šíření.

V redakci jsme proto vybrali sedm zajímavých českých videí, které si podle nás zaslouží zvláštní pozornost a každý, komu není lhostejná situace v jeho domovině, by je měl zhlédnout. Pokud máte tip na další, pošlete nám ho do komentářů nebo na redakce@czechcrunch.cz.

Ministerstvo zdravotnictví: Jasné a úderné tipy, jak se chovat

Jak už název videa od ministerstva zdravotnictví napovídá, jejich základní video přímočaře shrnuje vše, co je o koronaviru nutné vědět. Dává mimo jiné i tipy, jak se chránit z hlediska hygienických návyků a na koho se v případě příznaků nákazy obracet.

Petr Ludwig: Roušky chrání a důležitost hygieny

Speaker a autor úspěšné knihy Konec prokrastinace Petr Ludwig o tom, že i roušky (ať už zakoupené nebo podomácku ušité) chrání proti nákaze koronavirem, což podkládá vědecky ověřenými informaci. Ve videu mimo jiné zmiňuje i naprosto klíčové hygienické návyky, který by měl každý dodržovat, a současně klade důraz na činnosti, kterých by se měla většina lidí vyvarovat.

Kovy: Vysvětlení, kterému porozumí každý

Přední český youtuber Karel „Kovy“ Kovář je známý pro svá edukativní a informačně hodnotná videa. O něco podobného se postaral i před pár dny, když vydal video týkající se situace a vývoje nemoci COVID-19. Byť se od doby zveřejnění v Česku leccos změnilo, nabízí ucelený pohled, jak to celé začalo, a to včetně lehkého humoru pro uvolnění napětí.

Petr Mára: Čas na plán B

Speaker, školitel a známý český propagátor Applu Petr Mára ve svém videu vysvětluje, jak moc koronavirus ovlivní jeho byznys, respektive podnikatelskou a pracovní činnost řady občanů, a proč je nyní ideální stav k takzvanému plánu B. Zároveň popisuje možný dopad na celou ekonomiku.

Včera navíc Petr Mára vydal další video, ve kterém vysvětluje principy, jak se k celostátní karanténě, kterou vláda České republiky o půlnoci z neděle na pondělí vyhlásila, chovat jako ke hře. I to totiž může být jedna z užitečných metod, jak zůstat alespoň trochu nad věcí a snažit se z těchto omezení vytěžit maximum pro budoucnost našeho společenského chování.

DAYA: Výroba roušek v domácích podmínkách

V Česku je nedostatek roušek i respirátorů, proto se lidé uchylují k domácímu šití z dostupných materiálů. Velmi dobře popisuje a aplikuje jednotlivé postupy pro šití roušek česká módní značka DAYA. Důležité je podotknout, že je vždy lepší si obličej přikrýt alespoň nějakým šátkem než ničím.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym