V zimě hřeje, v teple splaskne. Američané navrhli inovativní bundu, která se adaptuje na okolní teplotu

Filip HouskaFilip Houska

skyscrape-1

Foto: Skyscrape

Bunda, která se sama přizpůsobí různým teplotám

0Zobrazit komentáře

Možná to znáte. V chladném počasí je vám venku s bundou maximálně dobře, ovšem pokud ze zimy zavítáte do vytopených prostor, přijde moment, kdy se vzhledem k zateplenému provedení začnete potit. Jedním řešením je bundu sundat a nosit ji v ruce. Vzniká však i další možnost, kdy by se mohla bunda různým teplotám dokonale přizpůsobit.

Právě s tímto principem si již několik let pohrává americký startup Skyscrape. Ten ve svých laboratořích experimentuje s novým typem oblečení, který se dokáže adaptovat na různou teplotní škálu, aniž by musel být protkán bateriemi, kabely, senzory či dalšími technologickými doplňky. Jedná se čistě o úpravu tkaniny, kde veškerá kouzla obstarávají její specificky propletená vlákna.

Ta přirozeně reagují na okolní teplotu a podle toho mění svůj objem. Pokud vlákna poznají, že se nachází v chladném prostředí, automaticky se zvětší a vytvoří jakési vzduchové polštářky, díky nimž lépe izolují a člověku tak zajišťují větší zateplení. V opačném případě splasknou do původní tenké, téměř ploché podoby, aby izolace nebyla tak silná.

skyscrape-3

Foto: Skyscrape

Efekt, při kterém vlákna mění svůj objem

„Zaměřujeme se na zmírnění větších teplotních změn, které všichni prožíváme, když přecházíme z vnitřních prostor do venkovních a naopak. Především pak v případech, kdy se pohybujeme napříč městy a předměstími a přestupujeme z metra ven, kde chodíme pěšky,“ popisuje základní myšlenku Brent Ridley, šéf startupu Skyscrape, který svou činnost nastartoval ve výzkumném inkubátoru Otherlab v San Francisku.

Bunda s vlákennými plástvemi

Prvním exemplářem, kde Skyscrape zkouší sílu těchto vláken, je bunda, která je pro takovou úpravu nejvhodnější. Celý proces pak spočívá v tom, že švadleny v laboratořích vytvoří několik tenkých vlákenných kusů, které jsou precizně zpracovány tak, aby zajistily onen zvětšovací (potažmo zmenšovací) efekt. Následně se všijí do různých vnitřních míst bundy, která je vyrobena z „obyčejné“ tkaniny.

Po zasazení těchto vláken se bunda začne chovat prakticky jako teploměr, jenž dokáže rozpoznat danou teplotní škálu. Cílem startupu je také zajištění, aby bunda nijak nevybočovala ze zajetých módních linek – na první pohled tak nemá jít poznat, že je prošpikována dalšími vnitřními materiály.

[Photo: Skyscrape]

Foto: Skyscrape

Výroba speciálních vláken

Otázkou však zůstává, jak se dokáže přizpůsobovat ve skutečném světě. Skyscrape zatím nepředstavil finální produkt a spíše koketuje s pokročilými prototypy, na nichž své know-how testuje. Vstup na trh je pro startup podmíněn najitím správných partnerů, díky nimž by mohl zahájit masovou výrobu a první reálný produkt uvést do prodeje ke konci roku.

johnson

Přečtěte si takéJejí výpočty dostaly Američany do vesmíru a na Měsíc. Slavná matematička Katherine Johnsonová se dožila 101 letJejí výpočty dostaly Američany do vesmíru a na Měsíc. Slavná matematička Katherine Johnsonová se dožila 101 let

I když se v momentální fázi řeší hlavně bunda, která by měla stát podobné peníze jako jiné „technické“ modely (což mohou být i desítky tisíc korun), přemýšlí Skyscrape nad dalšími typy oblečení. Pokud by se totiž vlákna skutečně osvědčila, mohl by s nimi doplňovat například mikiny nebo svetry, díky nimž by šetřil i životní prostředí – lidé by si nekupovali více kusů oblečení a raději by používali jedno řešení, které se dokáže přizpůsobit různým teplotám.

Inovativní bundy podle všeho táhnou

Skyscrape není jediným výrobcem bund, který se profiluje do rostoucího segmentu technického a funkčního oblečení. Za zmínku nepochybně stojí britský startup Vollebak, jenž se na inovativní bundy mimo jiné také zaměřuje.

V minulosti například vytvořil takový model, který umí vést energii, uchovávat tělesnou teplotu a zároveň odpuzovat bakterie. Navíc jej vytvořil z grafenu, což je druhý nejpevnější známý materiál na planetě. V prosinci loňského roku pak představil velmi netradiční spánkový kokon, v němž je možné kdekoliv (a patrně i pohodlně) složit hlavu a zdřímnout si.

volleback-cocoon2

Foto: Vollebak

Deep Sleep Cocoon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym