Indiana Jones poprvé bez Spielberga. Pátý film o kultovním dobrodruhovi by mohl natočit režisér Le Mans ’66

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

spielberg-ford

Foto: Gage Skidmore/Bontonfilm

Steven Spielberg už u pátého Indyho nebude jako režisér, ale jen jako producent

0Zobrazit komentáře

O dalším pokračování příběhů kultovního filmového dobrodruha Indiany Jonese se začalo mluvit hned po vydání rozpačitě přijatého Království křišťálové lebky. Oficiálně bylo ohlášeno už v roce 2016 a stále není jasné, jestli se ho diváci dočkají v roce 2021, nebo až později. To proto, že se nyní Steven Spielberg vzdal režie, pátý Indiana Jones tedy poprvé vznikne pod vedením jiného tvůrce. To ovšem nutně nemusí být špatná zpráva.

Už samo čtvrté pokračování z roku 2008 bylo výsledkem dlouhého a mnohokrát odkládaného tvůrčího procesu, který byl vedle snahy o nový pohled na vině nepříliš nadšených diváckých reakcí. Spielberg původně předpokládal, že se nezhostí režie ani v tomto případě, protože původní trilogii považoval z hlediska vlastního uměleckého příspěvku za uzavřený celek. Po mnoha letech se ale k látce přeci jen rozhodl vrátit.

Vše nasvědčuje tomu, že nový dobrodružný blockbuster prochází podobným osudem, avšak s několika změnami. Poprvé se na něm oficiálně nijak nepodílí autor všech dřívějších námětů George Lucas, který v roce 2012 přestal přímo pracovat na vysokorozpočtových filmech. Poprvé ho také nebude režírovat Steven Spielberg. V zásadě jedinou známou osobností, která si v pátém Indym ponechá stejnou roli jako v prvním, bude Harrison Ford.

Jak vysvětluje magazín Variety, jenž s informací o Spielbergově odstupu přišel, režisér má v současnosti už tak plné ruce práce. Jeho nejnovější film, nová verze muzikálu West Side Story, je v počátečních fázích post-produkce před vydáním chystaným na konec letošního roku. Kromě toho pracuje například na hororovém seriálu pro novou streamovací platformu Quibi a jako producent se podílí na vzniku antologického seriálu Amazing Stories pro Apple.

V případě Indiana Jonese to nebude poprvé, co další rozvoj franšízy, kterou vytvořil, přenechá jiným. Zatímco pokračování kultovního hororu Čelisti měla extrémně rychlou sestupnou tendenci, třetímu Jurskému parku a později Jurskému světu se dařilo podstatně lépe. Nadějně také působí osud nejslavnějšího fiktivního dobrodruha, protože by se režie pod Spielbergovým producentským dohledem mohl ujmout James Mangold.

Jeho poslední projekt, sportovní drama Le Mans ’66, získalo dva Oscary ze čtyř nominací a šestapadesátiletý režisér má také dobrou zkušenost s tvorbou pokračování zavedených značek. Wolverine z roku 2013 se mnoha pochvalných reakcí nedočkal, Logana z roku 2017 ovšem mnozí považují za vůbec nejlepší film z celé série X-Men. Mangold byl za svůj adaptovaný scénář dokonce nominován na cenu Akademie. Zatím není jisté, že se režie Indiany Jonese skutečně ujme, podle všeho je nicméně hlavním kandidátem.

James Mangold má ve své filmografii oceňované filmy jako Walk the Line, Logan a Le Mans ’66

Harrison Ford před dvěma týdny řekl, že se v roli akčního historika před kameru postaví už za dva měsíce. Jen o pár dnů později zmínil několik problémů s dokončováním scénáře a domlouváním na rozvrhu všech tvůrců. Nyní je možné, že po nejnovějším vývoji se datum premiéry stanovené na 19. července příští roku ještě posune. Ford každopádně zdůraznil, že je pro všechny důležité, aby před natáčením bylo jasné, že bude moci vzniknout co nejlepší možný film.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym