Konec éry. Bill Gates opouští představenstvo Microsoftu, dál se bude věnovat hlavně filantropii

Jiří SvobodaJiří Svoboda

bill-gates-microsoft

Foto: Microsoft

Zakladatel Microsoftu Bill Gates na konferenci CeBIT v roce 1995

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv v posledních letech už se Bill Gates věnoval hlavně své nadaci, čtení a filantropii v nejrůznějších oblastech, Microsoft s ním byl stále neodmyslitelně spojen. Nyní ale definitivně odchází i z představenstva tohoto technologického giganta, kterého v roce 1975 založil společně s již zesnulým Paulem Allenem.

Z pozice výkonného ředitele sice odešel Bill Gates už před dvaceti lety, v denní práci ale pokračoval až do roku 2008 a zůstával jako předseda představenstva do roku 2014. Poté se stal řádným členem představenstva a nyní tuto roli taktéž opouští a svému „dítěti“ tak dává alespoň po formální stránce sbohem.

Z právního pohledu tak ztrácí možnost přímo ovlivňovat kroky firmy i přesto, že je jedním z jejích největších akcionářů. S Microsoftem už tak Gates bude spojený již jen neformálně, a to jako poradce současného výkonného ředitele firmy, Satyi Nadelly, který si ho do této funkce v roce 2014 sám vyžádal.

Bill Gates současně odstupuje také z představenstva Berkshire Hataway, konglomerátu, který vlastní ze třetiny miliardář a Gatesův blízký přítel Warren Buffet.

bill-melinda-gates2

Foto: GatesNotes

Melinda a Bill Gatesovi prostřednictvím své nadace podporují dobročinnost po celém světě

Jakkoliv je možná Gatesův krok překvapivý, motivace za ním zůstává stejná jako u předchozích podobných posunů. Gates na svém LinkedInu uvedl, že se chce více soustředit na na své filantropické aktivity v oblastech globálního rozvoje, zdravotnictví vzdělání a klimatických změn.

„Jsem více než kdy předtím optimistický ohledně postupu, který dělá Microsoft a jak může dále přispívat k lepšímu světu,“ napsal Gates s tím, že vedení v Berkshire Hataway i Microsoftu je silnější než kdy předtím, takže je dobrý čas na to, učinit tento rok.

Své snahy Gates se svou manželkou Melindou koncentruje do Nadace Billa a Melindy Gatesových. Za dvacet let do ní vložili v přepočtu 1,2 bilionu korun a ve velkém podpořili například vakcinaci proti nemocím v rozvojových zemích.

V poslední době dal například 700 milionů dolarů na boj se smrtelnými nemocemi včetně AIDS. Podpořil ale například i vývoj záchodu, který obývají žížaly. Melinda Gatesová se zase rozhodla podpořit rovnost pohlaví rovnou miliardu dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym