Přátelé znovu na scéně. HBO Max v květnu vrátí na obrazovky kultovní seriál i s novým speciálem

friends-top

Foto: HBO

Hlavní postavy z kultovního seriálu Přátelé

0Zobrazit komentáře

Jejich první epizoda se odvysílala už v roce 1994 a skupina šesti přátel na obrazovkách vydržela dlouhých 10 let, ve kterých jejich sledovanost neustále stoupala. Řeč je o seriálu Přátelé, který se během deseti sérií a 236 epizod stal absolutním kultem a dodnes se řadí mezi ty nejsledovanější kousky nejen na streamingových platformách. I proto o licenci na vysílání Přátel byl vždy takový zájem.

Ostatně například Netflix, který si je několik let udržuje, zaplatil za zachování vysílacích práv až 100 milionů dolarů. Proč? Na přelomu roku 2018 a 2019 se objevilo u Přátel datum, kdy bude seriál vymazán z databáze Netflixu a fanoušci se zhrozili. Ve velkém vyhrožovali, že se z nejrozšířenější streamovací platformy stáhnou a ta musela začít jednat. I když jde o téměř 30 let starý seriál, stále na Netflixu patří mezi nejsledovanější.

Zvrat přišel v polovině minulého roku, kdy americké AT&T, které koupilo za 85 miliard dolarů mediální skupinu WarnerMedia (vlastnící Warner Bros.) a tím i práva na Přátele, oznámilo, že na svou chystanou streamingovou platformu s názvem HBO Max vrátí také právě kultovní sitcom.

To znamenalo hned dvě věci – zaprvé, že Netflix přijde o práva na jeden z nejzásadnějších seriálů, a HBO Max naopak přiláká spoustu z nich na novou platformu, která bude kombinovat produkci HBO i celé skupiny.

hbo-max

Foto: HBO

Streamingová služba HBO Max

A poprvé od roku 2004 se má navíc při spuštění HBO Max objevit šestice přátel ze seriálu znovu na obrazovce. Konkrétně pak v improvizovaném speciálu, kdy se sice vrátí do stejného studia, ale nepůjde podle magazínu Variety o klasickou epizodu. Každý z šestice herců – Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Courteney Cox, Matt LeBlanc a David Schwimmer – by měli obdržet odměnu ve výši 2,5 milionu dolarů.

To je více než dvojnásobek toho, co dostávali za jednu epizodu během deváté a desáté série, kdy hercům studio platilo 1 milion dolarů za díl. Jen pro srovnání, za první sérii každá z postav dostávala 25 tisíc dolarů za epizodu, u páté série to bylo už 100 tisíc a u sedmé či osmé tři čtvrtě milionu.

To navíc není vše, podle informací serveru USA Today si hlavní představitelé přijdou každý až na 20 milionů dolarů za opakovaná vysílání na platformách a na televizních stanicích. Warner Bros. si pak má celkově přijít až na 1 miliardu dolarů ročně, jen díky tomu, že je seriál i nadále populární.

HBO Max tak chce od začátku května letošního roku vsadit na Přátele ve velkém a bude si chtít ukousnout svůj díl z obrovského potenciálu streamingových služeb. Tam sice stále vede Netflix, ale vedle něj už existují i Amazon Prime Video, Hulu, stejně jako HBO Go nebo HBO Now a zároveň také Disney+, která se spustilo koncem minulého roku.

Speciál pro HBO Max bude režírovat Ben Winston spolu s původními producenty Přátel Kevinem Brightem, Martou Kauffman a Davidem Cranem. Producenty speciálu navíc budou přímo i hlavní představitelé spolu s několika dalšími.

Navrácení původního hereckého obsazení v novém speciálu HBO Max potvrzují postupně i herci na sociálních sítích:

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Courteney Cox (@courteneycoxofficial),

Zajímavé zároveň je, že po oznámení, že se Přátelé stahují z Netflixu a přechází na jinou platformu, se ztrojnásobily prodeje fyzických a digitálních kopií všech deseti sérií seriálu. Ukazuje to tak na jednoznačný fakt, že fanoušci venku pořád jsou a o seriál rozhodně nechtějí přijít.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym