Jan Barta: V napjaté době je třeba zachovat klid aneb jak snižovat riziko vlivu koronaviru uvnitř vašich firem

Jan BartaJan Barta

jan-bartaKomentář

Foto: Radim Madarász/Minutový networking

Jan Barta z Pale Fire Capital

0Zobrazit komentáře

Koronavirus je aktuálně celosvětovým tématem číslo jedna a dotýká se bez výjimky všech aspektů dennodenního života. Od osobních záležitostí přes ty pracovní. Společnosti po celém světě na šířící se epidemii reagují různě. Od zpomalování výroby přes zavádění povinných home officů až po snižování nákladů a fungování v různých krizových módech. To může pro podnikatele znamenat pozdní proplácení faktur, prodlužování jednotlivých prodejních cyklů a obecné snížení příjmů.

Jak tyto situace z pohledu majitele byznysu řešit a připravit se na ně, popisuje podnikatel a investor Jan Barta z investiční skupiny Pale Fire Capital, který na svém blogu zveřejnil znění e-mailu, původně zaslaného všem společnostem z portfolia jeho investičního fondu.

***

Ahoj,

dovoluji si sepsat pár věcí a doporučení ohledně koronaviru a risk mitigace z pohledu toho, jak to aktuálně vidím v našem investorském fondu Pale Fire Capital. Je vysoká pravděpodobnost, že během jednoho měsíce budou stovky až tisíce případů nakažení v Čechách a na Slovensku. Je třeba se na takový scénář připravit a zároveň mitigovat rizika na firmy, které řídíte.

korona-1

Koronavirus stále více ovlivňuje ekonomickou situaci

Co doporučujeme k okamžité realizaci dnes:

  1. Zavést jakýsi „hygienický řád“ spočívající hlavně v mytí rukou. Povinnost při příchodu do práce si povinně umýt ruce (při každém příchodu do práce např. z oběda, schůzek) a zároveň po každé schůzce s návštěvníky.
  2. Zaměstnance, kteří byli v posledních dvou týdnech v severní Itálii, Íránu, Číně nebo Jižní Koreji, převést na 14denní home office, a to okamžitě.
  3. V případě projevů typických pro chřipku ihned převádět zaměstnance na home office (týká se kancelářských pozic).

Na co se připravit:

1. U našich online byznysů v portfoliu doporučujeme tento týden být u většiny zaměstnanců připraveny na přechod do módu práce z domova. To znamená mít připravené nástroje na zadávání a trackování práce, komunikaci, vzdálené přístupy, zabezpečení a podobně.

2. Připravte se na to, že může dojít k výrazným výpadkům vašich příjmů, zpoždění plateb od zákazníků, prodlužování prodejních cyklů a podobně. Mějte na takové situace připravenou likviditu/finanční rezervy. Začněte např. dodavatelům platit později, sjednejte si kontokorenty apod. Pokud máte SaaS byznys, dopady budou nejspíš nízké. Například pro Neogenii, vyvíjející Mobilní Rozhlas, dokonce může být současná situace naopak velká příležitost (jedna z firem investičního portfolia Pale Fire capital – pozn. red.).

Ale například Saunia (další z firem investičního portfolia Pale Fire capital – pozn. red.) je velmi ohrožena (počítal bych s tím, že můžou tržby klidně padnout o více než 50 %. a dokonce stát může nařídit uzavření), to samé síť vietnamských bister Banh—mi—ba (připravte se na scénář, že poroste výrazně donáška, budete prodávat jenom „přes okýnko“ apod). Favi, JenPrace, Poptavej.cz, TeamIT jsou více či méně cyklické byznysu a lze čekat hit.

kancelare-2

Jednou z možností, jak riziko nákazy snížit, je zavedení home officu

3. Nejspíše brzy dojde k problémům s dodavateli, např. v hardwaru, čili pokud potřebujete kupovat nové počítače pro zaměstnance, servery, cokoliv, dělejte to ihned. Netýká se to samozřejmě jen hardwaru.

4. U cyklických byznysů doporučujeme být v náboru zaměstnanců spíše vybíravější, případně nenabírat, kvůli potenciální propadu tržeb a nutnosti více šetřit. Rozmýšlejte o tom, jak můžete šetřit.

5. Připravte se na to, že vám v situaci paniky můžou někteří lidé přestat chodit do práce nebo i komunikovat. Zkuste se zamyslet nad tím, co to ve vašich byznysech způsobí a jak to mitigovat, řešit zastupitelnost a podobně.

martin-kasa0boxed1

Přečtěte si takéUdáváme trendy a před konkurenčními lékárnami máme náskok, říká Martin Kasa z Pilulky v CzechCrunch PodcastuUdáváme trendy a před konkurenčními lékárnami máme náskok, říká Martin Kasa z Pilulky v CzechCrunch Podcastu

6. Pokud máte v plánu návštěvu nějakých konferencí po světě, doporučujeme kupovat vstupenky a letenky až na poslední chvíli, podle toho, jak se situace bude vyvíjet.

7. Pokud jste přemýšleli o dovolené/cestování v nadcházejících týdnech, doporučujeme tyto plány odložit.

8. Pokud vyjednáváte o nové investici nebo prodáváte váš byznys, tlačte na co nejrychlejší uzavření, i na úkor horších podmínek. Je dosti pravděpodobné, že zdroje nového fundingu vyschnou minimálně dočasně (ale možná i dlouhodobě) a totéž platí o valuacích.

Slunce v duši, zvládneme to!

Jan Barta

Tým Pale Fire Capital

Diskuze (0)

Novinka

Anonym