Excentrický lyžař s láskou pro auta a velkou smůlou. Jon Olsson si postavil další designovou Audi a znovu ji ukradli

jonolsson

Foto: Jon Olsson

Lyžař Jon Olsson je skvělý lyžař, podnikatel i velký showman

0Zobrazit komentáře

Když se řekne Jon Olsson, dost možná se vám vybaví hned několik různých rolí, které tento 37letý Švéd zastupuje. Ale je jen několik málo slov, které veškeré jeho aktivity spojují – vytrvalost, výstřednost a odhodlání. Olsson si totiž své jméno vybudoval už v útlém věku, kdy začal se závodním sjezdem, který ve svých 16 letech vyměnil za freestylové lyžování, aby se o několik let později k oběma discipláním vrátil a exceloval v nich na mnoha závodech.

Lyžování ale rozhodně není jediná věc, která ho dobíjí – mezi ty patří také záliba v jízdě na surfařském prkně s tryskovým pohonem, extrémní sjezdy se skokem z helikoptéry a především neustále se rozšiřující kolekce speciálních aut, na které nedá dopustit. I když si to možná na první pohled nespojíte, velmi pravděpodobně jste už jedno z jeho aut někde viděli. Vyznačují se nejen extrémním výkonem, ale také designem a speciální zimní úpravou.

Olsson je zároveň aktivním youtuberem a zaznamenává tak pravidelně veškeré aspekty svého života, stejně jako na sebe dokázal nabalit množství sponzorů, včetně Red Bullu, a vytvořil vlastní značku oblečení. Pokud jde ale o auta, v jeho sbírce najdete vše od excentricky upraveného Mercedesu G 550 4×4 přes Rolls-Royce Wraith, 800koňové Lamborghini Huracan až po notně upravenou Audi RS6 s ikonickým přepravním boxem na střeše.

rs6-olsson

Jon Olsson s jeho první upravenou Audi RS6 s výkonem téměř 1 000 koní

Právě zmíněná RS6 hraje v jeho životě klíčovou roli, podobně jako Ford Mustang z roku 1967 z filmu 60 sekund, přezdívaný „Eleanor“. Tu první, zásadním způsobem upravenou, si postavil už v roce 2015, aby ji následně zmedializoval, vozil lidi Uberem a poté prodal novému majiteli Douwemu Leitnerovi. Vášnivý sběratel se z ní bohužel moc dlouho neradoval.

Spolu s několika kolegy Leitner zastavil během večerních hodin na čerpací stanici, kde se k nim po chvíli přiblížila dodávka, z ní vykráčela dvojice maskovaných mužů, několikrát vystřelila do vzduchu a pod výhružkou střelby na ně donutili celou posádku auta vystoupit, aby mohli auto ukrást.

Dodávku, se kterou přijeli, následně zapálili a v unikátní Audi RS6 odjeli z místa. Leitner si ovšem nechal ovládací modul od auta, které mělo systém bezklíčového otevírání a startu, u sebe a zloději si rychle uvědomili, že daleko nedojedou. Jakmile vypnou motor, už auto znovu nenastartují.

Policie po něm tak začala pátrat a jen o několik hodin později ho opravdu našla – bohužel kompletně vyhořelé. Zloději se jednoduše rozhodli, že dál se nemá smysl o nic pokoušet a auto zapálili. Sám Olsson nikdy neskrýval svou vášeň pro všechny automobily značky Audi, ale na RS6 bylo přeci jen pro tehdy 32letého freestyle lyžaře něco speciálního.

Několik dalších let se Olsson své vášni pro RS6 vyhýbal a pořídil si několik jiných značek aut. Předloni se po dlouhé době opět ukázal s novým konceptem, který už ale tolik vášní nevyvolal. Až před dvěmi týdny ukázal Olsson spolu se svým týmem další Audi RS6, která se měla přiblížit prvnímu ikonickému kusu, jenž byl před lety ukraden.

olsson-rs6

Foto: Jon Olsson / Stertman Motorsport AB

Nová Audi RS6 lyžaře Jona Olssona

To se podařilo a auto opět sklidilo vášně, jenže pět dní zpět se stalo něco, co by asi po předchozích peripetiích čekal málokdo. Novou RS6 se jménem „Leon“ ukradli znovu přímo z rukou Jona Olssona ještě v době, kdy se finalizovaly poslední úpravy výkonu vozu ve švédské firmě Stertman Motorsport.

V celé události nechyběla helikoptéra, policejní zábrany ani honička pachatelů v lese. „Jen díky tomu, že byl tým ze Stertman Motorsport uprostřed noci na místě, se podařilo zloděje dostihnout. Čtyři pachatele policie chytla po honičce s helikoptérou, zábranám na silnici a jednotce K9, která pronásledovala všechny podezřelé uprostřed lesa,“ oznámil Olsson před několika dny na svém instagramovém účtu.

copterfilm

Přečtěte si takéTvoří letecké záběry pro Netflix, Apple i Amazon. Český Copterfilm má s drony svůj zářez i na letošním Super BowluTvoří letecké záběry pro Netflix, Apple i Amazon. Český Copterfilm má s drony svůj zářez i na letošním Super Bowlu

Samotnému autu se prý nic nestalo, chyběly pouze klíčky. Chybělo ale jen málo a mohlo být po dalším autě, které si Olsson vysnil. Nyní tak budou probíhat další úpravy, které udělají z aktuálních 750 koní další tisícikoňové mostrum, jež se bude prohánět po švédských silnicích. Někdy se opravdu přílišná publicita kolem drahých „hraček“ nevyplácí.

Několik dalších pohledů na Olssonovu novou Audi RS6:

audirs6-olsson2

Foto: Jon Olsson / Stertman Motorsport AB

audirs6-olsson3

Foto: Jon Olsson / Stertman Motorsport AB

audirs6-olsson4

Foto: Jon Olsson / Stertman Motorsport AB

audirs6-olsson5

Foto: Jon Olsson / Stertman Motorsport AB

audirs6-olsson6

Diskuze (0)

Novinka

Anonym