NASA otevřela přihlášky pro nové astronauty. Žonglujete nebo šijete? I to může rozhodnout o přijetí

Jiří SvobodaJiří Svoboda

nasa1

Foto: NASA

Astronautka Christina Kochová byla do NASA přijata v roce 2013, minulý rok už byla na ISS na vesmírné procházce

0Zobrazit komentáře

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku, který je známý pod zkratkou NASA, znovu otevřel své brány a hledá kandidáty na příští generaci astronautů. Být jedním z těch, kteří zhruba každých pět let ukončují úspěšně dvouletý trénink, je snem mnohých, ale jen naprostému minimu se to nakonec skutečně podaří.

O přijetí či nepřijetí k aktivním 48 astronautům mohou rozhodnout maličkosti. Přestože vstupní požadavky vypadají na papíře čistě technicky, NASA ví, že musí brát ohled také na spoustu lidských faktorů a vlastností, které mají se vzděláním nebo zkušenostmi pramálo společného.

Až do konce března se mohou hlásit ti, kteří jsou americkými občany, mají magisterský titul z inženýringu, biologie, IT nebo matematiky, minimálně dvouletou praxi a minimálně 1 +000 nalétaných hodin v pozici vedoucího pilota (kapitána).

I přes tento primární filtr (který se tentokrát ještě v detailech rozšířil) se naposledy přihlásilo rekordních 18 300 lidí, z nichž vybrala NASA jedenáct, tedy neuvěřitelných 0,0656 % přihlášených. Pravděpodobně se tak jedná o jednu z vůbec nejnáročněji získatelných prací na světě. Pro srovnání, na Harvardské univerzitě je toto číslo kolem 4 %, v Googlu v desetinách procenta.

nasa2

Foto: NASA

Všichni tito astronauti byli přijatí teprve v roce 2013

Fází, kdy může kandidát vypadnout, je v celém procesu mnoho. Někteří zákonitě skončí právě na velmi komplexních fyzických testech. Budoucí astronauti musí být navíc vysocí mezi 157 a 191 centimetry, musí mít bezchybný zrak a krevní tlak menší než 140/90. V prvních měsících tréninku také absolvují test plavání nebo let v letadle s nulovou gravitací.

Jak prozradila pro magazín Business Insider jedna z recruiterek NASA, při vybírání se ale sleduje i několik konkrétních bodů, které v oficiálních požadavcích explicitně nejsou napsané.

Možná překvapivě hledají recruiteři takzvané soft skills, které dnes vyžaduje kdejaká firma. Schopné vedení, práce s lidmi, komunikace, týmová práce – to vše je pro NASA důležité zkrátka z toho důvodu, aby naprosto minimalizovala rozpory mezi astronauty na dlouhých letech ve vesmíru, nebo zamezila chybám, které zapříčiní lidský faktor.

Žonglování i plavání

Kvůli tomu, že se na stejnou práci hlásí tisíce lidí, musí kandidáti myslet i na to, aby nějak ve své přihlášce vystoupili z davu. Pomoct tak může neobvyklý a hlavně ne nudný životní kontext. K zahození nejsou ani netypické koníčky a záliby.

nasa5

Foto: NASA

I ve vesmíru musí být zábava. V roce 2012 si na ISS zahrál na kytaru Dan Burbank a na klávesy Anton Škaplerov

Kromě těch, které mohou být k užitku, jako například běhání, kempování či potápění, totiž recruitery mohou zaujmout i hry na hudební nástroje, žonglování, ornitologie nebo šití. I takové koníčky do svých přihlášek napsali dnes již přijatí astronauti.

Přestože NASA dostává obrovskou nálož životopisů, nenabádá k tomu, aby v nich byli potencionální kandidáti struční. Naopak chce, aby o sobě prozradili co možná nejvíce. Důrazně také varuje, aby lidé nepřeceňovali nebo nepřekrucovali skutečnosti o sobě – díky skutečně propracovanému procesu na to totiž recruiteři lehce přijdou.

Šťastlivci, kteří vzejdou ze současného procesu, budou součástí programu Artemis, který chce vrátit lidstvo na Měsíc do roku 2024 a pokračovat v misi na Mars. NASA očekává, že současný ročník nových astronautů bude vybrán v polovině příštího roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym