Před týdnem nemyslitelné, dnes realita. Zdravotní pojišťovny umožní vyšetření přes telefon i předpis léků na dálku

Peter BrejčákPeter Brejčák

national-cancer-institute-cq8ffvnvbew-unsplash-min

Lékaři mohou dálkově vyšetřovat pacienty i distančně předepisovat léky

0Zobrazit komentáře

České zdravotnictví díky pandemii koronaviru prochází nečekaně rychlou digitalizací. Podle původních očekávání lidí z oboru se zavedení do praxe některých úkonů očekávalo v řádu i mnoha dlouhých let, teď jsou však (alespoň na omezenou dobu) realitou.

Ve snaze co nejvíce omezovat pohyb a shromažďování lidí na jednom místě přicházejí tuzemské zdravotní pojišťovny po dohodě s ministerstvem zdravotnictví s novinkou – lékařům umožní dálkové vyšetřování pacientů i distanční předepisování léků.

Lékaři tak aktuálně mohou předepisovat léčivé přípravky a další zdravotnické prostředky na základě elektronické konzultace s pacientem. Vše může probíhat po telefonu, e-mailu nebo prostřednictvím videohovoru a pacientovi lékař následně zašle elektronický recept, tzv. eRecept, pomocí SMS.

Stejným způsobem pak praktickým lékařům a některým specialistům pojišťovny po dohodě s ministerstvem zdravotnictví umožní provádět vybrané typy vyšetření pacientů distančně, bez nutnosti fyzické přítomnosti pacienta v ordinaci. Všechna vyšetření, terapie či předepisování léků a zdravotnických prostředků však musí být zaznamenaná ve zdravotnické dokumentaci pacienta.

Opatření platí pro všech sedm pojišťoven

„Na základě dohody Ministerstva zdravotnictví a všech zdravotních pojišťoven takto budou postupovat všechny zdravotní pojišťovny,“ uvedl pro CzechCrunch tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

„Musíme v současné situaci lékařům ulevit.“

„Zdravotní pojišťovny jsou připraveny hradit kontakt s pacientem, který proběhne elektronickou formou a je v souladu s principem poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni, například psychiatrické vyšetření přes videohovor,“ uvedly zdravotní pojišťovny ve společném prohlášení s ministerstvem zdravotnictví.

Podle informací CzechCrunche se přitom ještě minulý týden většina pojišťoven vyjadřovala, že zavedení podobných kroků nebude možné, což není při pohledu na to, jak postupuje v tomto sektoru digitalizace, tolik překvapivé. Doba se však kvůli šíření koronaviru rychle mění a nová opatření by měla trvat do odvolání, respektive po dobu vyhlášeného nouzového stavu vládou.

kasa-pilulka-auto

Přečtěte si takéPilulka spouští eRecept.cz, kterým umožní donášku léků na předpis domů. Pomůže teď hlavně seniorůmPilulka spouští eRecept.cz, kterým umožní donášku léků na předpis domů. Pomůže teď hlavně seniorům

„Musíme v současné situaci lékařům ulevit. Pomoct jim s tím, aby pacienti chodili do ordinace osobně, jen pokud je to nezbytně nutné, a zároveň zohlednit, že konzultace po telefonu jsou obsáhlejší a náročnější,“ uvedl Radovan Kouřil, generální ředitel OZP.

„Proto nyní nebude nutná osobní návštěva v ordinaci lékaře pro recept na další opakovaně předepisované léky. Obdobně budeme taková vyšetření hradit i ambulantním specialistům,“ doplnil Kouřil s tím, že vyšetření již takovým způsobem probíhají, a proto je logické, aby za ně dostali lékaři zaplaceno.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym