Měření teploty bez zdržování. Unikátní česká termokamera dokáže na dálku odhalit osoby se zvýšenou teplotou

workswell

Foto: Workswell

Termokamera Medicas od české firmy Workswell

S preventivním měřením teploty se aktuálně můžete setkat na mnoha místech v republice. Jedná se hlavně o nemocnice a některá další pracoviště. Měření je většinou prováděno ručním bezkontaktním infračerveným teploměrem u každé osoby zvlášť, což vyžaduje čas, omezuje průchodnost osob a přináší další komplikace. Řešením tohoto problému by mohla být termokamera Medicas české společnosti Workswell, která dokáže měřit teplotu, aniž by se museli lidé zastavovat a tvořit fronty.

Pokud v těchto dnech zavítáte do nemocnice, popřípadě stále docházíte do svého zaměstnání, a narazíte na dlouhou frontu táhnoucí se od vchodu, pak zde s největší pravděpodobností probíhá měření teploty každé osoby, která do objektu vstupuje. Jedná se o preventivní bezpečnostní opatření v souvislosti s výskytem koronaviru v České republice. Vysoká teplota je totiž jedním ze symptomů, který může na nakaženého onemocněním COVID-19 upozornit.

Důvodem oné dlouhé fronty je zpravidla způsob, jakým se ve většině případů měření provádí. Slouží k němu bezdotykový infračervený teploměr, který se musí přiblížit na vzdálenost několika desítek centimetrů ke kůži měřené osoby, aby mohl teplotu detekovat. Infračervený bezdotykový teploměr je sice moderní a rychlé zařízení, ovšem v takto extrémních případech, kdy je nutné měřit teplotu desítkám osob najednou, se jeví jako nedostačující a často i nepřesné.

mereni-teploty-min

Měření teploty ručním teploměrem

Řešení problému omezené průchodnosti vchodů, kde je měřena teplota, nabízí česká společnost Workswell. Ta vznikla v prostorách podnikatelského inkubátoru ČVUT už před deseti lety, přičemž poměrně záhy se začala soustředila na problematiku tzv. termografie, tedy bezdotykového měření teploty. Dnes má společnost na 40 zaměstnanců a více jak 60 distributorů po celém světě.

Od roku 2014 začal Workswell vyvíjet i vlastní produkty, jako jsou termokamery pro drony, průmyslovou automatizaci a protipožární systémy. V portfoliu společnosti ale nalezneme i takové speciality, jako je například termokamera pro drony sloužící pro detekci úniku nebezpečných plynů či termovizní systémy na hasičské vozy.

Mezi nejnovější produkty pak patří termokamera Workswell Medicas, která slouží pro detekci horečnatých projevů infekčních onemocnění. Termokamera vychází z platformy, kterou společnost vyvíjí posledních pět let, ale až do ledna se pro ni nejednalo o prioritní produkt.

medicas

Foto: Workswell

Termokamera Medicas

„S vývojem podobného systému pro detekci horečnatých projevů infekčních onemocnění jsme počítali v budoucnu jako součást našeho portfolia. Znali jsme totiž naléhavost této potřeby v souvislosti s koronaviry SARS-CoV a MERS-CoV, které se objevily v nedávné minulosti, a byla jen otázka času, než se opět objeví něco podobného,“ popisuje jednatel Workswellu Adam Švestka.

‚Šíření viru SARS-CoV-2 a jím způsobované nákazy COVID-19 nám dalo velký impulz a vývoj termokamery Workswell Medicas tím byl podstatně prioritizován,“ doplňuje Švestka. Vývoj samotné kamery tak začal až v lednu tohoto roku, kdy kamera sice byla postavena na již vyvinutém základu, ale prošla celou řadou vylepšení, hlavně pro medicínské účely.

Díky tomu vznikla za poměrně krátkou dobu unikátní termokamera, která má vysokou přesnost a je schopna kontinuální rekalibrace za pomocí černého tělesa, což je nejzásadnější změna oproti předchozím termokamerám z produkce společnosti a také velkou výhodou oproti konkurenčním průmyslovým termokamerám.

Extrémní citlivost a možnost pracovat 24 hodin denně

Termokamera Medicas funguje na principu bezdotykového měření povrchové teploty pomocí záznamu tepelného záření povrchu. Naměřené hodnoty jsou následně přepočítány na povrchovou teplotu. Největší výhoda termokamery tkví v její přesnosti, citlivosti a rozlišení. Zatímco konkurenční výrobky mají podle společnosti Workswell nejistotu měření až 2 °C, Medicas má nejistotu pouhých 0,3 °C a navíc citlivost 0,03 °C při rozlišení senzoru 640 × 512 pixelů, což umožňuje měřit osoby i na větší vzdálenosti a velmi přesně.

„Pro dosažení takto vysoké přesnosti si termokamera bere na pomoc druhé zařízení – černé těleso, s jehož pomocí je zajištěna i metrologická návaznost. I tento přístroj museli kolegové z R&D zvládnout vyvinout v rámci několika týdnů z důvodu naléhavosti situace,“ přibližuje rychlost vývoje druhý ze společníků Jan Kovář.

„I když samozřejmě ne každý nositel onemocnění aktuálně prochází horečnatým stavem, napomáhá tento přístroj ke snížení infekčního tlaku a tak ke zpomalení, či dokonce zamezení šíření choroby. Značná část doby, kdy je člověk infekční, je právě v době, kdy prodělává horečku,“ dodává Kovář.

cvut-respirator-1

Přečtěte si takéČVUT začíná zásobovat lékaře ochrannými polomaskami. Fungují jako respirátor a tisknou se na 3D tiskárnáchČVUT začíná zásobovat lékaře ochrannými polomaskami. Fungují jako respirátor a tisknou se na 3D tiskárnách

Vyhodnocení měření kamerou probíhá v podstatě okamžitě a kamera je jej schopna provádět několikrát za sekundu. Optimální vzdálenost měřené osoby je do 12 metrů od kamery, přičemž měřit lze i osoby, které stojí u kamery naopak velice blízko, například jeden metr.

Samotné zařízení má tedy i tu výhodu, že poskytuje pracovníkům dostatečnou vzdálenost mezi nimi a měřenými osobami, ale také navzájem mezi měřenými osobami, čímž je snižováno riziko přenosu choroby. Sledovat výstup z termokamery lze navíc i zcela distančně. K obsluhování zařízení není potřeba náročné speciální zaškolení. Stačí jen zhlédnutí krátké videoinstruktáže v délce několika desítek minut a poté už může dotyčný zařízení obsluhovat.

medicas3

Foto: Workswell

Dvouúrovňový alarm upozorní na osoby se zvýšenou teplotou i s horečnatými projevy

V případě detekce nastaveného teplotního maxima se na obrazovce objeví teplotní alarm. Ten je dvouúrovňový, takže rozdílným způsobem upozorní pouze na zvýšenou teplotu nebo na horečnatý stav. Společnost již dnes připravuje další nadstavbové možnosti termokamery Medicas typu detekce osob, automatické uložení do databáze a podobně.

Náročná není ani instalace kamery. Ta se jen připojí prostřednictvím HDMI k obrazovce. Samotné zařízení je napájeno z běžné elektrické sítě a lze jej používat 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Workswell v současné době kameru již nabízí na trhu. Dodací doba je aktuálně 2 až 4 týdny, ale výrobce pracuje na to, aby dobu výrazně zkrátil. Kamera je navíc k dostání nejen u nás, ale i v mnoha dalších zemích světa prostřednictvím distribuční sítě společnosti.

Dvě fáze boje s pandemií koronaviru – kladivo a tanec

Jakým způsobem by kamera mohla pomáhat ochraňovat naše životy, vysvětluje Jan Sova na základě článku Thomase Pueyo, který detailně popisuje současnou situaci kolem koronaviru a jaké dopady může mít efektivní zásah proti jeho šíření. Probíhat má dle autora ve dvou fázích.

wivkbi1j

Foto: Workswell

Obsluha zařízení je velice jednoduchá

„Jedna fáze bude krátká a velmi restriktivní, tu autor článku nazývá fázi kladiva. Druhou fázi pak autor nazývá fází tance. Tato fáze ‚tanečků‘ trvá mnohem déle (obvykle mnoho měsíců) a probíhá po rapidním snížení počtu infikovaných osob, avšak s opakovanými výskyty menšího počtu nakažených. V této fázi se řeší velmi precizně jednotlivá místa výskytu choroby COVID-19, trasují se osoby, se kterými se nakažený setkal, uvalují se karantény a podobně,“ popisuje Sova.

„Je evidentní, že naše termokamera může pomoci nejen ve fázi rapidního růstu nakažených a tvrdých karanténních opatření, ale také, a to stejně platně, právě ve fází ‚tanečků‘, který trvá mnoho měsíců,“ říká Jan Sova a dodává, že zatímco fáze kladiva by u nás mohla trvat 3 až 7 týdnů, v druhé fázi bychom mohli tančit i déle než rok.