Pomoc se na nás valí ze všech stran, hlásí iniciativa Pomůžeme.si. V krizi propojuje dobrovolníky a dobročinné organizace

Peter BrejčákPeter Brejčák

applifting

Foto: Applifting

Majitelé Applifting Filip Kirschner a Vratislav Kalenda jr. a autor projektu Tomáš Landovský

0Zobrazit komentáře

Lidé chtějí dalším v nesnázích pomáhat, často však nevědí, kam svoji ochotu pomoci adresovat. Spojování s lokálními organizacemi totiž v současnosti není jednoduché, stejně jako koordinace nových posil. Za účelem propojování dobrovolníků a organizací pomáhajícím lidem teď vzniká iniciativa Pomůžeme.si, za kterou stojí zaměstnanci softwarového studia Applifting.

Iniciativa propojuje dobrovolníky, kteří chtějí nezištně pomáhat, a organizace pomáhající lidem, kteří jsou v důsledku současné pandemie koronaviru nuceni zůstat v karanténě. Pomoc je tak určena zejména nemocným či starším lidem a dalším, kteří nemají možnost jít si nakoupit či vyvenčit psa, případně jsou jako zdravotníci povoláni do služby, a proto se pak vzhledem k uzavření škol nemá kdo postarat o jejich děti.

370 dobrovolníků za 24 hodin

„Vyvíjíme aplikaci, která pomůže zkoordinovat místní organizace s dobrovolníky. Zároveň těmto organizacím pomáháme s hledáním dobrovolníků, kteří se mohou registrovat na našem webu,“ shrnuje iniciativu autor a koordinátor projektu Tomáš Landovský s tím, že cílem Pomůžeme.si je, aby se lidé v nouzi snáze dostali k potřebné pomoci, a to celkově rychleji díky jednoduchosti propojení a menšímu vytížení koordinátorů.

pomuzeme-si

Dobrovolnická služba Pomůžeme.si

Nápad na realizaci takového projektu vznikl ve čtvrtek 12. března, kdy jeho iniciátoři spustili online dotazník s cílem zmapovat, zda se mají lidé na koho obrátit v případě nouze. Na základě dvou tisíc odpovědí se ukázalo, že 90 procent lidí má zájem pomoct druhým.

V pondělí už byl hotový web pro registraci dobrovolníků. Během prvních 24 hodin se jich přihlásilo přes 370, a to jen na základě jednoho příspěvku na Facebooku a oslovení lidí z původního dotazníku.

Aktuálně je v procesu vývoje platforma, kterou budou moci pomáhající organizace využít pro koordinaci dobrovolníků. Kromě zajištění jejich dostatečného počtu tak dobročinné organizace mohou práci v oblastech, kde je pomoc poptávaná, lépe spravovat.

„Již se nám podařilo domluvit s Diakonií, která má po celé republice 153 poboček. Naši aplikaci bude využívat Městská charita České Budějovice, studenti 3. lékařské fakulty organizující dobrovolníky do pražských nemocnic a také jsme v kontaktu s krizovým štábem Hlavního města Prahy. Zároveň jednáme s dalšími neziskovými i státními organizacemi,“ doplňuje Landovský.

tomas-landovsky-pomuzemesi

Foto: Applifting

Tomáš Landovský, autor projektu Pomůžeme.si

Za Pomůžeme.si stojí softwarové studio Applifting a projekt je součástí a jednou z hlavních iniciativ COVID19 CZ, společné aktivity několika českých technologických firem a IT nadšenců zaměřené na pomoc v boji s aktuální pandemii. Partnerem iniciativy je Česko.Digital, které ministerstvu zdravotnictví pomohlo při budování webu o koronaviru, dalším podporovatelem je například IT komunita GUG.cz.

„Je úžasné, kolik lidí je ochotných se do projektu zapojit. Doslova se na nás valí pomoc ze všech stran. Například O2 a Nethost nám poskytli zcela zdarma SMS bránu, za což jim moc děkujeme,“ dodává hlavní koordinátor vývojářů Dominik Snopek.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym