Legendární Igráček stále žije. Postavičky dostaly roušky a pomůžou zdravotníkům na Vysočině

Michal MarekMichal Marek

igracek-rouska1

Foto: Efko

Legendární Igráček nově nasazuje roušku

0Zobrazit komentáře

Kdo by neznal Igráčky… Osmicentimetrové figurky Igráčků poprvé spatřily světlo světa již v roce 1976, kdy jejich výrobu zahájila firma Igra Praha. Jednalo se o socialistickou alternativu ke známým německým figurkám Playmobil a není sporu o tom, že za minulého režimu byli Igráčci velmi oblíbenou hračkou.

Je však pravda, že mladší generace už dnes ani nemusí vědět, že něco takového existovalo. Pod novým majitelem každopádně žijí Igráčci dodnes a, jak je vidno, jdou s dobou – na trh teď přichází limitovaná edice Igráčků s rouškami.

Igáček byl od počátku vyráběn v různých variantách. Postavičky znázorňují klasické profese jako policista, hasič, doktor, zdravotní sestra, opravář a podobně, ale k dostání byly i sady s doprovodnými postavami zvířat či složitějšími nástroji. Sehnat se tedy dá i Igráček-stavař s klasickou míchačkou betonu nebo třeba Igráček s povozem s koňmi.

Německý nápad a české výrobní ručičky

Obě figurky, Igráček a Playmobiláček, vzešly ze spolupráce Jiřího Kaliny s Hansem Beckem, německým tvůrcem zmíněného Playmobilu. Oba se znali z modelářských soutěží a byli kamarádi. Pro holčičky se toho času vyráběly panenky, ale klučičí alternativa chyběla. Proto Hans Beck přišel s nápadem vytvořit postavičku i pro kluky a obrátil se na Jiřího Kalinu, zda by mu nepomohl s technickým řešením.

igracek_kuchar

Foto: Slady/Wikimedia Commons

Igráček byl hračkou pro východní blok

Igráček a Playmobiláček jsou tedy vlastně sourozenci. Igráček dokonce dostal zelenou k výrobě v tehdejší ČSSR dříve než v Německu Playmobil, kde ho původně odmítali jako nehezkou figurku. Prvním vyrobeným Igráčkem byl zedník, kterého pražská Igra uvedla v roce 1976.

Po figurce zedníka následovaly figurky Igráčků dalších profesí, jako byl kuchař, kominík, námořník či matka s dětmi. Postavičky byly vyráběny v závodu v Mnichovicích u Prahy a populární byly především pro svůj jednoduchý design. Jednotlivé figurky jsou sestaveny ze stejných dílů a mění se pouze vnější výbava postavy. Mužské i ženské varianty figurek mají pohyblivé ruce, které je možné předpažit i vzpažit, a nohy pohyblivé v oblasti kyčelních kloubů.

Faktem je, že po roce 1989 Igráčci částečně ztratili svou přitažlivost. Díky pádu železné opony na náš trh dorazil právě „originální“ Playmobil a na relikty minulosti, kterým se mohl zdát i Igráček, se pohlíželo skrz prsty. Je ale nutné poznamenat, že Igráček šel i v devadesátých letech s dobou. Na trhu se objevil i skateboardista či lyžař, postavičky příslušníků VB se změnily v policisty a objevil se dokonce i policista na motorce nebo na koni. Igráček přesto ztrácel na popularitě a započaly vlastnické změny.

Nová éra v Novém Veselí

Mezi lety 2006 a 2008 přešla výroba pod záštitou firmy ALL toys a o znovuuvedení Igráčka na hračkářský trh se po dvouleté proluce postarala česká hračkářská firma Efko-karton. A právě aktuální výrobce z Vysočin nyní ukazuje, že Igráček stále není mrtvý, ba naopak, jde s dobou.

igracek-rouska4

Foto: Efko

Igráčci nově mají i roušku

Výrobce z Nového Veselí na Žďársku stále produkuje přibližně 200 tisíc postaviček ročně a nyní spustil výrobu limitované série Igráčků s ochrannými rouškami. Část výtěžku chce přitom firma darovat na boj se šířící se nákazou COVID-19, již roznáší nový typ koronaviru.

Roušky budou mít figurky představující lékaře, zdravotní sestry, hasiče, policisty i členy rodiny. V rámci příprav limitované série přitom výrobce narazil na nečekaný problém. V 90. letech totiž Igráček začal postupně získávat plastický nos, který figurce sice běžně sluší, ale tentokrát představoval překážku. Roušku by totiž bylo možné natisknout jen pod nosem, což by z výchovného hlediska nebylo žádoucí.

igracek-rouska2

Foto: Efko

Speciální edice Pomáhej s Igráčkem

S výrobou Igráčka naštěstí firma z Vysočiny získala i původní staré formy Igráčků, které nos ještě neměly. Výrobce se tedy z praktických důvodů vrátil k „retro“ designu a rouškami opatřil Igráčky bez nosů. V rámci limitované edice takto vzniklo 20 tisíc postaviček ve 12 variacích.

Efko tyto Igráčky nabídne e-shopům a obchodům, které mohou mít otevřeno. Maloobchodní cena jednoho balení bude 79 korun a 15 korun z této čásky firma věnuje na nákup prostředků umožňujících ochranu zdravotníků a záchranářů, kteří v kraji pomáhají v boji proti koronaviru. Ze svých prostředků již firma v minulých dnech pro zdravotníky nakoupila také dezinfekci v hodnotě 80 tisíc korun.

igracek-rouska3

Foto: Efko

Igráčci s rouškami

Diskuze (0)

Novinka

Anonym