Jen hlavy volajících a žádný ruch. Chatovací aplikace Around získala desítky milionů od českých investorů a jde na trh

aroundInsider

Foto: Around

Kolaborativní chatovací aplikace Around, která získala investici i v Česku

0Zobrazit komentáře

Možná jste si právě na moment odskočili od práce doma a čtete tento článek. Je potřeba si čas od času od home officu odpočinout a optimalizovat režim. To je ale jen jedna cesta k úspěchu práce v domácím prostředí, která je v posledních dnech aktuálnější než kdy dřív. Spousta lidí totiž řeší také nejrůznější meetingy, ať už jeden na jednoho nebo v celém týmu, a tam už často efektivita vázne.

Právě s poslední částí chce mimo jiné pomáhat startup Around s českými a slovenskými kořeny, který po dvou letech utajovaného vývoje míří na trh. Princip je přitom jednoduchý – software umí automaticky detekovat obličeje lidí ve videohovorech a vložit je do menších bublin, se kterými lze poté hýbat po celé obrazovce počítače. Zároveň ale dokáže na základě umělé inteligence potlačovat okolní ruchy.

Around se tak soustředí pouze na samotnou řeč a v pozadí odstraní například štěkání psa, průjezd sanitky nebo zapnutou pračku či myčku. Vedle toho navíc odstraňuje ozvěnu v případě, že je v místnosti připojených více lidí na různých počítačích v rámci jednoho hovoru a mluví přes sebe. Ano, i zdvojený hlas dalších lidí umí Around ztišit, takže může ve stejné místnosti sedět až 15 lidí a bez problémů mluvit najednou, každý do svého notebooku.

around-w

Foto: Around

Práce při zapnutém hovoru Around

To je jen několik funkcí, které v prvních dvou letech vývoje startupu přesvědčily množství zajímavých investorů, kteří do Around nasypali 5,4 milionu dolarů. Přes milion dolarů, respektive více než 25 milionů korun, do Around poslal český investiční fond Credo Ventures a stejně tak americký Floodgate. Mezi dalšími investory byli i zakladatel platformy AngelList Naval Ravikant, zakladatel Product Huntu Ryan Hoover nebo fond Initialized Capital.

Za startupem Around stojí dvojice Slováků Dominik Zane (Balogh) a Matt Zakutny a Čech Pavel Serbajlo, kteří se předtím potkali u startupu M.dot. Ten v roce 2013 prodali do rukou amerického doménového obra GoDaddy za 15 milionů dolarů a přesunuli se naplno za oceán. Po několika letech působení v GoDaddy ale začali pracovat na poměrně přelomovém softwaru, který usnadňuje vzdálenou komunikaci.

„S Dominikem se známe už od roku 2014. Na Around nás zaujal unikátní design a technologie, která zvládá rušit okolní ruch i ozvěnu, ale také to, že jednotlivé týmy zvládnou hovory, i když sedí několik lidí vedle sebe a každý má svůj laptop a zbytek sedí v hlučné kavárně,“ zmiňuje několik důvodů investice do Around partner v českém investičním fondu Credo Ventures Andrej Kiska.

around-call

Foto: Around/CzechCrunch

Rozdíl mezi tradičním konferenčním hovorem a aplikací Around

Snahou Around je nahradit zastaralý princip, na kterém funguje například oblíbená chatovací služba Zoom. Podle Dominika Zanea chtějí lidé na dálku vidět jeden druhému do očí, jelikož se tak lépe konzumují reakce, ale zároveň chtějí udělat nějakou práci. Místo velkých oken tak Around zobrazuje jen menší kruhy, které si lze přeházet po obrazovce zcela libovolně, navíc jsou částečně průhledné.

Pokud už je ale přeci jen část lidí ve stejné místnosti a každý využívá k hovoru svůj notebook, služba zapojí takzvaný EchoTerminator, který na základě ultrazvukových vln eliminuje jakoukoliv zpětnou vazbu a hlas nedabluje, jako je tomu u valné většiny služeb.

Po dvou letech vývoje jsme tady

Práci a související hovory na dálku dnes řeší kde kdo, ostatně jen zmíněný Zoom má přes 13 milionů aktivních uživatelů měsíčně a čísla neustále rostou. Nepočítaje kolik hovorů se uskuteční například přes Skype, Facetime, Facebook nebo Slack. Právě pro Slack má i Around vlastní integraci – stačí tak po propojení zadat jeden příkaz a rovnou služba vytvoří hovor.

psh

Přečtěte si takéKdyž nemůžeme za kulturou, musí kultura za námi. Mall.tv a Donio spouští online přenosy kulturních akcí do obývákůKdyž nemůžeme za kulturou, musí kultura za námi. Mall.tv a Donio spouští online přenosy kulturních akcí do obýváků

Ten lze navíc libovolně sdílet i pro lidi, kteří zrovna Around nebo stejný Slack nesdílí a mohou využívat stejných funkcí. Služba byla nyní poprvé představena po dvouletém vývoji dvanáctičlenného týmu, peníze od investorů postupně využívala na vývoj a nyní chce naplno prostoupit na trh.

Na webu Around je prozatím možné požádat o přístup na základě pozvánky, takže o zcela veřejnou službu zatím nejde. Ale další kroky tohoto víceméně českého startupu budeme jednoznačně sledovat.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym