Pocta pionýrovi správného mytí rukou. Google ve svém vyhledávači kreativně ukazuje, jak zvládnout základní hygienu

Filip HouskaFilip Houska

google-doodle-1

Foto: Google

Ignaz Semmelweis a jeho proces pro mytí rukou

0Zobrazit komentáře

Byť se to může zdát jako malichernost, jedna z nejúčinnějších metod, jak se chránit proti infekčním virům, které se mohou přenášet i ze statických objektů, je správné a důkladné mytí rukou. Klasická poučka, kterou lze online najít v celé řadě variant. Všechny postupy ovšem vychází ze zavedeného procesu, který se datuje k polovině 19. století. A Google jej nyní začíná propagovat na své domovské stránce.

Vzhledem k tomu, co se v posledních měsících ve světě děje, se dostává pomoci ze všech stran. Nejde pouze o štědré finanční dary ze strany velkých firem, ale především o jednotnost národa, čehož mohou být důkazem i Češi. Ti ve velkém šijí roušky, přemýšlí nad novými prototypy respirátorů a snaží se zajišťovat třeba rozvozy potravin pro ty, kterým se návštěva obchodu nedoporučuje.

Situace se má zároveň tak, že v domácích karanténách lidé tráví nadprůměrné množství času na internetu. Je tedy klíčové, aby užitečné rady přicházely digitálně, a to ideálně v takové podobě, kterou nikdo nepřehledné. V tomto má obrovskou výhodu Google, respektive jeho domovská stránka s vyhledáváním, která se objevuje velké spoustě lidí po otevření prohlížeče.

google-doodle-2

Foto: Google

Nová podoba vyhledávače od Googlu

Aby se gigant z kalifornského Mountain View do boje proti aktuálně se šířícímu typu koronaviru zapojil s potenciálem zasáhnout desítky až stovky milionů uživatelů, rozhodl se při této krizové příležitosti změnit podobu svého klasického barevného loga. A to v rámci oblíbeného vizuálního formátu Google Doodle.

Pocta pionýrovi správného mytí rukou

Google vcelku pravidelně aktualizuje své logo za kreativní malůvku s konkrétní zprávou pro lidi. Většinou se jedná o různé mezinárodní svátky, zásadní události v historii lidstva a podobně. Zkrátka tímto jednoduchým způsobem připomíná, čím je daný den zajímavý. A samozřejmě to umí lokalizovat i podle země, z níž se na vyhledávač chodí.

Nyní ve svém novém „doodlu“ ukazuje správný proces mytí rukou, který zavedl v praxi okolo roku 1847 maďarský lékař Ignaz Semmelweis. Ačkoliv lze předpokládat, že lidé v 19. století tuto základní formu hygieny znali, byl to až Semmelweis, který objevil její skutečné zdravotní dopady a důležitost během nemocí a řádění virů.

Přišel na to prakticky náhodou. Když působil v obecné nemocnici ve Vídni, byl svědkem toho, jak umírá příliš mnoho čerstvých maminek na mateřské. Kolovalo, že je to zapříčiněnou takzvanou dětskou horečkou. Semmelweis následně zjistil, že důvodem pro takový počet úmrtí může být fakt, že doktoři přenáší na matky infekční materiál z předchozích operací.

Vyzval proto všechen personál, aby si před veškerými zákroky důsledně umýval ruce, což se nakonec projevilo v šesti specifických krocích, které zaberou zhruba čtyřicet vteřin. A právě tento postup, posvěcený i Světovou zdravotnickou organizací (WHO), ukazuje nový Google Doodle, respektive video, jež se objeví po kliknutí na nové logo. Platný je pochopitelně napříč celým světem.

myti-rukou-plakat

Foto: Google

Přehledný postup, který si lze vytisknout například nad umyvadlo

Diskuze (0)

Novinka

Anonym