Místo oblíbeného ginu OMFG teď vzniká dezinfekční gel. Lihovarník Martin Žufánek pomáhá výrobou Oh My Disinfection

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

zufanek-omdInsider

Foto: Žufánek

Lihovarník Martin Žufánek teď vyrábí dezinfekční gel

0Zobrazit komentáře

Ještě před pár týdny se Martin Žufánek bavil tím, že spustil – jako již tradičně každý rok – prodej svého unikátního ginu. O lahve sběratelské a opět notně limitované edice jeho oblíbeného rukodělně destilované ginu OMG, zvaného příznačně OMFG, se jen zaprášilo. V tu chvíli ještě známý moravský lihovarník netušil, že zanedlouho bude ve své boršické palírně vyrábět něco docela jiného.

„Zoufalá doba si žádá zoufalé činy,“ směje se Žufánek, když popisuje, jak se v posledních dnech proměnil z lihovarníka ve výrobce dezinfekčních prostředků. I na něj pochopitelně dolehla opatření koronavirové krize, ale jak se zdá, ono je asi prakticky jedno, co z rodinného Žufánkovic podniku vyjede za produkt. Lidé mu totiž trhají ruce i teď.

Jakmile začal růst počet nakažených lidí rychle se šířícím onemocněním COVID-19, uvědomil si dvaačtyřicetiletý Žufánek, že by i on mohl přiložit ruku k dílu. V zásobě měl totiž velké množství lihu, ze kterého by se dal vyrobit dezinfekční gel, který teď v Česku tak zoufale chybí. Mělo to sice několik háčků, ale Žufánek se s odhodláním sobě vlastním nenechal zastavit.

Zatímco před pár týdny ze svého velejemného lihu destiloval třeba i vyhlášený gin OMFG, teď z něj začal míchat dezinfekční gel. „Jen pro naši rodinu a naše zaměstnance jsem umíchal první várku gelu, který jsem dle našich tradic pojmenoval OMD – Oh My Disinfection. Jenže pak jsem nasdílel fotky a strhla se lavina,“ vypráví Žufánek.

zufanek-omd2

Foto: Žufánek

Dezinfekční gel OMD od Žufánka

Připomínalo to situaci, jako když na své sociální sítě, kde ho sledují tisíce fanoušků, pošle třeba fotku lahve nového destilátu nebo tajemně poodhalí, co zrovna chystá. Vždy se strhne velká debata, ať už jde o klasickou slivovicu, oblíbenou hruškovicu z dubového sudu, vyhlášený absinthe či nějakou horkou novinku, a všichni netrpělivě čekají, kdy budou moci objednat.

To stejné se stalo i u dezinfekčního gelu. Žufánek to bral na začátku hlavně jako zábavu a pomoc ve vlastní výrobě. Gel slil do plastových lahví a opatřil je líbivou etiketou jako své pálenky a stejně ho i pojmenoval. Název OMG u jeho ginů pochází z anglické hlášky OMG (Oh my god), jen v jeho případě G nesymbolizuje boha (god), ale gin. A tak se musel dezinfekční gel zkrátka jmenovat OMD, tedy Oh My Disifenction.

„Strhla se lavina, ukazující, jak nepřipravený je trh s hygienickým prostředky a ochranou zdraví. To, co bylo před měsícem v každé drogerii, každé večerce a nikdo to nekupoval, se dostalo na ceny násobně překračující ovocné destiláty. Lidé jsou zoufalí. Rádi by to nakoupili, ale nemají kde. Proto jsme se rozhodli pro partyzánský způsob pomoci,“ říká Žufánek.

zufanek

Foto: Žufánek

Lihovarník Martin Žufánek

Problém v jeho případě byl v tom, že v lihovaru pracuje s čistým potravinářským lihem určeným ke konzumaci, nemá tedy povolení na denaturaci, na výrobu gelu, nemá ani ISO – zkrátka nic, co vyžaduje zákon k výrobě dezinfekčního prostředku. Ale jak již pravil, zoufalá doba si žádá zoufalé činy.

„Z našeho velejemného lihu, ze kterého destilujeme třeba i OMFG, jsem začal dělat dezinfekční gel pro potřebné. Z lihu, který daníme v aktuální sazbě 322,50 Kč za litr. Z lihu, který není aktuálně nikde k dispozici,“ popisuje. První várku začal zdarma distribuovat těm nejpotřebnějším. Dostal se tak do domova důchodců v sousedním městě, na obecní úřad nebo k lidem, kteří pořádají online koncerty na pomoc umělcům.

bozkov-gel

Přečtěte si takéDezinfekční gely jsou důležitější. Francouzi nahrazují část výroby luxusních parfémů, Češi naopak produkci tuzemákuDezinfekční gely jsou důležitější. Francouzi nahrazují část výroby luxusních parfémů, Češi naopak produkci tuzemáku

Jakmile se v boršickém lihovaru vyrobí další várka, poputuje do mosteckého dětského domova nebo kavárny, která v Českých Budějovicích dává kávu a dezerty zdarma pro všechny záchranné složky. „V tom je naše síla. Když je nejhůř, tak zjistíme, že se o nás stát nepostará. Musíme si pomoct jen my sami. Proto ta vlna solidarity se šitím roušek, kterou nenajdete nikde ve světě,“ míní Žufánek.

Přestože nezačal dezinfekční gel vyrábět s žádným větším plánem, jakmile viděl vlnu, kterou to vyvolalo, tak ho i přes potenciální trable se zákonem chce těm, co ho nejvíce potřebují, dodat „Vyrábíme dezinfekci, i když nemůžeme, a dáváme ji zdarma. Protože my fakt musíme,“ hlásí Žufánek s tím, že i tak pochopitelně veškerý líh řádně zdaní. Jinak by mu totiž chyběl v kontrolované inventuře Celního úřadu.

zufanek-omd3

Foto: Žufánek

Nově se teď u Žufánků místo pálenky vyrábí dezinfekce

Diskuze (0)

Novinka

Anonym