Mark Zuckerberg spouští na Facebooku sbírku pro boj s koronavirem. Jeho firma přispěje 20 miliony dolarů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

mark-zuckerberg-facebook

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

0Zobrazit komentáře

Boj se šířícím se koronavirem, který Světová zdravotnická organizace tento týden prohlásila za pandemii, si vyžádá nejen maximální nasazení a obezřetnost značné části planety, ale také mnoho peněz. Svou pomoc tak začínají nabízet i ti nejbohatší, mezi nimiž se objevuje také Mark Zuckerberg. Ten se připojuje prostřednictvím Facebooku.

Na své sociální síti dnes pětatřicetiletý podnikatel, jehož jmění kolem 60 miliard dolarů ho řadí na pátou příčku v seznamu nejbohatších lidí planety, vyhlásil sbírku, z níž veškeré prostředky poputují na boj s rychle se šířícím virem, označovaným jako COVID-19.

„Mnoho lidí nám říkalo, že chtějí pomoci v boji s koronavirem, ale nejsou si jistí jak, a tak jsme ve spolupráci s Nadací Spojených národů a Světovou zdravotnickou organizací spustili COVID-19 Solidarity Response Fund, kde může kdokoliv přispět,“ napsal dnes na Facebooku Mark Zuckerberg a připojil zmíněný fundraiser.

 

Jeho cílová částka je aktuálně nastavena na 10 milionů dolarů (přes 236 milionů korun), a to zejména z toho důvodu, že právě 10 milionů dolarů dorovná samotný Facebook. Zhruba hodinu po jeho zveřejnění bylo vybráno přes 5 milionů korun od téměř 5 tisíc lidí.

Dalších 10 milionů dolarů pak věnuje největší sociální síť světa Nadaci CDC (Centers for Disease Control and Prevention), která plánuje v nadcházejících týdnech rovněž zahájit fundraising na podporu péče o veřejné zdraví v rámci místních komunit či tvorbu vzdělávacích kampaní, a to na území Spojených států, kde se již koronavirus také nebezpečně šíří.

Zuckerberg prozradil, že 100 % vybraných peněz ze sbírky, která probíhá na Facebooku, půjde přímo k cílové organizaci, pro níž je sbírka určena. „V tento moment je klíčové, aby měly globální a národní zdravotnické organizace, které vynakládají značné úsilí na zlepšení situace, dostatek finančních prostředků a byly tak schopny reagovat na aktuální situaci,“ napsala firma.

Zakladatel Facebooku pochopitelně není jediný, kdo se snaží pomoci. Nadace Billa a Melindy Gatesových již v únoru oznámila, že na hledání vakcíny přispěje 100 miliony dolarů, a tento týden prozradila další plány. V Seattlu, kde nadace sídlí, chtějí manželé Gatesovi spolu se svými kolegy začít nasazovat samotestovací sadu, díky které si budou moci lidé ověřit, zda nejsou virem nakaženi.

bill

Foto: Netflix

Spoluzakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates

Ani Facebook se navíc nezapojuje poprvé, když minulý týden nabídl Světové zdravotnické organizaci bezplatnou reklamu, aby se k lidem dostaly o koronaviru ty nejpřesnější informace. Podobně se zachoval také Google, který Světové zdravotnické organizaci a vládním agenturám daroval 25 milionů dolarů v reklamních kreditech.

Připojují se také další technologičtí giganti. Microsoft a Amazon dávají na pomoc po 1 milionu dolarů a desetinásobek posílá čínský ride-hailingový obr DiDi Chuxing. Můžeme očekávat, že další příspěvky největších globálních firem a jejich představitelů budou pokračovat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym