Smysl v raketovém růstu akcií Tesly se hledá už jen těžko. Teď prorazily 900 dolarů a podle některých je to jen začátek

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Spekulanti sázející na pokles ceny akcií Tesly pláčou a Elon Musk se směje. Akcie Tesly se od června znásobily o závratných téměř 400 procent, za poslední týden o více než 50 procent a jen od včerejška vystřelily o dalších více než 30 procent. To když se v pondělí začaly obchodovat za 674 dolarů, v úterý při otevření burzy byly už na více než 880 dolarech a navíc brzy prorazily hranici 900 dolarů s tím, že atakovaly až 940 dolarů. Analytici se navíc nezdráhají odhadů, že cena akcií může být do čtyř let až desetinásobná.

Elon Musk je známý pro svůj odpor vůči spekulantům, kteří sází na propad ceny akcií Tesly. Již dříve je osočil z toho, že chtějí jeho podnik položit na lopatky, a protestoval proti pravidlům, která umožňují krátkodobé nakupování akcií jeho společnosti. Jenže hodnota Tesly a jejích akcií neustále roste a nepřejícným spekulantům protékají mezi prsty miliardy dolarů.

Jak informuje CNBC, podle agentury S3 Partners by to mělo být více než 8 miliard dolarů (zhruba 184 miliard korun) jen za letošní rok. A na změnu to prozatím nevypadá.

V tuto chvíli, tedy krátce po úterním otevření americké burzy, hodnota akcií Tesly přesahuje hodnotu 900 dolarů za kus. Přitom se stačí podívat na červen minulého roku, kdy hodnota akcií, po problémech sužujících automobilku, dosahovala necelých 179 dolarů za kus. Od léta se jejich cena zvýšila téměř o 400 %. Kdo tedy podnikl tu správnou investici v ten správný čas, má skutečný důvod k oslavám.

tesla-gigafactory2

Foto: Tesla

Tesla Gigafactory 2 ve Spojených státech

Neprohloupili však ani ti, kteří investovali minulý týden krátce před oznámením výsledků za poslední kvartál minulého roku, kdy vše nasvědčovalo velkému úspěchu. Jen od oznámení výsledků totiž došlo u hodnoty akcií k dalšímu masivnímu růstu. Těsně po oznámení výsledku se cena vyškrábala o 10 %, a to na úroveň 640 dolarů za kus. Na Teslu čekal však další milník v podobě nejprudšího denního nárůstu hodnoty akcií v historii značky.

Stalo se tak po oznámení čtvrtletních výsledků společnosti Panasonic. Americký výrobce baterií totiž vykázal první čtvrtletní zisk z obchodů s bateriemi, na kterých se podílela i Tesla. Společné úsilí obou společností totiž naráželo na řadu výrobních komplikací a zpoždění, která celý projekt neustále hnaly do ztrát. Díky vyššímu objemu výroby je však společnost schopna postupně umazávat ztráty.

Akcie Tesly se tak dočkaly dalšího více než 20 % nárůstu na hodnotu 780 dolarů za akcii a nyní je tu další nárůst o několik desítek procent až na hodnotu kolem 920 dolarů. Přitom ještě včera se začalo obchodovat na částce 674 dolarů. Po zahájení obchodování na burze Nasdaq akcie oscilují kolem 900 dolarů.

Druhá nejcennější automobilka světa se zářnou budoucností

Z Tesly, jejíž tržní hodnota je aktuálně přes 160 miliard dolarů (zhruba 3,7 bilionu korun), se stala druhá nejhodnotnější automobilka světa. Lépe si vede už jen Toyota s více než 200 miliardami dolarů (přibližně 4,5 bilionu korun). Pro lepší představu je 160 miliard dolarů vyšší hodnota, než má Volkswagen a BMW dohromady. Někteří odhadují, taková cena Tesly je značně přestřelená a v budoucím vývoji vidí spíše sestupný trend.

Najdou se však i tací, kteří to vidí zcela opačně. Jak informuje agentura Reuters, společnost Ark Invest očekává, že hodnota akcií společnosti Tesla dosáhne v roce 2024 částky 7 tisíc dolarů. To znamená desetinásobně vyšší hodnotu akcií oproti současnému stavu a tržní hodnotu šplhající k částce 1,3 bilionu dolarů.

facebook-zuckerberg

Přečtěte si takéFacebook po světě používá každý měsíc 2,5 miliardy lidí. V Česku už je to více než polovina populaceFacebook po světě používá každý měsíc 2,5 miliardy lidí. V Česku už je to více než polovina populace

Mohou za to nejen stále se rozšiřující výrobní kapacity automobilky (USA, Čína a brzy i Evropa), ale také příchod hned několika nových modelů a fakt, že vozy značky Tesla by v budoucnu mohly tvořit flotilu autonomních taxíků, které by měly vydělávat majiteli vozů peníze, zatímco jej aktivně nevyužívá.

Díky tomu jsou elektrické vozy velice zajímavou investiční příležitostí, jelikož by měly dokázat generovat příjem, a ještě si budou schopny držet svou cenu na trhu s ojetými vozy. Takových vozů by Tesla chtěla jen během příštího roku vyrobit přes půl milionu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym