Čistší vzduch a život v benátských kanálech naznačují, jak by se dařilo planetě bez přítomnosti člověka

venice

V benátských kanálech je teď voda čistší než obvykle

0Zobrazit komentáře

Již v současné chvíli je jasné, že koronavirus za sebou zanechá obrovské množství škod, ale možná i něco alespoň trochu pozitivního. Indicií by mohli být delfíni v klidných vodách sardinského přístavu a hejna ryb, která v benátských kanálech vystřídala turisty na gondolách.

Záběry italské vodní fauny vzbudily v minulých dnech velké emoce, byť byly informace o nich zkreslené. Nicméně změny potvrzují i pozitivní dopad koronaviru, který se projevuje nejen v Itálii. Jedním z vypozorovaných pozitivních efektů, které za sebou pandemie zanechává, je pročišťující se ovzduší nad oblastmi, které byly nákazou zasaženy nejvíce. Očistou však neprochází jen vzduch, ale také voda v proslulých benátských kanálech.

Pokud byste do Benátek zavítali v kteroukoliv jinou dobu, jen ne v časech koronaviru, pak by byly tamní kanály plné turistů i místních prohánějících se tam a zpět v tradičních gondolách a dalších plavidlech, která fungují i jako MHD. Dnes je však situace zcela jiná. Turisté z důvodu uzavření celé oblasti zmizeli a uvázané gondoly se pohupují na vlnkách hladiny kanálů, které jsou nezvykle klidné.

benatky2

Benátské kanály jsou obvykle plné gondol s turisty a dalších lodí

Tento klid způsobil pročištění vody, která není neustále čeřena lodními šrouby a dlouhými bidly, kterými gondoliéři uvádějí své úzké loďky do pohybu. Mrtvo však v benátských vodách není, ba naopak, život se sem začíná vracet v trochu jiné podobě.

Díky průzračnosti vody jsou najednou vidět hejna ryb prohánějící se v kanálech a větší klid mají i vodní ptáci, kteří mohou nerušeně plavat i na místa, která jim byla z důvodu vodního provozu dříve zapovězena. Pro Benátčany je čistá voda v kanálech něčím zcela jedinečným a řada nadšených videí dokazuje, že Italové v nelehkých časech vítají takovéto zprávy s otevřenou náručí.

O překvapení se postaral také delfín v sardinském přístavním městě Cagliari, který sem připlul díky absenci lodního provozu. Právě tento mořský savec se stal hlavní hvězdou nepravdivých zpráv hovořících o delfínovi v benátském přístavu, kde se ve skutečnosti neobjevil.

Delfín se okamžitě stal virálním internetovým hitem, avšak National Geographic varoval předtím, že se jedná jen o falešnou senzaci, která by neměla být šířena. Cagliari, kam delfín připlul, se nachází vzdušnou čarou tisíc kilometrů jižně od Benátek na ostrově Sardinie.

V tomto případě se však nemůžeme Italům úplně divit. Jednalo se totiž o jednu z nejveselejších zpráv, která se za poslední týdny na jejich sociálních sítích a v médiích objevila.

Hned se lépe dýchá

Pozitivní efekt spojený s útlumem aktivit lidí v oblastech nejvíce zasažených koronavirem se projevuje také v množství emisí ve vzduchu. Naměřené hodnoty oxidu dusičitého v ovzduší jsou výrazně nižší nad některými čínskými oblastmi i nad Pádskou nížinou v severní Itálii.

Důvodem je pozastavení výroby, dopravy i spotřeby uhlí, což má za následek nižší produkci emisí. Ty se nedostávají do vzduchu v tak vysokých objemech, a proto satelitní snímky, které mapují situaci znečištění ovzduší, hlásí rapidní zlepšení.

italy

Foto: ESA

Satelitní snímky zobrazující změnu nad Pádskou nížinou

Nejpostiženější oblasti však nejsou tím jediným místem, kde se mohou pozitivní změny odehrávat. Zlepšení kvality ovzduší by nyní mohlo zaznamenat v podstatě každé město, ve kterém byl omezen pohyb osob, a tedy i dopravních prostředků, které se značnou měrou podílejí na znečišťování městského ovzduší.

„Očekávám, že naše úroveň znečištění ovzduší pravděpodobně klesne, protože se zmenšil počet vozidel v ulicích. A my víme, že vozidla jsou naším největším zdrojem znečištění ovzduší,“ uvedl pro WHYY komisař pro zdraví města Philadelphia Thomas Farley.

Jaké budou důsledky?

Aktuální výpadek chodu mnoha mechanismů, díky kterým na této planetě fungujeme, nám skvěle dokazuje, čím by se nám mohla planeta odvděčit, kdyby některé z oněch mechanismů přistupovaly k životnímu prostředí s větší péčí a respektem. Možná tato situace některým otevře oči, stejně jako to udělala obyvatelům Benátek hejna malých rybek, jež se jim nyní prohánějí pod jejich okny.

cupr-tw

Přečtěte si takéTomáš Čupr a Rohlik.cz jsou k nezastavení. Nákup nově doručí po celém Česku a rozvezou jídla ze známých restauracíTomáš Čupr a Rohlik.cz jsou k nezastavení. Nákup nově doručí po celém Česku a rozvezou jídla ze známých restaurací

Koronaviru bude v učebnicích dějepisu zcela jistě vyhrazena vlastní kapitola, ve které nebude chybět ani výčet jeho důsledků. Zda v nich budou popsány přehodnocené vztahy člověka k životnímu prostředí, nebo jen znovu zatažené mraky na Čínou a kalná voda v benátských kanálech, je otázkou, na kterou je momentálně těžké hledat odpověď.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym