Jak přežít home office a být produktivní, radí zakladatel CzechCrunche Michal Ptáček

Michal PtáčekMichal Ptáček

V CzechCrunchi jsme dočasně zavřeli redakci a přesunuli se do svých home officů

0Zobrazit komentáře

Epidemie koronaviru postihla celé Česko a kromě velkého zásahu do osobních životů nás všech přinesla velké změny i do života pracovního a způsobů, jakým firmy fungují. Home office a práce na dálku přestaly být pro spoustu byznysů sprostým slovem a plošně je zavádějí.

Výjimkou není ani redakce CzechCrunche, kterou jsme se rozhodli dočasně uzavřít a přesunout se tak jako většina právě do home officu. Zde je pár tipů od zakladatele CzechCrunche Michala Ptáčka, který popisuje, jak to zvládnout, být i v domácím prostředí produktivní a nezbláznit se z toho.

***

Pátý den v home officu začíná být docela kritický a tipuji, že kromě toho, že spoustě z vás začíná lehce hrabat, bojujete i s produktivitou. Sepsal jsem proto seznam deseti ozkoušených nástrojů, které vám home office usnadní a alespoň trochu tu produktivitu zlepší.

Brain.fm. Aplikace, kterou v kombinaci se sluchátky otevírám skoro pokaždé, když je čas fakt něco začít dělat. Nejlépe ji vystihuje tento popisek: „I don’t know what sort of witchcraft BrainFM has up its sleeve. But, whew, I’ve had my headphones on all morning and my productivity levels have been through the roof.“ Prostě když to vyzkoušíte, vaše produktivita pravděpodobně vystřelí do závratných výšin.

Nejsem odborník na fungování mozku, takže se nechci pouštět do zbytečného analyzování toho, na čem přesně aplikace stojí, ale zjednodušeně řečeno tvůrci tvrdí, že za pomocí speciálního AI algoritmu vytvořili hudební podkresy, které ovlivňují mozkové vlny a zvyšují soustředění. Jakkoliv pochybně a divně to může znít, mám vyzkoušeno, že to po zhruba 10 minutách opravdu radikálně funguje. K dispozici je trial, po jeho vypršení je nutné aplikaci platit (předplácím druhým rokem a opravdu to stojí za to).

brainfm

Kdybych si měl vybrat jednu nejdůležitější aplikací ze seznamu, bylo by to BrainFM

Alternativou jsou různé whitenoise a binaural playlisty na Spotify nebo YouTube, ale ty na mě osobně skoro vůbec nefungují. Pár lidí si chválí i konkurenční Endel, ale nemám vyzkoušeno.

Přírodní nootropikum na soustředění. L-Theanine + DMAE, ideálně 30 minut před kafem. Pocit nakopnutí kofeinem známe všichni, když to ale přeženete, dostaví se spíše roztěkanost. L-Theanine zachová pozitivní vlastnosti (kick) kofeinu a eliminuje právě ty negativní. (Obojí objednáte v téměř každé lékárně.)

Focus for Mac. Aplikace, která vám umožní po zvolenou dobu zakázat konkrétní webové stránky a aplikace. Pěkné, minimalistické UX, aplikace je přímo v menu baru v macOS, takže nikde nepřekáží.

SelfControl App. Radikálnější varianta Focus for Mac, kterou není tak lehké obejít. Restartování/vypnutí aplikace, dokonce ani počítače nepomůže. Zkrátka, jakmile si časový úsek jednou nastavíte, budete ho muset dodržet.

HiddenMe. Na jeden klik schová všechny ikonky na ploše.

HocusFocus. Mac aplikace, která skryje vaše neaktivní okna.

TickTick. Kopie geniálního Wunderlistu, který se stal před lety akvizičním cílem Microsoftu a ten se ho bohužel rozhodl zaříznout. (Za pár týdnů přestává kompletně fungovat). Stejné UX, v podstatě pouze jiné barvy.

cc-czechcrunch

f.lux. Toto zná asi každý, ale pro jistotu. Modré světlo vyzařující z obrazovek je hlavně v noci zlo, f.lux ho proto koriguje na základě denní doby. Schválně si zkuste aplikaci nastavit, pár dní používejte a poté v noci u počítače aplikaci vypnete. Budete mít pocit, jako by vám monitor najednou vypaloval oči.

Nozio. Tohle už je poměrně asociální záležitost, nicméně pokud by někomu chyběl například zvuk deště nebo kavárenského ruchu, může podobné zvuky imitovat prostřednictvím této aplikace.

Around. Nová aplikace pro remote komunikaci od českých tvůrců. Krásné UX, během hovorů filtruje okolní ruchy, camera framing a podobně. (Zatím pouze early accces.)

DeskView. Sezení celý den na židli je na hlavu a jedním z řešení je ho střídat s prací ve stoje. Tohle je díky rozměrům a variabilitě asi nejpovedenější standing desk, který znám.

Základem je ale samozřejmě známé klišé – dělat na tom, co vás baví. Bez toho totiž ani 10 produktivních aplikací nepomůže.

Díky za pozornost a především, chovejte se k sobě ohleduplně a jako lidé.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym