ČVUT začíná zásobovat lékaře ochrannými polomaskami. Fungují jako respirátor a tisknou se na 3D tiskárnách

Filip HouskaFilip Houska

cvut-respirator-1

Foto: CIIRC ČVUT

Respirátor od CIIRC ČVUT a univerzitního spin-offu TRIX Connections

0Zobrazit komentáře

Dnešní doba je tak rychlá, že není dne, kdy by se neobjevil nový nápad, jak chránit populaci před koronavirovou nákazou. Nově do oblasti alternativních respirátorů a roušek vstupuje České vysoké učení technické (ČVUT), které začíná vyrábět speciální polomasky pro fakultní nemocnice. Zatím půjde o vyšší stovky kusů za den, nicméně brzy by měla denní produkce dosahovat hranice deseti tisíc.

Podobně jako například Technická univerzita v Liberci, která vyvíjí roušky s minimálně propustnou nanomateriálovou vrstvou, i Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) pod hlavičkou pražského ČVUT neponechává nic náhodě. Poslední dny využívá své odborné kapacity k tomu, aby ulevil extrémní poptávce po obličejových ochranných pomůckách, a pracuje na nových typech respirátorů.

Své originální pojetí mají v několika směrech. Zdaleka nejde pouze o design, jenž připomíná masku vojáka z budoucnosti (nebo mimozemskou bytost), ale primárně o funkčnost a princip výroby. Na rozdíl od všech podomácku šitých látkových roušek sází CIIRC na spojení plastu a gumy, díky čemuž vzniká odolnější produkt s pevnější konstrukcí. Výhodou také může být to, že jsou určeny pro tisk na 3D tiskárnách.

Foto: Martin Suda/CIIRC ČVUT

Nový respirátor z dílen ČVUT

Jak ČVUT před pár dny pro CzechCrunch sdělilo, zatím nejde o běžné 3D tiskárny, které se objevují v dílnách amatérských kutilů. Typickými příklady jsou zařízení od české společnosti Prusa Research (ta mimochodem pracuje na vlastních ochranných štítech pro lékaře). Naopak se vyžadují náročnější stroje typu HP Jet Fusion 540, které mají vyšší výrobní kapacitu.

To byl důvod, proč CIIRC apeloval na všechny tuzemské firmy, které disponují těmito tiskárnami, aby se do celého procesu zapojily a pomohly tak urychlit výrobu v návaznosti na efektivní distribuci těm, jež to nejvíce potřebují. Nehledě na to, že hledal i spolehlivé dodavatele potřebných vyměnitelných filtrů určených do jednoho z otvorů této polomasky.

Posvěceno Ministerstvem zdravotnictví

ČVUT vědělo, že i kdyby poskytnutí služeb externích firem s potřebným vybavením nebylo tak silné, dokáže ve svých laboratořích vytvořit alespoň základní počet respirátorů, které může s pomocí českých vládních orgánů distribuovat krajským nemocnicím. A to se nyní děje. Včera bylo oficiálně podepsáno memorandum s Ministerstvem zdravotnictví ČR a na cestě jsou první stovky kusů.

Do konce tohoto týdne má resortu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dorazit prvních 600 kusů respirátorů s certifikací FFP3, přičemž od pondělí 30. března by CIIRC ČVUT měl ve spolupráci s vlastním startupem TRIX Connections vyrábět dalších 500 modelů denně. Vojtěch mimo jiné na svém Twitteru zmínil, že ministerstvo bude hradit veškerý materiál určený na 3D tisk.

Na této technologii by však budoucnost respirátorů neměla stát. Problém je v tom, že aktuálně není tolik firem, které by dokázaly tisknout ochranné polomasky v takové míře, jako si lidé z ČVUT představují. Vzniká proto alternativní plán založený na vstřikovacích lisech.

cvut-respirator-3

Foto: CIIRC ČVUT

Prototypy unikátních respirátorů od ČVUT až po finální produkt

„V tuto chvíli připravujeme formy pro takzvané vstřikolisy, což běžně trvá zhruba dva měsíce, ale věříme, že budeme schopni již v příštím týdnu začít vyrábět prototypy. Ozývají se nám k tomu desítky firem, které se touto technologií zabývají a měly by kapacity k výrobě,“ vysvětluje pro CzechCrunch manažerka komunikace ČVUT Alena Nováková.

V plánu je 10 tisíc kusů denně, pomůže i Olomoucko

Klíčovou hranici má totiž ČVUT položenou na deseti tisících kusech denně, což momentálně není v celorepublikovém měřítku možné na 3D tiskárnách splnit. Správné nastavení výrobních procesů na vstřikovacích lisech ovšem vkládá větší naději, což uvítají zejména exponovaní zdravotníci, pro které jsou tyto ochranné masky určeny. Pro běžné občany postačí „nižší“ verze respirátorů nebo roušek.

milos-endrle2

Přečtěte si takéGlobální úspěch naší hry přišel pět minut po dvanácté, ale zachránil nás, říká Miloš Endrle z Geewy v CzechCrunch PodcastuGlobální úspěch naší hry přišel pět minut po dvanácté, ale zachránil nás, říká Miloš Endrle z Geewy v CzechCrunch Podcastu

Spolu s tím se pojí i zajištění dodávek od výrobců, jež zvládnou produkovat těsnění a vyměnitelné filtry. ČVUT prostřednictvím agentury CzechInvest komunikuje například se známou průmyslovou firmou Sigma Group z olomouckého Lutína, která dokáže vyrábět filtry s univerzálním závitem, pro které je polomaska upravena. Informuje o tom Česká televize.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym