Parta nadšenců v čele s vědcem Janem Lukačevičem rozjela sbírku pro energii lékařům. Za 24 hodin vybrali 1,3 milionu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Parta nadšenců kolem Jana Lukačeviče rozjela sbírku pro zdravotníky

0Zobrazit komentáře

Nejdřív jsme si poslali e-mail, pak zavolali a zbytek dořešili na Messengeru. Když je potřeba o něčem rychle informovat, je to vcelku běžný postup při přípravě článku. Pokud ale rozjíždíte sbírku, se kterou chcete pomoci zdravotníkům po celé zemi, pak už to tak běžné není. Každopádně i tohle jde udělat na dálku.

Jan Lukačevič, Veronika Hájková, Lada Brůnová a David Procházka se dnes potkali poprvé. V posledních dnech spolu přitom prakticky nonstop pracovali na výmluvně pojmenovaném projektu #energiilékařům. Všechno zvládli na dálku od počítačů a teď s úsměvem sledují, jak závratně rychle roste částka, kterou lidé posílají zdravotníkům v první linii.

„V neděli večer jsme s kamarádkou, vědkyní Aničkou Fučíkovou, řešili, že se k nám dostávají zprávy od lékařů, že situace je opravdu špatná. Snažili jsme se vymyslet, jak jim pomoci. Samozřejmě bychom nejradši sehnali roušky a respirátory, ale na to nestačíme. A tak jsme vymysleli zdravé energetické balíčky, které zdravotníkům alespoň trochu ulehčí jejich náročné služby,“ popisuje Jan Lukačevič.

energiilekarum1

Celá iniciativa se koordinovala na dálku

Známý vědec a kosmický inženýr si řekl, že začne vybírat peníze na to, aby mohl lékařům, zdravotníkům a všem lidem v tzv. první linii, kteří pomáhají v době koronavirové epidemie, posílat svačinové balíčky plné energie. „Zavolali jsme pár kamarádům a strhla se lavina nadšení, která trvá dodnes,“ usmívá se osmadvacetiletý Lukačevič.

V neděli tak začal několikadenní maraton, který vyvrcholil včerejším spuštěním sbírky na balíčky pro zdravotnické superhrdiny. Ve středu do celého procesu naskočila dárcovská platforma Donio, za kterou stojí zmínění David Procházka a Lada Brůnová, a právě na ní se teď peníze vybírají. Za 24 hodin ukazatel hlásí 1,3 milionu korun, a to jsme teprve na začátku.

„Spojuje nás nadšení a chuť pomáhat.“

„V týmu máme 17 lidí. Jsou to profesionálové ve svých oborech, ale jediné, co nás opravdu spojuje pracovně, je nadšení a chuť pomáhat,“ hlásí Jan Lukačevič. Filmová produkční Veronika Hájková řídí logistiku a finance, právnička Anička Stárková řeší, jak jinak, právničinu, designér Lumír Kajnar vytvořil grafickou část celé iniciativy, Pavel Fuchs naprogramoval web, Víťa Čapek oslovuje influencery.

Princip spočívá v tom, že každý může přispět částkou od 120 do 1 200 korun a tím darovat 1 až 10 balíčků těm, kteří teď často doslova nasazují své životy, aby zachránili ty naše. Podpora jde lékařům, sestřičkám a zdravotním pracovníkům, kteří bojují s epidemií koronaviru, a díky sbírce #energiilekarum se k nim dostanou balíčky s müsli tyčinkami, ovocnou šťávou nebo zdravým nápojem pro povzbuzení a doplnění energie.

„V tuto chvíli nás požádalo o balíčky přes 52 pracovišť a 3926 zdravotníků, jejichž seznam jsme dostali od Ministerstva zdravotnictví, které nás v aktivitě podporuje. Na začátku příštího týdne začnou balíčky proudit po celé republice,“ říká Lukačevič, který zatím neví, kam až jeho iniciativa vyroste, ale rozhodně nechce polevovat. „Budeme reagovat stejně operativně jako při založení celého projektu. Cílem ale rozhodně je mít projekt naškálovaný,“ dodává.

Dárců se teď v Česku našly už přes tři tisícovky a jak se povědomí o sbírce šíří internetem, ke kterému jsou nyní všichni v karanténě přilepení, částka se zvyšuje. Pro dárcovskou platformu Donio to je další počin, kterým chce v těžkých časech pomoci těm, co to potřebují nejvíc. Tento týden již ve spolupráci s Mall.tv spustili projekt na podporu hudebníků a umělců.

energiilekarum

Sbírka #energiilekarum chce pomoci zdravotníkům v první linii

„Tohle je další krásná iniciativa, která dokazuje, že se vždycky dá něco udělat, abychom někomu ulehčili těžkou situaci. Honza Lukačevič mi ve středu zavolal, že má nápad a jestli nespojíme síly. Dostal na nás doporučení od Lukáše Mazury, našeho právníka. Právě tahle propojenost mě ohromně baví. Na jednom projektu se potkávají lidé napříč obory, kterých si neskutečně vážím pracovně i lidsky,“ říká za Donio Lada Brůnová.

upraveno-2

Přečtěte si takéSpásný nápad chvilku před zavřením. Nanoroušky ze severu Čech slibují vysokou ochranu a časem i likvidaci virůSpásný nápad chvilku před zavřením. Nanoroušky ze severu Čech slibují vysokou ochranu a časem i likvidaci virů

Ve čtvrtek večer se sbírka spouštěla s tím, že by v ní její autoři rádi vybrali – dle jejich slov ambiciózní – téměř dva miliony korun. „Když jsme se v pátek ráno probudili, zjistili jsme, že za první noc lidé nakoupili lékařům a sestřičkám dva tisíce balíčků. Slovy peněz tak české zdravotníky podpořili částkou 250 000 korun. Vlna solidarity je neuvěřitelná. A přesně v tom je síla crowdfundingu,“ dodává Lada Brůnová.

Kolik energetických balíčků pro zdravotnické superhrdiny nakonec Češi pořídí, teď už raději nechtějí v Lukačevičově týmu ani odhadovat, ale opět se jen potvrzuje, že když jde do tuhého, tahají Češi za jeden provaz.

jan-lukacevic

Iniciátor sbírky #energiilekarum Jan Lukačevič

Diskuze (0)

Novinka

Anonym