Historické Lamborghini jde do dražby. Sporťák ale nečekejte, jeho majitel s ním může orat nebo tahat dříví z lesa

lambo-traktor

Foto: Bring a Trailer

Lamborghini 3CTL

0Zobrazit komentáře

Automobilku Lamborghini znají snad všichni, a to dokonce i ti, kteří se o automobily vůbec nezajímají. Ne každý však ví, že značka Lamborghini nebyla vždy jen otázkou luxusu a rychlosti. Její úplné počátky musíme hledat na italských polích, kde traktory značky Lamborghini pomáhaly hospodařit tamním zemědělcům. A jeden takový unikátní traktor jde nyní do dražby.

Začátky Ferruccia Lamborghiniho, zakladatele známé automobilky, měly blízko k oranici a lopotě na poli. Ferruccio totiž vyrůstal v malé italské vesnici Renazzo di Cento, v zemědělské rodině. Jeho technické schopnosti jej však dovedly až k univerzitnímu vzdělání a po druhé světové válce k založení vlastní továrny na výrobu traktorů.

Lamborghinimu se dařilo. K traktorům později přidal i klimatizace a užíval si jmění, které mu jeho podnikání vynášelo. To mimo jiné investoval do sbírky automobilů, ve kterých nechyběly ani italské národní klenoty v podobě vozů Enza Ferrariho. A tady se začíná psát příběh vyprávěný hned v několika verzích, na jejichž konci ale vždy stojí Lamborghini coby výrobce sportovních vozů.

ferruccio-lamborghini

Ferruccio Lamborghini

Ferruccio Lamborghini totiž neměl své vozy jen na okrasu, ale rád s nimi také jezdil a občas se jim podíval pod kapotu. Učinil tak i u svého Ferrari 250GT, u kterého se mu příliš nezdála převodovka. Ovšem na místo toho, aby nad celou věcí mávl rukou, nebo auto prodal a koupil si jiné, rozhodl se napsat dopis samotnému Ferrarimu, ve kterém si nejen stěžoval na kvalitu součástky, ale dovolil s navrhnout Enzovi lepší řešení.

Ovšem Enzo, kterému v té době bylo již přes 60 let, nepřijal dopis od mladšího kolegy vůbec nadšeně. Dle Lamborghiniho verze příběhu měl dokonce prohlásit, že Lamborghini neumí jezdit, a pokud ano, tak jedině s traktory. Asi netřeba vysvětlovat, co taková urážka udělá s temperamentním Italem. Proto Lamborghini opustil od snu vyrábět vrtulníky a pustil se do vývoje vlastního sportovního vozu, jehož úkolem bylo překonat vozy značky Ferrari.

Automobilka byla založena na přelomu let 1962 a 1963. V ten stejný rok pak Ferruccio představil svůj první sportovní vůz pojmenovaný Lamborghini 350 GTV, který odstartoval zcela novou éru jména Lamborghini. Na traktory však nezanevřel a pokračoval v jejich výrobě dál, což potvrzuje i model traktoru Lamborghini 3 CTL z roku 1965, který se právě nyní dostal do dražby.

lamborghini-traktor3

Foto: Bring a Trailer

Traktor v podání Lamborghiniho

lamborghini-traktor7

Foto: Bring a Trailer

Logo rozzuřeného býka zde chybí

Zemědělské stroje jsou asi tím posledním, kde bychom hledali jakékoliv projevy designu, nesmíme však zapomínat, že se zde stále bavíme o italském výrobci, navíc takovém, jakým byl Lamborghini. Klasický pásový traktor 3 CTL je restaurován do originální podoby, tedy do modrého základního lakování a oranžového lakování excentrické, na traktor nezvykle dynamické kapoty. Díky vzhledu a barevné kombinaci byl zemědělec na poli nepřehlédnutelný.

Traktor je vybaven vzduchem chlazeným dieselovým motorem o objemu 2,2 litru, který je spárován s čtyřrychlostní převodovkou a naladěn na výkon 40 koňských sil. Konkrétní model je navíc doplněn o přídavná zařízení, která pomáhala s různými pracovními činnostmi. K dispozici je také dobová prodejní smlouva s dalšími doklady, které potvrzují jeho autenticitu.

Dražený kus má odpracováno asi 5 800 hodin a je unikátní i v tom, že nemá volant. Během svého chodu je ovládán systémem pák. Celý stroj byl kompletně zrekonstruován, částečně doma v Itálii a částečně v USA, kam byl převezen a kde se stal součástí unikátní sbírky. Její majitel se však rozhodl tohoto kousku zbavit.

Aktuální nejvyšší nabízená částka za traktor je 8 500 dolarů, tedy přibližně 207 tisíc korun, online akce však stále probíhá a sledovat ji lze zde. Na Lamborghini Veneno, vydražené za téměř 195 milionů korun, to však zřejmě stačit nebude.

lamborghini-traktor2

Foto: Bring a Trailer

Traktor nemá žádný volant. Místo něj jen páky

lamborghini-traktor4

Foto: Bring a Trailer

Traktoru nechybí ani grafika na kapotě

lamborghini-traktor6

Foto: Bring a Trailer

Dobové dokumenty

Diskuze (0)

Novinka

Anonym