Tohle auto je moje. Porsche vám na kapotu ikonické 911 natiskne za 190 tisíc korun vlastní otisk prstu

porsche-otisk4

Foto: Porsche

Porsche 911 s otiskem

0Zobrazit komentáře

Pokud si kupujete vůz, jehož cena začíná na částce téměř 3 miliony korun, je tak nějak logické, že v něm budete nejspíše nepřehlédnutelní a všichni ve vašem okolí budou vědět, že onen vůz patří právě vám. Najdou se ale i tací, kteří si potřebují být touto skutečností naprosto jistí, a proto své vozy co nejvíce personalizují.

Zcela jedinečnou možnost, jak toho docílit, nabízí Porsche, které umožní majitelům ikonické 911 umístit na její karoserii vlastní otisk prstu.

K rozhodnutí koupit si automobil za částku, za kterou jsou někteří schopni postavit dům, může vést celá řada důvodů. Může se jednat o investici, splnění celoživotního snu, kdy se vůz z plakátu v dětském pokoji ocitne po letech v garáži, nebo je dotyčný zkrátka movitý a jeho vozový park tuto skutečnost zkrátka reflektuje.

Vzhled drahých, především sportovních vozů, si navíc jejich majitelé často personalizují, aby navýšili atraktivitu vozu. Individuální úpravy navíc dodávají automobilu jedinečnost, díky které se z vozu stává unikát, jakému není na světě rovno, což mnohdy majitele svým způsobem uspokojuje.

porsche-otisk5

Foto: Porsche

Kapiláry jasně prozrazují, komu vůz patří

Personalizace vozů se ale rozhodně netýká jen těch nejbohatších. I na českých silnicích lze narazit na letité vozy, které jejich majitelé změnili k obrazu svému, často dost nevybíravým způsobem.

Zadní spoiler, masivní koncovka výfuku, samolepky imitující díry po kulkách v karoserii, to je jen krátký výčet komponentů, které jsou pro některé tunery povinným „starter packem“. K tomu ještě připočítejme tzv. chip tunning a máme záruku toho, že dotyčného poznáme ještě před tím, než se svým vozem vůbec vyjede zpoza zatáčky.

Personalizace vozu lze ale provádět i decentním, a hlavně profesionálním způsobem. O to se starají specializované společnosti a v některých případech i samotné automobilky. Specialistou v oboru je Porsche, jehož konfigurátor vozů nabízí tak široké možnosti individualizace detailů vybraného modelu, že se vybírání těch správných kombinací může protáhnout na dlouhé hodiny.

porsche-otisk3

Foto: Porsche

Otisk na kapotě se stává jedinečným podpisem každého majitele 911

A přesto to některým zákazníkům nestačí a chtějí do svého vozu vložit více ze svého já než jen oblíbenou kombinaci barev. A přesně to jim nyní umožní Porsche, tedy těm zákazníkům, kteří se rozhodnou pro nákup legendárního modelu Porsche 911.

Tiskárna otisků

Díky nové technologii vyvinuté v laboratořích Porsche je možné na karoserii vozu nanášet vysoce detailní, a tedy i opticky kvalitní designy. Jako první chce Porsche umožnit zákazníkům tisknout touto technologií na přední kapotu grafiku jejich papilárních linií, které tvoří charakteristický vzhled otisku prstu.

Změť různě se svíjejících čar tak nebude zdobit jen dotykovou obrazovku a lakované plochy interiéru, ale ve velkém bude k vidění i na vnější části vozu.

porsche-otisk6

Foto: Porsche

Nanášení grafiky pomocí tisku

Proces tvorby unikátního podpisu majitele vozu probíhá v německém Zuffenhausenu, kde se 911 vyrábějí. Porsche by časem chtělo zájemcům umožnit touto metodou nanášet na své vozy i další grafiky, nejdříve však chce novou službu omezit pouze na otisky prstů, které, jak je známo, má každý jednotlivec zcela jedinečné.

ondrejbartos

Přečtěte si takéSázka na umělou inteligenci ve zdravotnictví se Credu vyplácí. Britská Cera s českými kořeny získala 1,6 miliardySázka na umělou inteligenci ve zdravotnictví se Credu vyplácí. Britská Cera s českými kořeny získala 1,6 miliardy

„Individualita je pro zákazníky Porsche velmi důležitá. A žádný design nemůže být osobnější než váš vlastní otisk prstu,“ uvedl  Alexander Fabig, viceprezident oddělení Individualization and Classic, které má za úkol plnit přání nejnáročnějších zákazníků.

Daktyloskopie na způsob Porsche

V momentě, kdy se zákazník rozhodne, že otisk prstu bude jeho nové 911 slušet jako nic jiného, kapota nově vyrobené 911 se demontuje a je předána oddělení, které má na starosti nanesení potřebného vzoru. Ještě předtím je samozřejmě nutné sejmout zákazníkovi otisk prstu s tím, že tyto citlivé osobní informace Porsche pečlivě střeží před zneužitím.

porsche-otisk1

Foto: Porsche

Tým stojící za vývojem této technologie

Grafika se na karoserii nanáší přímo pomocí tisku, který je v mnohém podobný jako u inkoustové tiskárny, kdy je barva nanášena pomocí tiskové hlavy rovnou na nerovný povrch a dále se již nelakuje. Ve finále se jen nanese ochranný vosk, který se rozleští do vysokého lesku a je hotovo. Celkem se při nanášení grafiky spojují dohromady činnosti robotické technologie, aplikační technologie a technologie lakování.

Kapotu s novým designem poté již jen stačí namontovat zpět a vůz je připraven k dodání. Těšit se na něj může šťastný majitel, jehož konto sice utrpělo na své hodnotě, na druhou stranu ale dotyčný získává zcela jedinečný automobil, který bez jeho svolení nemůže mít nikdo jiný na světě.

Cena nové 911 ve verzi Carrera začíná u českých dealerů na částce od 2 825 000 korun včetně DPH. K tomu je navíc nutné připočíst částku za speciální otiskovou úpravu. Tu Porsche nabízí za 7 500 eur (zhruba 190 tisíc korun) včetně DPH. Vybrat si ji pro svůj vůz bude možné od března tohoto roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym