Kuřecí kousky bez kuřete, do kterých investuje i velký producent masa. V Británii vzniká další masová alternativa

Daring Foods a jejich kuřecí plátek bez živočišného proteinu

Foto: Daring Foods

Jakmile se loni začaly rozmáhat rostlinné náhražky běžného masa, zpravidla šlo o vegetariánské alternativy k hovězímu nebo vepřovému. Ostatně byly prezentovány zejména jako karbanátky do burgerů. V tomto gastronomickém trendu je ovšem místo i pro falešnou drůbež, čehož jsou důkazem Britové z Daring Foods. Ti brzy uvedou nový typ kuřecího masa s nulovým zastoupením živočišného proteinu.

Vliv rostlinného masa je natolik zásadní, že otřásá globálním gastronomickým průmyslem. Prim v tomto oboru hrají především Beyond Meat a Impossible Foods, jejichž receptury mohou zákazníci okoušet nejen ve fast foodech typu Burger King nebo McDonald’s, ale i ve formě balených produktů, které lze zakoupit také v Česku. Nehledě na to, že pro tuzemské fajnšmekry tvoří své rostlinné maso i Mana.

Nestojí to ale jen na náhražkách červeného masa – ukazuje se, že lze vyvinout i falešné kuřecí s papírovou zárukou autentické chuti a obdobného množství proteinu, který je konkrétně u kuřecích prsou hned po bílku druhý nejčistší. Ukázkovým experimentem může být úspěšná spolupráce Beyond Meat s KFC, byť nemusí jít o takové zpracování, které si mnozí představují.

daring-kure-2

Malé kuřecí kousky od Daring Foods, které nemají s kuřetem nic společného

Foto: Daring Foods

Proto se na trh chystá nový hráč, který chce nechat drůbež naživu a zároveň lidem doručit tu nejlepší možnou imitaci. Jmenuje se Daring Foods, sídlí v Londýně, má za sebou silné investory (paradoxně zaryté producenty skutečného masa) a za pár měsíců vtrhne na trh Spojených států. Jeho produkt? Malé rostlinné kuřecí kousky, pro které „trpěla“ jen laboratoř.

Transparentní složení

Ross Mackay, spoluzakladatel Daring Foods a dlouholetý vegan se zálibou v bodybuildingu, na nápad pro vytvoření falešného kuřecího maso přišel v době, kdy ve svém rodném Glasgow neměl mnoho možností pro rostlinné stravování. Požadoval protein, na druhou stranu nechtěl konzumovat alternativy k červenému masu, které se nabízelo zejména v přesmažených hamburgerech.

Proto spolu s parťákem Elliotem Kessasem začali hledat možnosti, jak vyvinout vegetariánskou imitaci standardního kuřecího masa. V londýnských laboratořích následně testovali různé textury a experimentovali s odlišným složením, až nakonec dospěli k formátu, který se pro ně jevil jako nejrozumnější: kuřecí trhané plátky.

Na ně začaly používat několik specifických ingrediencí, přičemž největší zastoupení v nich má sójový protein, respektive geneticky nemodifikovaná sójová mouka, která je vzduchovými a tepelnými procesy zpracovávána do této podoby. Součástí je i přesná prášková kombinace mleté papriky, pepře, zázvoru, muškátového oříšku a květu, slunečnicových semínek a kardamomu.

daring-kure-3

Balení rostlinného kuřecího masa od Daring Foods

Foto: Daring Foods

Díky tomu má jeden rostlinný kuřecí kousek o hmotnosti 70 gramů obsahovat až 14 gramů proteinu, což je zhruba 22 procent denního příjmu běžného člověka. Skutečné kuřecí maso o stejné hmotnosti má pro srovnání obsahovat o zhruba tři gramy proteinu více, což je zanedbatelná odchylka. Eliminován je i lepek a cholesterol.

Podpora od masožravců

Daring Foods měli produkt, potřebovali však finanční podporu, která by je dostala do Spojených států, kde je trend rostlinných náhražek masa nejsilnější a lidé v zámoří k němu nejsou tolik skeptičtí. Týmu se nakonec podařilo získat Rastelli Foods Group, jednoho z předních producentů masa na americkém trhu.

lidl

Přečtěte si takéNákup ovoce, zeleniny i pečiva bez plastů. Lidl nabídne místo mikrotenu stále oblíbenější znovupoužitelné sáčky

Podle magazínu Fast Company měl masový gigant do Daring Foods investovat okolo 10 milionů dolarů k zajištění co nejlepší možné infrastruktury, která by vedla k přímé distribuci mezi zákazníky, a to do druhého dne hned od objednávky.

Daring Foods ovšem stále pracují ve svém výzkumném centru v Londýně, tudíž musí přemýšlet i nad tím, jak budou své alternativní kuře, jehož sójový základ mimochodem pochází z francouzských farem, distribuovat přes oceán. S tím má Rastelli Foods Group pomoci.

daring-kure-4

Kousky bude možné smažit, opékat i dusit

Foto: Daring Foods

„Na štítku dokážete vyslovit všechny ingredience, které tam jsou. Navíc tam (v kuřecích kouscích, pozn. red.) není příliš mnoho uměle zpracovaných věcí, které by zákazníky odradily,“ dodává ke spolupráci Rastelli, jenž i přes to, že jeho byznys staví na skutečných flákotách, fandí novým rostlinným variantám.

Začíná se příští měsíc

Falešné kuřecí kousky od Daring Foods zatím nejsou v prodeji, nicméně již v dubnu by měly ve vybraných obchodech a restauracích odstartovat. Tým se chce zpočátku zaměřovat zejména na New York a Los Angeles, kde věří, že prosadí svou hlášku „Go Daring“ (ve volném překladu „Buď odvážný“) v návaznosti na „Go Beyond“, na čemž staví Beyond Meat.

Zda tato variace dorazí i do Evropy, konkrétně do Česka, zatím není jasné. Jakmile nám tvůrci dají vědět, budeme vás o tom náležitě informovat.

daring-kure-5

Fajitas

Foto: Daring Foods

Od roku 2016 píše pro CzechCrunch hlavně o technologiích, designu, udržitelnosti a zábavním průmyslu. Vede dceřiný web AppleCrunch. To vše přímo ze srdce Moravy.

CzechCrunch Express

Nenechte si utéct zásadní zprávy

Přihlaste se k pravidelnému odběru novinek ze světa byznysu a startupů.