Kladivo na čarodějnice, Krakatit a další skvosty. Národní filmový archiv nahrává české klasiky na YouTube

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

kladivo

Foto: Česká filmová klasika/YouTube

Kladivo na čarodějnice režiséra Otakara Vávry patří mezi vůbec nejlepší české filmy

0Zobrazit komentáře

Staré české filmy nejsou zdaleka jen něčím, co patří k naší kulturní historii a je to zajímavé spíše pro akademické zkoumání. Naopak se v nich skrývá nejen to nejlepší, co vzniklo v rámci české, ale také evropské i světové kinematografie. Nyní se o tom lze prostřednictvím projektu Česká filmová klasika přesvědčit na vlastní oči snadněji než kdy dřív.

V minulosti se na YouTube zcela legálně objevilo už mnoho filmů, z nichž většina patří do veřejné domény. Česká filmová klasika však obsahuje také desítky dalších, jelikož je výsledkem spolupráce Národního filmového archivu, Státního fondu kinematografie, společnosti DILIA (divadelní, literární, audiovizuální agentury) a společnosti Blue Sky Film Distribution.

Jak je zmíněno přímo v popisu kanálu, zdarma je zde tedy možné zhlédnout díla napříč celým 20. stoletím. V Česku se první originální filmy objevily jen krátce po světové premiéře vzrušující nové technologie začátkem 20. století.

kocar-do-vidne

Foto: Česká filmová klasika/YouTube

Kočár do Vídně od režiséra Karla Kachyni a scenáristy Jana Procházky

Ačkoliv si zde převážně držely status levné taškařice až do druhé poloviny 20. let, vzniklo několik kvalitních němých filmů. Výrazněji se národní kinematografie začala vyvíjet až na přelomu 20. a 30. let díky poetické tradici a snímkům protestujícím proti válce a německé okupaci.

Hlavní boom však nastal s politickým uvolněním na konci 50. let a nástupem legendární Nové vlny. Na toto období a pozdější opadající vliv komunismu se prozatím filmy zveřejňované v České filmové klasice zaměřují nejvýrazněji.

Mezi prvním tituly, které se zde objevily, tak patří satira Tři přání nebo ponuré sci-fi Krakatit. Pro historii českého filmu, dnes asociovaného nejčastěji s komediemi nebo pohádkami, jsou obecně důležité poměrně temné filmy, z nichž lze na YouTube vidět například Kladivo na čarodějnice, Smrt si říká Engelchen a Kočár do Vídně.

ceska-filmova-klasika

YouTube kanál NFA nabídne komedie, sociální dramata i sci-fi

Konkursem Miloše Formana je však zastoupena také mnohem odlehčenější větev české Nové vlny. Následují pak barevné filmy následujících desetiletí – mezi ty nejzajímavější patří Tajemství ocelového města, Panna a netvor, Kalamita a Proč?.

Jelikož se jedná o oficiální zdroj, všechny filmy jsou dostupné ve vysoké kvalitě, i desítky let staré tituly je tak možné vidět v lepší verzích, než se objevily v televizním vysílání. Momentálně je v nabídce 89 snímků, přičemž další jsou pravidelně přidávány. Všechny najdete na kanálu Česká filmová klasika.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym