Konec slabé Wi-Fi. Vědci z MIT vyvinuli speciální tapetu na zeď, která až desetinásobně zvyšuje sílu signálu

Michal PtáčekMichal Ptáček

tapeta-min

Foto: MIT

Chytrá tapeta na zeď od vědců MIT by měla být schopna zvýšit Wi-Fi signál až desetinásobně

0Zobrazit komentáře

I v době moderního, vysokorychlostního internetu se řada domácností a firem potýká s mizernou kvalitou Wi-Fi signálu. Zejména ve složitějších, členitějších objektech je tento problém obzvlášť častý. Standardním řešením je využití tzv. extenderů, které prodlužují signál, a složitějších mesh systémů, jež sice sílu signálu zvyšují, jejich cena ovšem v poměru k efektivitě není vždy ideální. Co kdyby se tedy dalo vyvinout jednoduché zařízení schopné sílu signálu rapidně zesílit, a to za minimální náklady?

Přesně tuto otázku si položili inženýři vyhlášené americké univerzity MIT, kteří vytvořili speciální tapetu na zeď, schopnou sílu Wi-Fi signálu až zdesetinásobit. A to navíc velmi levně.

Na rozdíl od klasických extenderů, používajících obvykle dvě nebo tři větší antény, je chytrá tapeta RFocus vybavena třemi tisíci malých, softwarově ovládaných antén, jejichž pořizovací cena se pohybuje v řádu centů za kus. Ty na základě potřeby rádiový signál buď propouštějí, případně fungují jako jeho odrážedlo a rozšiřují jeho dosah i do dalších místností a částí objektu.

mit

Foto: MIT

Chytrá tapeta RFocus od vědců MIT

„Naším hlavním cílem bylo zjistit, zda jsme schopni vytvořit zařízení, které bude směřovat signál směrem, jakým potřebujeme, a budeme ho navíc schopni ovládat,“ říká profesor Hari Balakrishnan z MIT.

„Bezpochyby největší výzvou v rámci vývoje bylo nakonfigurovat jednotlivé antény tak, aby maximalizovaly sílu signálu, a to bez nutnosti využívat dalších externích senzorů. Signály, které měříme a snažíme se zachytit, jsou totiž obvykle velmi slabé. Nakonec jsme proto použili technologii, která je až překvapivě robustní,“ doplňuje vedoucí vývoje Venkat Arun.

Plánem do budoucna je, dostat tapetu do takového vizuální podoby, aby ji bylo možné využívat jako estetickou, ale zároveň funkční dekoraci v domácnostech a najít tak pro ni využití na trhu internetu věcí (IoT) a komunikačních sítí páté generace. Podle tvůrců by ale zařízení mohlo najít uplatnění také v továrnách a dalších komerčních objektech.

Na uvedení do praxe, pokud k němu tedy vůbec dojde, si ale budeme muset ještě nějaký čas počkat. Celý projekt je zatím ve fázi výzkumu a první praktické ukázky se dočkáme až v srpnu, kdy bude představen rámci bezpečností konference USENIX Symposium v kalifornském městě Santa Clara.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym