Informace nad seriály. Netflix v Evropě dočasně snižuje kvalitu streamovaných videí, aby omezil internetový provoz

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

netflix-covid

Foto: Thibault Penin/CzechCrunch

Netflix v Evropě kvůli velkému vytížení sítí snižuje kvalitu

0Zobrazit komentáře

Pro většinu lidí je nejlepším způsobem, jak čelit aktuální zdravotní krizi, zkrátka zůstat doma. Naskýtá se tak ideální možnost vrátit se k alespoň některým z desítek titulů uložených na seznamu ke sledování na Netflixu. Vedení streamovacího giganta nyní rozhodlo, že omezí kvalitu přehrávání s cílem snížit celkovou zátěž na globální internetovou síť.

Netflix má v současnosti po celém světě více než 167 milionů předplatitelů. Ačkoliv se to ve srovnání s celkovým počtem lidí na planetě jeví jako mizivé číslo, největší streamovací služba se sama postará průměrně o téměř 13 % veškerého internetového provozu, jak loni uvedla agentura Sandvine. S tím se pojí poměrně velká zodpovědnost v době, kdy se stovky milionů lidí na kvalitu připojení spoléhají při komunikaci a získávání informací o vývoji koronavirové pandemie.

Evropští úředníci proto rychle rostoucí službu požádali o zavedení opatření snižujících její nápor na internetovou infrastrukturu. Ten by se jinak při zákazu vycházení v mnoha zemích mohl rychle ještě výrazně zvětšit a ohrozit dostupnost některých esenciálních informačních kanálů.

the-witcher-netflix-2

Foto: Netflix

První řada Zaklínače byla nejúspěšnější v historii streamovací služby

Evropský komisař Thierry Breton o tom mluvil přímo s ředitelem Netflixu Reedem Hastingsem a v oficiálním prohlášení později řekl, že „všichni mají společnou zodpovědnost podstoupit kroky zajišťující hladké fungování internetu v průběhu bitvy proti šíření viru“.V posledních pár týdnech byl zaznamenán výrazný nárůst internetového provozu, zatím se však neobjevily žádné výraznější problémy nebo výpadky s tím spojené.

Netflix na žádost reagoval poměrně svižně a dnes oficiálně ohlásil, že alespoň na 30 dnů v Evropě sníží přenosovou rychlost streamovaných videí. „Odhadujeme, že to sníží provoz Netflixu na evropských sítích o přibližně 25 %, přičemž bude pro naše předplatitele zároveň zajištěna dostatečná kvalita.“ Velká část uživatelů sledujících seriály na menších obrazovkách si změny nemusí vůbec všimnout.

Video je vůbec datově nejnáročnější aspekt webu a stojí za 60 % celkového provozu. Jak zmiňuje CNN, samozřejmě to nezahrnuje jen streamovací služby jako Netflix nebo YouTube, ale zejména nyní také aplikace pro videotelefonování nebo výuku s živým přenosem videa. Živé streamování je přitom ještě náročnější na přenos dat než streamování obsahu. Obecně se tedy uživatelům doporučuje, aby síť zbytečně nepřetěžovali a dočasně se spokojili i s nižší kvalitou videa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym