Trailery na vyžádání. Netflix konečně umožnil vypnout automatické přehrávání ukázek

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

netflixlast

Foto: Netflix

Netflix a jeho aplikace pro chytré televize

0Zobrazit komentáře

Stejně jako reklama může být i trailer uměleckým formátem, jelikož představuje výzvu, jak daný film či seriál představit zajímavým způsobem. Musí se mu to navíc podařit tak, aby ho lidé chtěli vidět víckrát. Snad ale ne pokaždé, když procházíme knihovnu Netflixu, a v ideálním případě bez přílišného vyzrazování děje.

Největší televizní streamovací služba na světě nabízí tisíce titulů, je tedy důležité jejím předplatitelům nabídnout co nejpřehlednější způsob jejich procházení. Vzhledem k předpokladu různých zájmů u různých lidí nestačí pouhý abecední seznam nebo dlaždice s názvy a grafikami, ty totiž při výběru toho, na co se dívat, skoro nic neřeknou. Jako ideální řešení se tak může jevit automatické přehrání ukázky při pozastavení na dlaždici.

To může skutečně ušetřit čas a učinit z procházení knihovny živější zkušenost, ale mnozí mohou mít zcela opačný dojem. Velká část uživatelů proto už dlouho volá po tom, aby Netflix umožnil automatické přehrávání trailerů vypnout, což se nyní konečně stalo. Mohou tak přestat vznikat videa na YouTube a celé twitterové účty stěžující si na otravné ukázky, které se při procházení knihovny spouštějí znovu a znovu.

netflix-autoplay-2

Foto: Tomáš Chlebek/CzechCrunch

Standardně při prohlížení knihovny Netflix automaticky přehrává ukázky

Postup je poněkud neintuitivní, protože se k nastavení aplikací Netflixu přistupuje ve webovém prohlížeči. Po přihlášení do vlastního účtu je potřeba kliknout na svůj avatar v pravém horním rohu a vybrat možnost „Spravovat profily“. Po vybrání profilu, kde chceme automatické přehrávání ukázek vypnout, uvidíme několik možností nastavení jako avatar, věkové omezení a podobně. Poslední možností je právě „Automaticky přehrávat náhledy při prohlížení na všech zařízeních“. Stačí ji odškrtnout a následně potvrdit volbu uložením.

Stejně otravné je pro mnohé automatické přehrávání následující epizody, které lze vypnout v téže sekci. Naneštěstí neexistuje možnost, kdy by se ukázka pro každý vybraný titul přehrála pouze jednou. Samozřejmě je zde však vždy trailer viditelný po rozkliknutí daného filmu či seriálu.

Kromě samotné nepříjemnosti je s přehráváním ukázek spojen také širší problém jejich současné podoby. Trailery totiž v mnoha případech prozrazují příliš mnoho detailů z děje a objevují se i případy, kdy se v nich objeví zásadní zvraty. Diváci Matrixu například vůbec netušili, k čemu vlastně název filmu odkazuje a cestu do postapokalyptické reality tak prožili až v kině spolu s Neem. Podobný přístup dnes není zdaleka mrtvý, ale studia často ve snaze nalákat na to nejzajímavější z filmu divákům prozradí téměř celou zápletku.

netflix-autoplay-3

V nastavení profilu lze automatické přehrávání trailerů konečně vypnout

Tento problém je ještě zdůrazněn nyní volitelným chováním aplikace Netflixu, když trailer přehraje automaticky. Před časem si tak na Twitteru režisér Edgar Wright postěžoval, že ukázka z hlavní stránky služby obsahovala zásadní zvrat v jeho filmu U konce světa. Nebyl to přitom jediný případ, kdy se něco podobného u trailerů na Netflixu stalo.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym