Dezinfekce už místo ginu nebude. Lihovarník Martin Žufánek chtěl nezištně pomáhat, ale celníci mu to zakázali

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

no-omdInsider

Foto: Žufánek

Výrobu dezinfekčního gelu Žufánkovi zatrhli celníci

0Zobrazit komentáře

Žijeme v paradoxních časech. Zatímco nejvyšší vládní představitelé už několik týdnů veřejnost přesvědčují, že ochranné pomůcky včetně roušek, respirátorů a dezinfekcí, jež v Česku žalostně chybí, brzy budou, se jejich kolegové ze správních orgánů starají o to, že nedostatek zdravotnických zásob nemohou zasuplovat ani občané. Přestože to chtějí udělat na své náklady.

O tom, že se domácnosti i továrny po celém Česku ze dne na den proměnily ve velké šicí manufaktury, z nichž vyjíždí roušky všech druhů a barev, se není třeba rozepisovat. Vláda zcela selhala, když nedokázala zajistit dostatek ochranných prostředků nejen pro celou zemi, ale co je horší, tu nejvyšší ochranu nemají stále k dispozici ani zdravotníci v první linii.

Podomácku se tak nezačaly vyrábět pouze roušky, ale také dezinfekce. I ta je v obchodech absolutně vyprodaným artiklem, a když už se někde objeví, její cena je několikanásobně nastřelená. „Jsou to ceny násobně překračující ovocné destiláty,“ říkal nám v sobotu Martin Žufánek.

Známý moravský lihovarník to moc dobře ví, se svými ovocnými destiláty v posledních letech okouzlil celou zemi a v minulém týdnu poslal do prodeje i svou limitovanou edici ginu s názvem OMFG, která se vyprodala během pár minut. A když měl splněno, rozhodl se Žufánek, že začne z potravinářského lihu, ze kterého běžně destiluje i zmíněný gin, vyrábět dezinfekční gel, který by pomohl těm, co ho v době koronavirové krize potřebují nejvíce.

zufanek-omd2

Foto: Žufánek

Dezinfekční gel OMD od Žufánka

Žufánek si sice uvědomoval, že na výrobu dezinfekčního gelu nemá všechny potřebné papíry, ale přistupoval k tomu tak, že „zoufalá doba si žádá zoufalé činy“. „Proto vědomě porušujeme zákon, vyrábíme dezinfekci, i když nemůžeme, a dáváme ji zdarma. Ale prosím, nezaklekněte na nás, nezavírejte nás, ten líh řádně zdaníme, chybí nám v kontrolované inventuře Celního úřadu,“ říkal mi o víkendu.

Žufánkovy malé soukromé dobroiniciativy si však záhy všimli celníci. Po zveřejnění našeho článku přišly do boršického lihovaru stovky poptávek, a tak Žufánek hlásil, že celý víkend nedělá nic jiného, než že na ně odpovídá a míchá, aby bylo pro všechny potřebné dezinfekce dostatek.

Jenže pak přišlo pondělní ráno a Žufánkovi se rozezvonil telefon. „Teď, právě teď mi volal Celní úřad, pod který spadáme. Četli o naší akci s výrobou nepovoleného dezinfekčního gelu,“ napsal dnes ráno na Facebook Žufánek. V půl deváté ráno ještě zněl pozitivně, vedoucí z Celního úřadu byl prý chápající, chválil, co dělají, ale přesto to musel předat právníkům s tím, že se brzy ozvou.

O hodinu později pak Žufánek svůj příspěvek aktualizoval: „Makají fakt dobře. Právníci řekli, že jim máme poslat dopis popisující celou situaci. PROMINOU nám přestupek za to, co jsme dosud vyrobili, ale ZAKAZUJÍ další výrobu.“

„Ano. Věděl jsem, že porušujeme zákon. Ale zcela upřímně, když vám začne krvácet dítě, budete čekat na příjezd sanitky? Bude vás zajímat, jestli ta košile, kterou jste si utrhl, abyste ránu zavázal, není sterilní a nadto certifikovaný obvaz? Na jakémkoliv průseru se oceňuje pouze rychlost reakce. Nečekat a jednat. To je to, co dokáže obrátit krizovou situaci,“ doplňuje pro CzechCrunch Žufánek.

zufanek

Foto: Žufánek

Lihovarník Martin Žufánek

„Já nemám Celnímu úřadu za zlé, že musí dodržovat zákon a že nám to zakázali. Ale je krizový stav. Pokud v krizovém stavu jde vystavit pokutu 20 tisíc korun za nenošení roušky, tak proč nemůžu v klidu dělat dezinfekci i když ji nemám povolenou?“ táže se Žufánek. „Jde o hluboké systémové selhání, za který celníci nemůžou. Jen dodržují co se jim nařídí. A nám, jako výrobci alkoholu, co není dovoleno, to je zakázáno. Krize nekrize.“

Martin Žufánek si byl svých potenciálních přestupků vědom, je zcela v pořádku, že to celníci kontrolují, ale v době krize, kdy se občané rozhodují na vlastní náklady zajišťovat to, co by mělo být v roli státu, by měl být prostor pro pardon. Obzvlášť když stát všechny v zemi zásobovat nestačí.

zufanek-omd

Přečtěte si takéMísto oblíbeného ginu OMFG teď vzniká dezinfekční gel. Lihovarník Martin Žufánek pomáhá výrobou Oh My DisinfectionMísto oblíbeného ginu OMFG teď vzniká dezinfekční gel. Lihovarník Martin Žufánek pomáhá výrobou Oh My Disinfection

Tohle totiž není situace, kdy by se chtěl nějaký lihovarník na Moravě obohatit na úkor ostatních. Naopak, na vlastní náklady se rozhodl desítkám a stovkám lidí po celé zemi potenciálně třeba i zachránit život. Daň ze „svého“ lihu by navíc celníci stejně dostali, jak Žufánek od začátku proklamoval.

Alespoň malou naději do celého případu teď přinesl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, který na Twitteru rychle zareagoval s tím, že se pokusí s ministryní financí pokusit najít řešení, jak by mohla výroba dezinfekce v lihovaru i nadále běžet. Tak snad to dobře dopadne.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym