Další velká filmová studia zpřístupňují filmy na internetu. Online lze zhlédnout i české hity Nabarvené ptáče a Vlastníci

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

birds-of-prey-harley-quinn

Foto: Vertical Ent.

Mezi filmy, které budou vydány předčasně online, je Birds of Prey

0Zobrazit komentáře

Před několika dny se v kinematografii událo něco, co by se ještě před měsícem mohlo zdát nemyslitelné. Studio Universal ve snaze minimalizovat ušlý zisk z kin několik filmů ze své produkce zpřístupnilo online. I když se jedná o malou revoluci, kvůli aktuální situaci bylo v zásadě jen otázkou času, kdy ho budou následovat další. A další následují – k vidění doma bude zanedlouho film se Sonicem, Birds of Prey, Bloodshot, Frčíme a další.

Převedení hry s modrým ježkem Sonicem na filmové plátno se nejdříve nesetkalo s pozitivními reakcemi, ale po bezprecedentním kroku přepracování animované postavy mělo úspěch. Tedy dokud se kvůli šířící epidemii koronaviru nezavřela kina v Evropě i USA. Od vydání 12. února Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog) vydělal celosvětově 306 milionů dolarů, přičemž ještě ve druhém týdnu se denní tržby pohybovaly v řádech milionů dolarů. Za posledních pár dnů se ale propadly na sotva desítky tisíc.

Stejný osud provází filmový průmysl obecně. Jak zmiňuje web Box Office Mojo, minulý víkend se americké tržby z kin propadly na čísla, která se naposledy objevila v roce 1995. Mezitýdenní pokles byl 60% a o dalších sedm dnů později lze čekat statistiky padající podobným tempem. Paramount, Disney, Sony a další se tedy rozhodli filmy vyslat do internetových půjčoven.

sonic-the-hedgehog

Foto: CinemArt

Nová podoba filmového Sonica

Ježka Sonica si lze například na iTunes předobjednat už nyní, stejně jako animované fantasy Frčíme (Onward) od Disneyho. Kriticky dobře přijatý film z dílny Pixaru se na plátnech objevil teprve na začátku března, vyprazdňování kin ho tedy zasáhlo výrazně kromě už tak finančně nepříliš nadějné premiéry. Disney už před několika dny posunulo kupředu online uvedení Stars Wars: Vzestup Skywalkera v internetových půjčovnách a Ledového království II na streamovací službě Disney+.

Nedávno nemyslitelné, dnes standard

Možná ještě zajímavější nabídku přichystalo studio Warner Bros, u něhož karanténa zastihla komiksové Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn), akční komedii Guy Ritchieho Gentlemani a sportovní drama s Benem Affleckem The Way Back. Všechny mají být na internetu celosvětově vydány 24. března, takže skoro dva měsíce před standardním termínem.

„Jelikož publikum není v současných podmínkách většinou schopné filmy zhlédnout v kinech, rozhodli jsme se nabídnout alternativu předčasného zakoupení digitálních kopií nedávno vydaných filmů lidem, kteří hledají příležitosti pro skvělou zábavu,“ zmínil v oficiálním stanovisku Toby Emmerich, předseda představenstva Warner Bros.

Na rozdíl od Universalu, který Neviditelného muže, Emmu a Lov nabízí za 20 dolarů (500 korun) pouze k půjčení na 48 hodin, má dvojici filmů Warner Bros rovnou prodávat. Birds of Prey lze na iTunes za 329 korun předobjednat už nyní.

Tímto seznam stále nekončí. Akční sci-fi s Vinem Dieselem v hlavní roli, Bloodshot, bylo mezi dražšími filmy rušením projekcí po celém světě zasaženo možná nejvíce, jelikož si premiéru odbylo teprve 6. března. Už 23. března, dva týdny po uvedení v kinech, se tak vydá zkusit štěstí na internet. U trojice filmů Universalu zatím není jasné, zda budou dostupné i v Česku, což platí také pro BloodshotaGentlemany a The Way Back.

upraveno-2

Přečtěte si takéSpásný nápad chvilku před zavřením. Nanoroušky ze severu Čech slibují vysokou ochranu a časem i likvidaci virůSpásný nápad chvilku před zavřením. Nanoroušky ze severu Čech slibují vysokou ochranu a časem i likvidaci virů

Úplné ticho není ani na české filmové scéně. Tvůrci dokumentárního hitu V síti se prozatím nerozhodli pro alternativní distribuční model z obavy o únik díla na stahovací servery, nadešel však čas na vydání Vlastníků. Tato černá komedie dala satirizací české společnosti vzpomenout třeba i na Formanovo Hoří, má panenko a dostalo se jí za to skvělých kritických i diváckých ohlasů. Před dvěma týdny bylo oceněno třemi Českými lvy.

Vlastníci jsou dostupní v českých webových online videopůjčovnách i obchodech Aerovod a Dafilms. Nedávno tam přibyly také Nabarvené ptáče a Staříci.

vlastnici

CinemArt

V centru komedie Vlastníci stojí schůze obyvatel jednoho činžovního domu

Nastalá zdravotní krize ovšem nezasáhla pouze už vydané filmy, ale také blízké premiéry. Zdaleka nejvýraznějším případem je v tomto ohledu odložení bondovky Není čas zemřít až na listopad. Jak zjistil magazín The Wrap, nyní se dokonce zvažuje, zda by nový blockbuster z DC Universe, Wonder Woman 1984, nemohl vyjít pouze na internetu. Je totiž otázkou, co se bude dít v červnu, kdy je plánovaná premiéra, a zda by alternativní způsob distribuce nebyl finančně výhodnější.

Jak už bylo naznačeno v předchozím článku, pokud by červnová premiéra nevyšla, muselo by se narychlo hledat nové datum tak, aby se příliš nekrylo s uvedením jiných filmů. Vzhledem ke zkrácené filmové sezóně by to bylo ještě podstatně těžší, než je standard. Příliš silná konkurence by pak mohla mít na výdělky titulu za stovky milionů dolarů velmi špatný dopad.

Šéf distribuce Warner Bros Jeff Goldstein i producent filmu Charles Roven nicméně tyto zprávy označili za nepravdivé. V desítky let zavedeném systému jsou zkrátka tržby z kina zdaleka hlavním zdrojem příjmů a podle Rovena je nejlepší se známých modelů držet tak dlouho, jak to jen jde. Až následující týdny a měsíce ukážou, jestli letos poprvé za dlouhou dobu nebude nutná změna.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym