Život pod tíhou klimatické změny. Unikátní byt naznačuje, jak vynalézaví budeme muset v budoucnu být

mitigation-of-shock11

Foto: Superflux

Zaplavený Singapur s bující vegetací, takový je výhled z okna unikátního bytu

0Zobrazit komentáře

Změna klimatu je pro mnohé více slovním spojením než přírodním úkazem, který by reálně ovlivňoval jejich každodenní život. Ovšem s tím, jak se klima Země nezadržitelně proměňuje, bude postupně nutné měnit i naše každodenní vzorce chování. Jak by mohl vypadat život ve světě, kde si příroda bere zpět to, co jí patří, a klimatické změny již naplno zasahují do života lidí, ukazuje unikátní byt v Singapuru.

Ještě před deseti lety se ve společnosti vedly vášnivé diskuze na téma, zda se klima planety skutečně mění, či nikoliv. Ovšem stále se zvyšující teplota oceánů, tání ledovců i zvyšování hladiny moří (za posledních sto let průměrně o 19 cm) jsou jasným důkazem toho, že klima skutečně prochází změnami. A ověřit si to můžeme na vlastní kůži. Stačí jen vyjít ven, kde se momentálně odehrává spíše polovina března než začátek února.

Klimatickou změnu většina lidí vnímá jako strašáka, o kterém se hodně mluví, ale není jej potřeba brát zase tak vážně. Zvyšující se teploty skutečně prozatím představují největší problém hlavně pro milovníky zimních sportů, kteří si nemohou sjet oblíbený svah, zabruslit si na rybníku za domem nebo si projet oblíbenou stopu v lese. Ovšem dopad těchto změn již plně pociťuje příroda kolem a postupem času bude stále citelnější i pro nás.

Nejdříve příroda, pak my

Kdo aktuálně změnami trpí nejvíce, je příroda. Biorytmy fauny i flory jsou zmatené a nepracují tak, jak by měly. Postupně začne docházet ke stále dramatičtějšímu vysychání vodních zdrojů na i pod povrchem země, což zapříčiní častější bleskové záplavy, bude docházet k hlubší erozi půdy i jejím sesuvům. Hladina moří se zvedne a New York, Bangkok, Šanghaj a další města budou muset vymyslet způsob, jak se vyhnout zkáze.

mitigation-of-shock1

Foto: Superflux

Anab Jain a Jon Ardern

Tyto jevy se odrazí i na zvyšující se ceně potravin s tím, jak budou mít zemědělci ztížené pracovní podmínky. To může v konečném důsledku zapříčinit zpomalování populačního růstu, zvýšení mortality i sociálních nepokojích. Způsob našeho života se bude muset veškerým přírodním i sociálním změnám přizpůsobovat a s tím se budou proměňovat i naše příbytky.

Budoucnost života na naší planetě se rozhodla více přiblížit dvojice umělců Anab Jain a Jon Ardern, zakladatelé londýnského designového studia Superflux. Svou vizi života pod tíhou klimatických změn představili v Singapuru v rámci výstavy 2219: Futures Imagined. Ta zahrnuje nejrůznější instalace otevírající okna do druhé poloviny 21. století prostřednictvím představ autorů o budoucnosti, která čeká na děti našich dětí.

Singapur v roce X

Expozice Mitigation of Shock, Singapore (Zmírnění šoku, Singapur) studia Superflux nastiňuje byt jedné singapurské rodiny žijící ve zcela odlišném prostředí, než v jakém se žije v Singapuru aktuálně.

Jak by mohla vypadat budoucnost prostředí této asijské metropole, v blíže nespecifikovaném roce druhé poloviny 21. století, konzultovali umělci s Benjaminem Hortonem z Technologické univerzity Nanyang v Singapuru. Ten jim pomohl lépe pochopit, jak klimatická změna ovlivní celé město i jeho jednotlivé domácnosti.

mitigation-of-shock2

Foto: Superflux

Hroty šípů a harpun si budeme vyrábět z plochých spojů

Na základě poznatků zaplavily Anab Jain a Jon Arden část města několika metry vody v důsledku zvyšující se hladiny moře. To zapříčinilo komplikaci dopravy, a hlavně nedostatek jídla, jehož obstarávání nyní z velké části závisí přímo na rodině.

Hroty z tištěných spojů a domácí mazlíčci jako zdroj proteinu

V jednom z rohů bytu je proto opřený kajak a zavěšené potápěčské vybavení. U kajaku je také několik rybářských harpun, jejichž hroty byly vytvořeny z různě tvarovaných plošných spojů. Umělci předpokládají, že rybolov bude hrát v takovýchto oblastech důležitou roli pro nasycení rodiny, která se navíc bude potápět pro nejrůznější zapomenuté poklady pod hladinou.

 „Je potřeba nejen přemýšlet o velkých globálních problémech, ale také o tom, jak ovlivní každodenní život. Podle našich výzkumů bude mít velký dopad na cenu a dostupnost potravin, takže vzhledem k této realitě jsme chtěli prozkoumat, co bychom mohli v našich domácnostech obětovat, abychom jídlo trochu více zpřístupnili,“ řekl pro Fast Company Jon Arden.

youtube-sf2-min

Přečtěte si takéZ YouTube je patnáctimiliardový byznys. Google poprvé odhalil, kolik mu platforma na sledování videí generuje penězZ YouTube je patnáctimiliardový byznys. Google poprvé odhalil, kolik mu platforma na sledování videí generuje peněz

Ve jménu potravinové soběstačnosti se nese i značná část bytu. Všude jsou nainstalovány hydroponické a další systémy pro pěstování rostlin či boxy pro chov červů a dalšího hmyzu. Vše je navíc 100 % funkční a pěstované rostliny jsou skutečné. Umělci nad zdokonalováním těchto systémů strávili celé měsíce jen proto, aby celá expozice působila co nejautentičtěji.

mitigation-of-shock10

Foto: Superflux

Domácnost není pouze místem přežití, ale může být i místem pro rodinnou idylku

mitigation-of-shock6

Foto: Superflux

Hydroponické pěstování rostlin bude hrát důležitou úlohu v potravinové soběstačnosti domácnosti

O kus dál návštěvníci vidí podomácku vyrobené náčiní, jako jsou nože a škrabky z bambusu, izolepy a železného odpadu. Ty poslouží pro přípravu ryb a dalších potravin v minimalistické kuchyni, ve které najdeme i knižní tituly typu Domácí zvířata jako protein či Jak vařit v době nedostatku. Mezi knihami jsou k vidění i přídělové karty a na lince podomácku vyrobené hořáky. Dodávky plynu a elektřiny totiž budou značně komplikované.

Budoucnost není jen černá

Celá výstava nemá působit jako varování před dystopickou budoucností plné zmaru a boje o holé přežití. Byt v podstatě stále působí poměrně útulně a rodině dokáže poskytnout šanci na příjemný rodinný život. Záměrem umělců je jen návštěvníkům ukázat určitou možnost vývoje našeho života a nové způsoby přizpůsobování nově vznikajícím životním podmínkám, které jsou do značné míry nevyhnutelné.

Změna klimatu je sice do určité míry ovlivňována člověkem, ale zároveň se jedná o periodicky vracející se jev. Není tedy potřeba panikařit. Lidstvo dostalo do vínku predispozice, pomocí kterých se dokáže přizpůsob téměř jakýmkoliv přírodním změnám, a zejména těm pozvolným.

mitigation-of-shock8

Foto: Superflux

Domácí mazlíček jako protein

mitigation-of-shock4

Foto: Superflux

Vztah k rostlinám by měl být mnohem hlubší

mitigation-of-shock9

Foto: Superflux

Recept na úpravu švábů patří mezi očekávanou výbavu domácností budoucnosti

mitigation-of-shock5

Foto: Superflux

V bytě se pěstují rostliny i houby

mitigation-of-shock7

Foto: Superflux

Vystavovaný byt je plný hydroponických systémů a terárií s hmyzem

Diskuze (0)

Novinka

Anonym