Český Mindpax díky chytrému náramku předvídá vývoj psychických nemocí. Teď získal 35 milionů a chystá se do světa

Peter BrejčákPeter Brejčák

pavel-nevicky

Foto: Mindpax

Pavel Nevický, spoluzakladatel a CEO Mindpax

0Zobrazit komentáře

Bipolární poruchou trpí přibližně procento světové populace, její léčba je přitom obtížná a přináší velké riziko relapsu. Negativní dopady nemoci se snaží eliminovat český medicínsko-technologický startup Mindpax stojící za vývojem webového portálu, mobilní aplikace a aktigrafického senzoru v náramku, který dlouhodobě a neinvazivně sbírá data o pacientovi a onemocnění.

Díky sběru dat tak uživateli i jeho lékaři pomáhá v efektivnějším rozhodování a případném vhodném uzpůsobení léčebného postupu. Startup při tom využívá poznatky z oblasti fyziologie, psychiatrie a moderních technologií. Aby Mindpax mohl funkcionality své technologie nadále rozšiřovat a expandovat do zahraničí, oznámil investici ve výši 35 milionů korun, na kterou se složilo několik tuzemských investorů.

„Pracujeme na nové verzi produktu, která rozšíří možnosti monitoringu pacienta a dat dodávaných lékaři. Prostřednictvím aplikace bude mít pacient po ruce odbornou psychologickou podporu a možnost komunikace přímo s ošetřujícím lékařem,“ popisuje šéf Mindpaxu Pavel Nevický s tím, že startup plánuje záběr rozšířit z bipolární poruchy i na běžné deprese, kterými celosvětové trpí deset procent populace.

„Dokážeme předvídat, jakým způsobem se nemoc bude vyvíjet.“

„U bipolární poruchy mají na její vývoj vliv parametry jako spánek a aktivita pacientů. Zjistili jsme, že díky jejich sledování dokážeme předvídat, jakým způsobem se nemoc bude vyvíjet, a pomoci tak k efektivnější léčbě,“ popisuje Daniel Novák, vedoucí analytického týmu Mindpaxu.

mindpax

Aplikace Mindpax

Medicínský startup v současnosti poskytuje monitorování objektivních fyziologických dat, nálady, situačních faktorů a celkovou vizualizaci denního režimu pacientů s bipolární afektivní poruchou nebo psychotickým onemocněním.

Prací s těmito daty Mindpax posiluje prevenci rozvoje afektivních a psychotických epizod. Vyšší informovaností má systém pomoci pacientovi i jeho psychiatrovi lépe porozumět průběhu nemoci a pochopit ji.

Mindpax již získal zdravotní certifikaci od českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv, pacienti jeho služby využívají kromě České republiky i v Německu či Jižní Africe. V dalším plánu má větší zahraniční expanzi, které věří i investoři.

V roce 2017 na crowdfundingové platformě Fundlift startup vybral 3,5 milionu korun, aktuálně získal desetinásobnou částku. Investičního kola se účastní Ivan Hruška, prezident Ness Europe a senior viceprezident Globallogic CEE, a Vlastimil Palata, vicepředseda AutoCont CZ. Společně s nimi se zapojuje Redwood Capital, který současně Mindpaxu pomohl s rozjezdem coby andělský investor. Deset milionů korun vkládá i český venture kapitálový fond Nation 1.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym