Kellnerovo PPF a Hausenblasův Adler. České firmy státu nabízejí zdravotní pomůcky a výrobu roušek

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

I obyčejné textilní roušky mohou být pro zpomalení šíření nákazy zásadní

0Zobrazit komentáře

Kromě samotných zpráv o šíření koronaviru v Česku a opatřeních s tím spojených jsou nyní druhým nejdiskutovanějším tématem prostředky na ochranu. Jelikož se zejména zdravotníci, ale také mnoho dalších profesí a obyčejní lidé potýkají s výraznými nedostatky potřebného zdravotního vybavení, několik českých firem nabídlo svou pomoc.

Nejvýraznějšími byly v tomto ohledu kroky finanční skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera a textilní společnosti Adler Czech, za níž stojí ústecký podnikatel Martin Hausenblas. Obě jsou ochotné státu bez nároku na zisk poskytnout materiální prostředky, kterých se v současnosti nedostává v množství adekvátním virovému nebezpečí.

PPF už minulý týden prostřednictvím biotechnologické firmy Sotio přivezlo ze Spojených států do Česka dvacet tisíc ochranných masek. Nyní mělo skrze svou společnost Home Credit v Číně a Španělsku nakoupit 1,8 milionu chirurgických masek, 1,7 milionu respirátorů N95 a také testovací sady.

kellner1

Nejbohatší Čech Petr Kellner

Celkově se prý jedná o 120 tun zdravotnických pomůcek v celkové ceně kolem 100 milionů korun. Kellner se kvůli tomu dnes dopoledne sešel s premiérem Andrejem Babišem, aby vše dojednali. Převoz nakoupeného příslušenství bude podle PPF připraven v pondělí večer, přičemž o zajištění dopravy i následné rozdělování se postarají státní orgány.

Dnes kolem poledne pak na svém Facebooku Martin Hausenblas, spoluzakladatel společností Adler a Liftago, zveřejnil nabídku poskytnout státu výrobní kapacity své první jmenované firmy. Výsledkem by mohly být až dva miliony roušek denně. Ačkoliv se jedná o méně efektivní formu ochrany, než jakou poskytuje například respirátor, její dostupnost může stále hrát zásadní roli v zamezení rychlému šíření koronaviru.

Prvotní komunikace s vládou proběhla už ve čtvrtek a momentálně se řeší, zda a jak by spolupráce fungovala. „Nyní pracujeme na dostatečné dodávce vhodného vstupního materiálu. Střih a technická dokumentace jsou dokončeny,“ zmínil na sociální síti Hausenblas. Firma Adler je schopna textilní roušky vyrobit kompletně při zajištění jejich sterility, o distribuci by se opět postaral stát.

martin-hausenblas-adler

Foto: Archiv MH

Martin Hausenblas u sídla své firmy Adler

Na žádost o spolupráci s dalšími společnostmi schopnými dodat potřebný materiál jako gumičky, tvarovatelné drátky a textílie s parametry FFP2, FFP3 a N95 se Adleru prý ozvalo už několik možných partnerů. Hlavním cílem celé operace je vybavit co nejvíce lidí ochrannými pomůckami, aby nebylo nutné přistupovat k extrémním opatřením jako úplnému zákazu vycházení.

Martin Hausenblas pro CzechCrunch zmínil, že v současnosti je otázka, jak se k návrhu postaví vláda. Jelikož se situace momentálně vyvíjí velmi dynamicky, lze od nich očekávat i jiné řešení, které dá přednost už vyrobeným produktům z jiného zdroje. V takovém případě by podle Hausenblasův Adler zvážil roušky zařadit do své nabídky.

Josef Prusa_Prusa Research_005

Přečtěte si takéJosef Průša: Jak v Prusa Research minimalizujeme škody a vedle 3D tiskáren si vyrábíme i vlastní dezinfekceJosef Průša: Jak v Prusa Research minimalizujeme škody a vedle 3D tiskáren si vyrábíme i vlastní dezinfekce

Hausenblas obecně zdůraznil, že v ideálním případě by každopádně nyní na veřejnosti měli minimálně roušky nosit skutečně všichni. Důvodem pro to je způsob šíření koronaviru, který z hostitelů činí přenašeče dlouho před tím, než se u nich začnou projevovat příznaky postižení nemocí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym